Editura Universitara Asigurari si reasigurari. Concepte. Metode. Tehnici - Roxana Arabela Dumitrascu

33,72 Lei

ISBN: 978-606-591-700-2

DOI: 10.5682/9786065917002

Anul publicării: 2013

Editia: I

Pagini: 282

Editura: Universitară

Autor: Roxana Arabela Dumitrascu, Raluca Georgiana Moscu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065917002 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Asigurari si reasigurari. Concepte. Metode. Tehnici

    Descarca

Disciplina Asigurari si reasigurari corespunde unui important domeniu teoretico-aplicativ responsabil de investigarea conditiilor necesare pentru asigurarea eficientei maxime a functiei de identificare, control si gestiune a riscurilor din variate domenii social – economice. Aceasta disciplina face parte din familia stiintelor ce studiaza fenomenele si procesele financiare, abordandu-le, totusi, dintr-un unghi specific si anume cel al modalitatilor de evaluare, prevenire si acoperire, pe baza unor resurse financiare constituite anticipat si in moduri adecvate, a diferitelor situatii potential – provocatoare de pierderi materiale si/sau de alta natura. Din aceasta perspectiva, unul dintre obiectivele primordiale ale asigurarilor si reasigurarilor ca domeniu teoretic, dar si ca practica economica este determinarea si analiza corecta a probabilitatilor si posibilitatilor de aparitie a situatiilor de acest gen. Trebuie mentionat ca, pe masura ce creste gradul de complexitate si sofisticare a sistemelor micro si macroeconomice moderne, se amplifica si expunerea lor fata de riscuri, crize si diverse fluctuatii atipice. Aceasta crestere a sensibilitatii si vulnerabilitatii in aria de actiune economica si sociala accentueaza importanta asigurarilor si reasigurarilor.

In aceasta lucrare, asigurarile sunt abordate, in mod fundamental, ca masuri de prevedere, de natura financiara, pentru conservarea anumitor bunuri, recuperarea unor pagube, protejarea unor interese economice, ocrotirea persoanelor fizice etc. Ca proces economic, asigurarile vizeaza constituirea in comun de catre persoanele fizice si juridice, prin contributii specifice, sub forma primelor de asigurare, a unor fonduri financiare destinate acoperirii daunelor ce pot surveni ca urmare a producerii unor evenimente nesigure, dar posibile. Principala motivatie a asigurarilor consta in existenta obiectiva a unor riscuri ce se pot manifesta in viitor (evenimente probabile), cu potential de cauzare a unor prejudicii. Asigurarea intervine intre asigurat si asigurator, de regula o institutie specializata, care se obliga ca in schimbul primelor de asigurare, platite periodic de asigurat, sa-l despagubeasca in cazul producerii evenimentului (riscului). Primele de asigurare platite de asigurat depind de marimea sumei asigurate si de natura riscului. Relatiile de asigurare ce intervin intre agentii economici devin tot mai complexe pe masura ce se extinde aria si genul riscurilor asigurate. 

Intrucat activitatea de asigurare si reasigurare urmareste sa ofere mecanisme de protectie financiara impotriva unei vaste game de pericole potentiale, demersul de identificare, analiza, cuantificare si evaluare a riscurilor reprezinta o componenta esentiala a acestui domeniu de afaceri. Studiul riscurilor furnizeaza suportul analitic si informational pentru proiectarea produselor de asigurare si a politicilor promovate de societatile de asigurare. Oferta si strategiile companiilor din domeniul asigurarilor rezulta direct din studiul temeinic, riguros si sistematic al intregii palete de riscuri posibile ce pot afecta activitatea si integritatea diferitor segmente de clienti. In felul acesta, managementul riscurilor constituie nucleul conceptual si metodologic pe care se fundamenteaza operatiunile derulate in sectorul asigurarilor.

