Din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat de asigurarea hranei zilnice care sa‑i permita supravietuirea si activitatea cotidiana. De indata ce a fost constient de multiplele nevoi pe care le are organismul sau, a cautat sa‑si imbunatateasca si sa‑si diversifice alimentatia apeland la resursele naturale animale si vegetale
Odata cu dezvoltarea societatii si datorita aparitiei noilor mijloace de prelucrare a materiilor prime naturale existente, alimentatia a cunoscut o evolutie diferita, trecand de la alimentul biologic, bazat pe alimente naturale integrale la cea bazata pe alimente culturale. In prezent consumatorul are o alimentatie complexa, de dorit cat mai echilibrata astfel incat sa asigure organismului toti nutrientii necesari.
Alimentatia este un proces prin care sunt introduse in organism peste cincizeci de substantele (nutrienti esentiali), necesare pentru crestere, dezvoltare, desfasurarea proceselor vitale si furnizarea de energie iar pentru omul modern, ea trebuie adaptata la conditiile in care isi desfasoara activitatea zilnica, astfel incat acesta sa ramana sanatos fizic si mental.
Viata din ce in ce mai sedentara, stresul, lipsa de activitate fizica, faptul ca munca intelectuala are o pondere din ce in ce mai mare, face ca omul modern sa consume cantitati ridicate de produse stimulente (cafea, ceai, bauturi alcoolice) si de alimente gata preparate, cu un continut mare de aditivi chimici, indusi in eroare de gusturile care ne inseala de cele mai multe ori prin indemn la alimente nocive, devitalizate. Aceste aspecte negative ale alimentatiei actuale impun o educatie si la copii in vederea adoptarii si promovarii unei alimentatii rationale. Deja ne confruntam cu cazuri de obezitate la copii, ca urmare a consumului din ce in ce mai ridicat si mai des, de la varste din ce in ce mai mici, a unor alimente necorespunzatoare (junk‑food) care prin caracteristici organoleptice atragatoare indeamna la consum.
Alimentatia rationala determina consumul de alimente cu un continut complet si echilibrat de substante nutritive, vitamine si saruri minerale. Avand in vedere oferta extraordinara care se prezinta pe piata produselor alimentare, o alimentatie rationala nu este greu de realizat. Marfa disponibila este capabila sa satisfaca cele mai diverse gusturi, asigurand in acelasi timp si alimentatia rationala spre care trebuie sa tindem.
Marfa este corespondentul material al unei necesitati de consum determinata. Acest corespondent material creat pentru a fi realizat de piata – obiect material (inclusiv ca suport pentru informatii variate) – apare in dubla ipostaza: ca produs‑entitate pana in faza contractarii, apoi ca lot de marfa identica, omogena si finita de produse pana in momentul vanzarii, cand este transmis consumatorului, din nou, ca produs‑entitate. Merceologia traditionala defineste marfa ca fiind un bun economic mobil destinat schimbului, care indeplineste anumite cerinte de materialitate si de transferabilitate. Aceasta poate fi considerata, pe de o parte, mijloc de satisfactie a unor nevoi particulare derivate din dorintele subiective si aspiratiile individului, iar pe de alta parte, sistem de mijloace de productie derivate din sistemul de consum social.
In prezent, comportamentul de consum al consumatorilor tinde sa se uniformizeze datorita ofertei de marfuri din ce in ce mai diferentiata, mai complexa care raspunde mai bine asteptarilor. In realitate insa, consumul se bazeaza pe un numar mic de cereale, cartofi, carne, oua ale pasarilor crescute industrial in acest scop, grasimi emulsionate si rafinate.
Marfa moderna privita ca un intreg, prezinta o componenta functionala – avand o destinatie precisa aceasta raspunde unui scop bine determinat; o componenta instrumentala – circulatia tehnico‑economica a marfii se bazeaza pe o logistica tehnica si comerciala judicios stabilite; o componenta estetica – marfa fiind o forma de mediere intre nevoile consumatorilor si posibilitatile producatorilor, bazata pe designul si estetica produsului si nu in ultimul rand include o componenta sociala, deoarece genereaza o anumita satisfactie in consum, determina preferinte si fidelizeaza consumatorul conferindu‑i un anume statut social.
Tinand cont de solicitarea zilnica ce actioneaza asupra consumatorilor, este deosebit de important sa se acorde o atentie sporita alimentatiei si implicit calitatii alimentelor.
O alimentatie sanatoasa presupune, in primul rand cunoasterea adevarului despre alimente si in al doilea rand eliminarea din dieta zilnica a celor nocive pentru organism. Mancand sanatos, bazandu‑ne pe informatii autentice, se pot evita neplaceri cauzate de bolile datorate un regim alimentar haotic.
Ignorand relatia directa dintre alimentatie si sanatate, efectele negative nu vor intarzia sa apara, motiv pentru care materialul de fata se doreste un instrument util tuturor consumatorilor de produse alimentare, interesati sa cunoasca notiunile de baza ale unei alimentatii rationale, sanatoase.
Scrie un review