Aceasta carte se adreseaza nu numai specialistilor in economie, ci tuturor celor interesati sa inteleaga filosofia din spatele analizei financiare. Scrisa intr-un limbaj accesibil publicului larg, cartea ofera peste 50 de exemple si studii de caz practice, inspirate din experienta personala a autorului.
Autorul se foloseste de premisa data pentru a face o descriere practica nonconformista a activitatii bancare, dar si a anumitor comportamente antreprenoriale, in scopul educarii si dezvoltarii personale a cititorului. Pentru tinerii absolventi de studii universitare, dar si pentru managerii si antreprenorii cu experienta, cartea reprezinta un indrumar unic, intr-o piata dominata de scrieri pur teoretice.
Cosmin BAIU are o experienta vasta in domeniul economic. Lucreaza de peste 20 de ani in cadrul unor companii bancare de top la nivel european, ocupand multiple pozitii de management executiv, inclusiv pe cea de membru al mai multor comitete de credit. Are o experienta ce imbina activitatea de analiza a riscului de creditare cu activitatea de vanzare produse retail si corporate, ceea ce ii permite o viziune de ansamblu, unica, a lumii financiar- bancare.
CAPITOLUL I. AVEREA (ACTIVUL) / 13
Activul imobilizat / 16
Terenurile si cladirile / 17
Imobilizarile in curs / 23
Echipamentele si Mijloacele de transport / 25
Creante Imobilizate/Participatii la capitalul altor societati / 35
Imobilizari necorporale (Fond de Comert/Goodwill/Marca) / 37
Activul circulant / 37
Stocurile / 38
Creantele / 47
Disponibilitatile banesti / 56
CAPITOLUL II. DATORIILE (PASIVUL) / 61
Capitalurile proprii ale societatii / 64
Imprumuturile pe termen mediu si lung / 74
Datoriile pe termen scurt (<12 luni) / 80
Datoriile catre Furnizori / 80
Datorii pe termen scurt la institutii financiare / 85
CAPITOLUL III. INTERPRETAREA CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE / 93
Venituri si cheltuieli din exploatare; Rezultatul din Exploatare / 93
Veniturile si cheltuielile financiare; Rezultatul Financiar / 105
Profitul Brut si Profitul Net / 112
CAPITOLUL IV. PRODUSE FINANCIAR-BANCARE: DESCRIERE, ANALIZA, EXEMPLE / 114
Creditele pentru capital de lucru / 115
Linia de Credit / 115
Creditele sezoniere / 121
Credite de scontare facturi, descoperit de cont temporar / 123
Factoring cu regres si fara regres / 124
Creditele pe termen mediu si lung / 128
Analiza financiara pe intelesul tuturor
Creditul de investitii / 128
Leasingul financiar / 136
Leasingul Operational / 149
CAPITOLUL V. ANALIZA FINANCIARA IN FUNCTIE DE TIPUL ACTIVITATII DESFASURATE / 152
Analiza companiilor ce activeaza in domeniul agricol / 152
Analiza companiilor ce activeaza in transport si distributie; particularitatile magazinelor on-line / 163
Analiza companiilor industriale; particularitatile companiilor de constructii; activitati hoteliere / 174
CAPITOLUL VI. SFATURI PENTRU ANALISTI SI ANTREPRENORI / 185
CONCLUZII / 196
INTRODUCERE
M-am hotarat sa scriu aceasta carte ca un ghid general si accesibil asupra principiilor generale ale analizei financiare a societatilor comerciale. Am incercat sa evit pe cat posibil nomi- nalizarea efectiva a conturilor contabile de Activ si Pasiv, intrucat am dorit sa expun filosofia generala si universala ce sta la baza analizei financiare si nu un manual didactic de factura clasica. Acest material este destinat atat antreprenorilor si oamenilor de afaceri, proaspetilor absolventi de studii economice, cat si profesionistilor in vanzari B2B, indiferent de domeniul de activitate.
La inceputul activitatii mele in lumea finantelor am avut nevoie disperata de un astfel de ghid introductiv, in cel putin doua situatii, ambele legate de interviuri de angajare. In 2002, aflat la inceputul carierei, a trebuit sa trec o serie de interviuri succesive de angajare pentru un post de vanzari - Key Account Manager la o cunoscuta firma de leasing financiar. Eram zeci de candidati pe post, unii „entry level” ca si mine, insa altii cu experienta de peste 10 ani in vanzari. Am sustinut examen in scris, proba eliminatorie, continand seturi de 8-10 intrebari si probleme, incepand cu unele simple si finalizand cu prezentarea unui studiu de caz, descrierea unei companii, a bilantului simplificat al acesteia si a solicitarii de finantare. Intrebarea? Ii aprobati finantarea sau nu? Punctajul era astfel construit incat daca nu rezolvam corect aceasta problema eram descalificat. Am trecut acel examen, am primit postul, insa m-a impresionat faptul ca dupa inmanarea subiectelor, trei sferturi dintre candidati, unii mult mai experimentati decat mine au parasit sala. In 3 minute!
