Momentul prezent este tot ce avem. Cu cât stăm mai mult în ceea ce suntem, cu atât ne apropiem mai mult de ceea ce devenim. Drumul către noi nu este o povară, o tragedie sau o condamnare: este drumul pe care îl parcurgem că să ne eliberăm de tot ceea ce nu suntem, de tot ce ne îndepărtează de misiunea noastră, de iubirea și compasiunea pe care le avem de dăruit, dar care uneori se împiedică de orgoliul sau de mintea noastră. Cel mai scurt drum către noi? Viața noastră. Scopul călătoriei? Noi înșine. Durata? Cât suntem dispuși să învățam și să lăsăm drumul să ne ducă la destinație... adică la spiritul nostru.
Ana Maria Ducuta are 29 de ani si provine din Slobozia, un orasel mic din sud-estul Romaniei. De la varsta de sapte ani, Ana Maria a avut propria emisiune la radio in direct, de trei ore, in fiecare sambata si duminica. La varsta de sapte ani era singurul copil din Romania care era angajata unui post de radio. Din 1996 pana in 2001, Ana a fost realizatoarea si prezenta- toarea emisiunii „Campusul copiilor”. Ana Maria a fost astfel invitata de posturile TV nationale care au facut interviuri cu ea, la emisiuni la TVR1
(„Obiectiv”), Antena 1 („Duminica in familie”), TVR 2, ProTV („Sub semnul intrebarii), Prima TV si Acasa TV, pentru a vorbi despre reali- zarea unei emisiuni de radio, complet organizata si prezentata de un copil. De asemenea, de la varsta de zece ani Ana a fost colaboratoarea ziarului „Concret”, unde a publicat o serie de articole saptamanale, care au ajuns mai tarziu sa fie publicate in prima sa carte „De la radio... in lumea povestilor pentru cei mari”. In timpul liceului, Ana Maria a initiat primul grup de teatru in limba franceza, grup care a participat la numeroase festivaluri, la nivel national si in strainatate. Ana Maria a scris teatru absurd in franceza, iar piesele sale au fost puse in scena la multe festivaluri locale din Romania. Jucand si scriind teatru, Ana a publicat prima sa carte la nivel international in 2012, scrisa in limba en- gleza, „Teatru absurd contemporan: Iubeste-ma, dar nu te indragosti”.
Ana Maria a jucat un rol activ in perioada copilariei si a adoles- centei timpurii in dezvoltarea comunitatii in care a crescut si in impli- carea oamenilor pentru a extinde activitatile copiilor si gama de activitati sociale si culturale atat a adultilor, cat si a copiilor. Din 2007 pana in 2009 a fost gazda unei emisiuni radio numita „Fresh Weekend”. Emisiunea a fost conceputa in mod special pentru tinerii elevi sau studenti care erau in cautarea unor oportunitati suplimentare in comunitatea in care activau, precum si in strainatate.
In timpul studiilor liceale, Ana a obtinut numeroase premii la concursurile nationale de proza, precum si de versuri. De asemenea, a participat la festivaluri de teatru in tari precum Spania, Ungaria, Franta sau Cehia. Incepand cu 2009, si-a inceput studiile la Universitatea din Bucuresti, urmand „Facultatea de Stiinte Politice” in limba engleza. In timpul studiilor sale, a fost un membru activ al comunitatii academice, participand la numeroase proiecte de sensibilizare cu privire la necesi- tatea studentilor de a fi integrati pe piata muncii in timp ce isi continua studiile, precum si la numeroase cursuri si conferinte pentru dezvoltarea comunitatii unde a activat. Teza de licenta a fost o dezbatere istorica asupra legitimitatii interventiei umanitare in lumea moderna.
Dupa ce a terminat licenta, Ana a fost interesata de o mai buna intelegere a modurilor in care lumea se schimba, si a inceput un „Master in Politica Comparata” in limba engleza. Teza sa de masterat a avut un subiect relevant pentru societatea romaneasca: Ana a efectuat numeroase interviuri aprofundate si cercetari de teren pentru aceasta teza. Titlul tezei a fost: „Rolul social si politic al femeilor: o perspectiva comparativa intre perioada comunista si Romania contemporana”.