Afacerile de asigurare si reasigurare reprezenta sectorul economic caruia, printre altele, ii revine dificila functie de preluare si absorbtie a riscurilor din celelalte zone ale economicului. O alta functie de maxima importanta asumata de asigurari si reasigurari se refera la atenuarea discrepantelor si incongruentelor prea accentuate ce apar periodic intre ciclurile economice reale si ciclurile financiare. In cadrul acestui sector se exteriorizeaza tendintele „subterane“, ascunse observarii superficiale sau formale, de conturare a principalelor riscuri economice, financiare sau de alta natura. Rezulta ca asigurarile, in calitate de „captator al riscurilor“, formeaza un mecanism-suport absolut indispensabil pentru functionarea normala a economiei de piata. Eficienta asigurarilor si reasigurarilor este expresia directa a nivelului de incertitudine ce caracterizeaza economia, manifestand un grad ridicat de sensibilitate la variatiile fenomenelor aleatorii si imprevizibile.

Domeniul asigurarilor este strans intercorelat cu cel investitional, intrucat colectarea unor substantiale fonduri financiare in vederea protejarii impotriva unor pericole prezumptive impune, prin respectarea principiului rationalitatii, utilizarea alternativa a acestor mijloace banesti ca urmare a valorificarii judicioase a oportunitatilor beneficiare identificate pe pietele financiare. De asemenea, asigurarile moderne sunt caracterizate printr-o reglementare juridica minutioasa si printr-o gama extrem de larga de produse si servicii. Ultimele doua aspecte transforma asigurarile si reasigurarile intr-un domeniu de cunoastere sistematica si riguroasa, cu propriul arsenal metodologic.

Profundele schimbari structurale survenite in economia mondiala, precum si in cea nationala – globalizarea, dematerializarea, dereglementarea, reasezarile sectoriale, aprofundarea crizei, etc – ne indeamna sa privim critic nu numai practicile decizionale de pe diferite nivele organizatorice ale economicului, ci si esafodajul teoretic care le-a inspirat. Aceste mutatii exercita efecte deosebit de presante in sensul reexaminarii conceptelor si modelelor teoretice din majoritatea stiintelor financiare. Asigurarile si reasigurarile nu numai ca nu reprezinta o exceptie, ci, dimpotriva, se situeaza in avangarda acestei innoiri conceptuale, intrucat este domeniul care si-a asumat misiunea de a raspunde la cateva intrebari fundamentale:

Ce reprezinta in prezent riscul si, in consecinta, fezabilitatea unei constructii economice, sociale sau personale?

Care sunt principalii factori (inductori) ai riscurilor in societatea moderna?

Care sunt mijloacele de protejare impotriva tendintei de multiplicare a riscurilor?

Desigur, problematica asigurarilor si reasigurarilor este mult mai complexa, insa trebuie sa recunoastem ca celelalte preocupari sunt, in mod direct sau indirect, doar niste derivate subordonate acestor trei aspecte cruciale, iar acuitatea crizei economice ne obliga sa revizuim, uneori chiar radical, opticile traditionale asupra lor.

Intentionam ca lucrarea pe care am elaborat-o  sa se constituie fie si numai intr-o modesta contributie la explorarea acestei problematici pe cat de bogata, pe atat de importanta pentru competitivitatea si consistenta economica a unei tari.  

Lucrarea de fata isi propune ca obiectiv major sa prezinte studentilor si masteranzilor principalele notiuni teoretice si instrumente practice privind tipurile si contractele de asigurare, functionarea pietei de asigurari, supravegherea domeniului de asigurari, estimarea si gestiunea riscurilor asociate asigurarilor, managementul companiilor de asigurari. Unul dintre obiectivele subordonate este informarea completa a studentilor si masteranzilor privind modul de comunicare si mecanismele de integrare a pietei autohtone de asigurari in pietele internationale. In aceeasi ordine de idei, se va urmari familiarizarea cititorilor cu  principalele reglementari nationale si internationale in materie de asigurari si reasigurari. Insusirea modelelor si tehnicilor de analiza si gestiune specifice domeniului asigurarilor si reasigurarilor constituie un alt punct de maxim interes tintit de autori. Lucrarea se axeaza pe o expunere sistematica si de factura interdisciplinara a aspectelor conceptuale si metodologice fundamentale care configureaza domeniul asigurarilor si reasigurarilor moderne.