Al doilea exemplu, pe care am sa-l dau este legat de un interviu de angajare la o mare banca, in cadrul Departamentului Comercial, in 2005. Totul a inceput cu o discutie generala, de introducere si cunoastere, insa dupa cateva minute interlo- cutorul meu a scos de sub birou un document printat in care erau descrise situatiile financiare ale companiei X in ultimii 3 ani - Activ, Pasiv si Contul de Profit si Pierdere. Directorul respectiv m-a informat ca vom juca un joc, in care el este reprezentantul unei societati comerciale din domeniul constructiilor, care mi se adreseaza pentru accesarea unei Linii de credit in valoare de 5 milioane de EURO. Aveam 15 minute la dispozitie pentru a decide daca ii acord sau nu Linia si daca nu, trebuia sa motivez de ce, intrucat urma sa fiu „reclamat” la conducerea Departa- mentului pentru lipsa de profesionalism! Intre timp devenisem destul de bun in analiza financiara a solicitarilor de leasing/credit de investitii, insa eram complet descoperit in fata unei solicitari de credit pentru capital de lucru, mai ales de o suma atat de mare. Recunosc, nu am fost multumit de acel interviu, jocul de rol a fost incomod, intrucat „clientul meu” a devenit agresiv, cerand 7 milioane de EUR atunci cand i-am oferit 5, insa am primit postul in cele din urma.
Universitatile economice si masterele facute in graba imediat dupa absolvire nu pregatesc de regula studentii pentru astfel de situatii, fiecare se descurca pe cont propriu in viata reala si isi exploateaza propria sansa. Adevarul este de obicei la mijloc, osciland intre lipsa de experienta practica a profesorilor si conferentiarilor, care leviteaza in lumea unor concepte teoretice si definitii abstracte si inclinatia arhetipala as putea spune a studentilor spre neatentie si distractie. In plus, domeniul economic are si un mare neajuns - atrage spre el foarte multi indivizi fara nicio inclinatie sau interes/pasiune, fara spirit antreprenorial, dornici doar de a absolvi un domeniu oarecare, in care remuneratia este peste medie. Daca in medicina, religie, arhitectura, matematica, filologie, electronica, alegerea carierei viitoare se face pornind de la pasiunea proaspat descoperita a liceanului de a aprofunda un domeniu ce il atrage irezistibil, de multe ori stiintele economice atrag foarte multi „impostori”, tineri ce nu si-au conturat inca o personalitate sau mai rau, tineri influentabili, trimisi de familie sa studieze ceva, indiferent ce. In cariera mea in domeniul financiar-bancar nu am intalnit nimic mai trist decat diversi colegi, resemnati in fata unor laptop-uri, asteptand sfarsitul programului, neintelegand ce cauta acolo. Nu numai ca acestia au o viata nefericita, o eterna Vale a Plangerii, insa pasivitatea lor si lipsa de pasiune le rapeste orice sansa de a fi remarcati si promovati, si de cele mai multe ori ajung sa fie retrogradati sau concediati pentru lipsa de performanta.
Acestora - aflati deja in situatia descrisa - le recomand schimbarea de urgenta a domeniului de activitate, cat nu este prea tarziu! Celor pe cale sa infaptuiasca greseala de a urma o cariera intr-un domeniu fata de care nu au nicio pasiune, opriti-va cat mai puteti! Va salvati si voi, dar si institutiile financiare de la o potentiala relatie cu sfarsit regretabil. Lumea financiar-bancara, a finantelor, se poate dovedi extrem de plictisitoare si arida daca nu aveti nicio inclinatie pentru ea! Tot la fel cum se poate dovedi un domeniu minunat, seducator si usor pentru cei care isi descopera pasiunea pentru cifre, logica, analiza de proiecte complexe de finantare si mai ales dorinta de a ajuta! NIMIC nu se construieste in aceasta lume fara o finantare in spate, iar daca arhitectul, medicul etc. au satisfactia proiectarii unei cladiri sau salvarii unei vieti, finantistul are si el satisfactia finalizarii cu succes a unei fabrici, a unei linii de productie, a unui pod sau de ce nu, a unui spital performant.