 

Lect. univ. dr. Roxana Arabela Dumitrascu

CUPRINS

Introducere/9

Capitolul 1

Notiuni generale privind asigurarile

1.1. Evolutia asigurarilor in Romania /11

1.2. Conceptul de asigurare/14

1.3. Functiile si rolul asigurarilor/16

1.4. Clasificarea asigurarilor /18

1.5. Societatile de asigurare si brokerii /23

1.6. Legislatia privind asigurarile/25

1.7. Intrebari si teste/27

Capitolul 2

Elementele tehnice ale asigurarilor

2.1. Subiectii si obiectul asigurarii /31

2.2. Riscul in asigurari si interesul asigurat/32

2.3. Suma asigurata si prima de asigurare/34

2.4. Paguba, dauna, avaria si despagubirea de asigurare. Perioada de asigurare si teritoriul acoperit/37

2.5. Principii (sisteme) de acoperire a pagubei/38

2.6. Evenimente asigurate/40

2.7. Intrebari, teste si aplicatii/42

Capitolul 3

Contractul de asigurare

3.1. Definire si caracteristici ale contractului de asigurare/53

3.2. Principiile care stau la baza incheierii si derularii contractelor de asigurare/54

3.3. Etape in incheierea contractului de asigurare/56

3.4. Drepturile si obligatiile partilor prevazute in contractul de asigurare/57

3.5. Incetarea contractului de asigurare/59

3.6. Intrebari, teste si aplicatii/61

Capitolul 4

Consideratii generale privind asigurarile de bunuri

4.1. Elemente generale privind asigurarile de bunuri/65

4.2. Constatarea si  evaluarea pagubelor. Stabilirea despagubirilor/69

4.3. Asigurarea cladirilor, a altor constructii si a continutului acestora impotriva pagubelor produse de incendiu si alte calamitati /73

4.4. Asigurarea lucrarilor de constructii – montaj si a raspunderii constructorului/75

4.5. Asigurarea bunurilor sau valorilor impotriva furtului prin efractie sau prin acte de talharie/76

4.6..Asigurarea obligatorie de locuinte versus asigurarea facultativa de locuinte /77

4.7. Intrebari, teste si aplicatii/80

Capitolul 5

Consideratii principale privind asigurarile de persoane

5.1. Caracteristicile asigurarilor de persoane/106

5.2. Prezentarea principalelor tipuri de asigurari de viata/110

5.3. Alte asigurari de persoane/113

5.4. Prima de asigurare si rezerva matematica la asigurarile de viata/116

5.5. Modele actuariale utilizate pentru determinarea marimii primelor de asigurare si rezervei matematice/118

5.6. Intrebari, teste si aplicatii/118

Capitolul 6

Consideratii generale privind asigurarile de raspundere civila

6.1. Elemente generale ale asigurarilor de raspundere civila/143

6.2. Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto/146

6.3. Asigurarea de raspundere civila profesionala/151

6.4. Asigurarea de raspundere civila  a angajatorului, a producatorului si a managerului/154

6.5. Alte tipuri de asigurari de raspundere civila/156

6.6. Intrebari, teste si aplicati/157

Capitolul 7

Asigurarea riscurilor financiare

7.1. Elemente generale ale asigurarilor de riscuri financiare/164

7.2. Asigurarea creditelor/165

7.3. Asigurarea de garantii si asigurarea de fidelitate/171

7.4. Intrebari si teste/173

Capitolul 8

Reasigurarile

8.1. Consideratii generale privind reasigurarile/176

8.2. Caracteristici de baza ale reasigurarilor facultative si contractuale/179

8.3. Tipuri de reasigurari obligatorii proportionale/182

8.4. Tipuri de reasigurari obligatorii neproportionale/184

8.5. Intrebari, teste si aplicatii/186

Capitolul 9

Sistemul public national al asigurarilor sociale

9.1. Notiuni generale privind asigurarile obligatorii sociale/198

9.2. Sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale/201

9.3. Asigurarile sociale de sanatate/205

9.4. Sistemul asigurarilor pentru somaj/208

9.5. Intrebari, teste si aplicatii/210

Capitolul 10

Stabilitatea financiara a societatii de asigurare si eficienta economico-sociala a asigurarilor

10.1. Notiunea de stabilitate financiara a societatilor de asigurare/219

10.2. Notiunea de eficienta economico-sociala a activitatii de asigurare /220

10.3. Indicatorii utilizati pentru masurarea eficientei economico-sociale a      asigurarilor /221

10.4. Intrebari, teste si aplicatii/226

Capitolul 11

Situatii de risc la nivel de organizatie

11.1. Factorii de multiplicare a riscurilor organizationale/238

11.2. Semnificatii si implicatii ale riscului la nivel de organizatie /240

11.3. Evolutia ciclica a situatiilor de ris/243

11.4. Reactii organizationale la situatiile de risc/244

11.5. Intrebari si teste/247

Capitolul 12

Managementul riscului in domeniul asigurarilor si reasigurarilor

12.1.  Relatia dintre risc si asigurare/249

12.2.  Notiunea de management de risc/252

12.3.  Implementarea sistemelor de management al riscurilor /254

12.4.  Metode de transfer al riscurilor prin asigurare /258

12.5.  Etica riscului in asigurari /259

12.6.  Intrebari si teste /260

Capitolul 13

Etapele managementului riscului in asigurari si reasigurari 

13.1. Identificarea riscurilor si incertitudinilor din cadrul activitatii/263

13.2. Evaluarea sau cuantificarea riscului/266

13.3. Controlul riscului /268

13.4. Intrebari, teste si aplicatii/272

Bibliografie/275

Anexe 

Roxana Arabela Dumitrascu

Studii:
Facultatea de Economie a Universitatii „Petre Andrei“ din Iasi, specializarea Finante-contabilitate (2001);
Scoala de Studii Post-universitare FIBAS din cadrul Universitatii „Al.I.Cuza“ Iasi, master, specializarea Economie si gestiune financiar-bancara (2005);
Academia de Studii Economice din Bucuresti (2010), Doctor in Finante;
Academia Romana, SPODE, Studii post-doctorale in economie.

Activitate:
2001-2011 cadru didactic la Facultatea de Economie a Universitatii „Petre Andrei“ din Iasi;
2012 lector doctor la Facultatea de Finante, Banci si Contabilitate, a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir“ din Bucuresti, titular al cursurilor de Gestiune financiara a intreprinderii, Asigurari si reasigurari si Managementul riscurilor in asigurari si reasigurari.

Publicatii:
Unic autor: Gestiunea financiara a intreprinderii. Manual de studiu individual (2012), Asigurari si reasigurari. Manual de studiu individual (2012), Preturi si concurenta. Manual de studiu individual (2012), Managementul valorii prin goodwill (2008).
Coautor: Gestiunea capitalului intangibil al firmei (2009), Deriva managementului (2005), Management versus postmodernitate (2005), Sfidarea complexitatii (2004), Elemente de evaluarea firmelor (2002).
Peste 70 de articole si studii publicate in reviste de specialitate.


Raluca Georgiana Moscu

Studii:
Institutul de Studii Doctorale, Academia de Studii Economice, Bucuresti (2011-prezent);
Facultatea Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori - Programul de master Finante Corporative, Academia de Studii Economice (2009-2011);
Facultatea Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, Academia de Studii Economice, Bucuresti (2006-2009).

Activitate:
2010-prezent cadru didactic în cadrul Facultatii de Finante, Banci si Contabilitate, Universitatea Crestina ”Dimitrie Cantemir”, Bucuresti.

Publicatii:
Domeniile de interes vizate pentru realizarea unor articole stiintifice sunt: Asigurari si Reasigurari, Gestiunea Financiara a Intreprinderii, Analiza Economico-Financiara.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!