Materialul ce urmeaza descrie pe larg in primele 3 capitole notiunile de Activ, Pasiv si Cont de profit si pierdere ale unei societati comerciale, prezentand notiunile cu caracter universal de avere, datorii, venit si cheltuieli. Urmeaza interpretarea acestora de o maniera critica, analiza lor in raport cu tipul activitatii desfasurate, precum si prezentarea principalelor echilibre si dezechilibre economice, ce pot afecta iremediabil activitatea unei companii. Am prezentat multiple exemple practice din diferite domenii economice, pentru a intelege modul in care un analist financiar analizeaza un proiect de finantare si decide daca este aprobat sau respins.
In partea a II-a a cartii, am prezentat principalele produse financiar-bancare existente in piata, cand si cum se folosesc acestea de catre companii si mai ales cum se analizeaza si se aproba de catre o institutie financiar bancara. As zice ca acest ghid este foarte folositor antreprenorilor si agentilor economici, aflati intr-o permanenta simbioza cu institutiile de credit. Este foarte important pentru acestia sa inteleaga modul in care aceste institutii le analizeaza solicitarea de credit, dosarul, povestea si planul de afaceri, de ce li se pun anumite intrebari si conditii de aprobare si mai ales de ce li se respinge solicitarea. De ce unele banci accepta, iar altele resping?
Cartea este folositoare si Managerilor de vanzari in domeniul financiar-bancar. Din propria experienta stiu ca - desi acestia stapanesc destul de bine produsele financiare pe care le ofera clientilor - de cele mai multe ori nu au nicio idee cu privire la interpretarea situatiilor financiare ale clientului cu care se afla in negocieri, si mai grav, nu stiu sa interpreteze explicatiile pe care respectivul client i le impartaseste cu buna-credinta. In acest caz, acesti manageri sfarsesc prin a „arunca” efectiv in Back-Office toate hartiile copiate pe care le pot obtine si toate emailurile primite de la client, in speranta ca un analist le va pune cap la cap si va pricepe ce se intampla. Gresit! Nu numai ca procedand astfel nu isi sprijina clientul in obtinerea finantarii, insa ii pericliteaza astfel sansele de aprobare! Daca si analistul este la inceput de cariera, sau dezinteresat si/sau nemotivat, atunci decizia va capata un caracter arbitrar, fara legatura cu dosarul de credit.
Un bun finantist corporate este in fapt un generalist, cunoaste mai mult sau mai putin din fiecare domeniu de activitate. Este si un bun psiholog, intrucat trebuie sa isi dea seama daca persoana care ii prezinta un proiect de investitii sau care ii cere o finantare minte sau nu. Este un bun antreprenor, intrucat alaturi de beneficiarul investitiei analizeaza oportunitatea lansarii unui proiect sau deschiderii unei noi afaceri in contextul socio-economic respectiv. Este un bun analist intrucat trebuie sa fie capabil sa analizeze critic si sa tempereze optimismul inerent al antrepre- norului entuziast, care ar dori sa incerce in permanenta ceva nou. El este un bun cunoscator al economiei, locale si internationale, a mediului politic intrucat oricand pot interveni factori externi finantarii in sine, care sa puna in pericol si sa distruga un proiect de altfel bine implementat. El este un om cu o mare experienta in domeniu pentru ca trebuie sa compare proiectul asupra caruia urmeaza sa se pro- nunte, cu multe alte proiecte similare din trecut si trebuie sa consilieze antre- prenorul, explicandu-i in detaliu problemele cu care alte afaceri similare s-au confruntat. Nu in ultimul rand, el trebuie sa fie un om logic si cu bun simt intrucat dincolo de tinte de buget sau de vanzari, dincolo de formule, indicatori sau studii de piata, atunci cand acorda un credit trebuie intotdeauna sa-si puna intrebarea: „daca in situatia data ar trebui sa acord imprumutul din banii mei personali, as face-o sau nu?” Daca raspunsul este nu, credeti-ma, respingeti proiectul, sansele sunt enorme de a pierde toti banii imprumutati. Daca insa raspunsul este da, atunci sustineti-va si argumentati-va ideile in fata oricarui Comitet de Credit sau Director Risc, deoarece aveti mari sanse ca acel proiect sa fie un succes, la care ati contribuit personal.
Vreau sa fac precizarea de la bun inceput ca toate exemplele practice din aceasta carte au un scop pur didactic; orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare si neintentionata! In final, va doresc o lectura frumoasa si mai ales instructiva! La finalul acestei carti veti deveni un analist financiar destul de bun, capabil sa purtati o discutie decenta cu orice profesionist in domeniu. Veti deveni un antreprenor mai bun, capabil de a dezvolta si finanta cu succes proiecte noi, sau veti deveni un manager de vanzari eficace, cu o rata foarte ridicata de succes la negocieri.