Ana a terminat si un masterat in „Relatii Internationale”. Acesta s-a bazat pe tema razboiului international impotriva terorismului: implicatii asupra schimbarii politicii externe a SUA. In timpul studiilor de mas- terat, Ana a scris o serie de articole pentru publicatii europene, precum „O singura Europa” si „Europa si eu”, despre discriminarea fata de est- europeni, somajul in randul tinerilor, politicile culturale, tratamentul comunist al femeilor in perioada lui Ceausescu, identitatea personala intr-o lume globalizata, incluziunea minoritatilor si participarea la viata politica.
Dupa ce si-a incheiat cu succes studiile de master, s-a inscris de aceasta data la un program de doctorat in domeniul istoriei, la Uni- versitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Ana a abordat un subiect foarte dezbatut si, in acelasi timp, necercetat: rolul fenomenului spiritist in fundamentarea psihologiei ca stiinta independenta in secolul al XIX-lea.
Ana Maria a studiat arhivele secolelor XIX si XX din Paris, Bucuresti, Mainz, Frankfurt, Barcelona si Londra si a reunit toate aceste documente rare intr-un studiu, care este primul de acest fel in lumea academica internationala. Teza de doctorat este prima care a dovedit existenta fenomenului spiritist ca factor activ in dezvoltarea drepturilor femeilor in Statele Unite, in lansarea si extinderea democratiei in Franta si in culturalizarea si deschiderea orizonturilor culturale in societatea si cultura romaneasca. Ana a publicat numeroase articole si studii in timpul studiului de doctorat, precum: „Impactul fenomenului spiritist asupra societatii si istoriei secolului al XIX-lea”, in Terra Sebvs. Acta Mvsei Sabesiensis, Vol. 7 (2015), „O abordare istorica a fenomenului spiritist din secolul al XIX-lea”, in Romanian Review of Young Researchers, Vol. II, Nr. 4 (2016), ISSN 2393-2775.
De asemenea, un studiu foarte important a fost publicat in Revista Romana a Tinerilor Cercetatori (RRYR), „Rolul fenomenelor spiritiste in dezvoltarea psihologiei experimentale din secolul al XIX-lea”.
In februarie 2019, teza a devenit o carte numita „Perspectiva istorica asupra fenomenului spiritist din Romania”.
Ana este acum un doctor in istorie si un cercetator care a deschis drumul catre cercetarea unui fenomen care nici macar nu a fost consi- derat suficient de important pentru a fi studiat din punct de vedere istoric pana acum.
Ea a dovedit ca psihologii timpurii au folosit metode spiritiste pentru a descoperi subconstientul si pentru a-l studia, precum si ca scriitori, pictori si istorici de seama au practicat spiritismul si l-au cercetat.
Participarea la conferinte nationale si internationale arata daruirea si setea sa de a schimba perspectiva asupra istoriei. Pe 12 noiembrie 2016, Ana a participat la „Conferinta nationala a studentilor si cerceta- torilor de doctorat”, cu lucrarea „Perspectiva istorica asupra spiritis- mului: o analiza comparativa a periodicelor spiritualiste britanice si americane la sfarsitul secolului XIX”. La Conferinta Nationala a Tinerilor Cercetatori (CNTC 2015) organizata de Asociatia Romana a Tinerilor Savanti si Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” Academia Romana, 12 decembrie 2015, Ana si-a prezentat lucrarea „Perspectiva istorica si noi directii de cercetare a fenomenului spiritist”.
Mai mult, a participat si la Conferinta Interdisciplinara de Doc- torat, Panoul de Studii Istorice, Asociatia Romana a Tinerilor Savanti (IIDC 2016) cu lucrarea „Rolul fenomenelor spiritiste in dezvoltarea psihologiei experimentale din secolul al XIX-lea”.
Cercetarile ei au fost intampinate cu multa incurajare la Conferinta internationala pentru disciplinele academice, la Universitatea Ame- ricana din Roma, 19-22 octombrie 2015, unde Ana si-a prezentat cercetarile despre „Istoriografia fenomenului spiritist”.
Mai aproape de subiectul de baza, in 2017, Ana a participat la Conferinta Nationala a Tinerilor Cercetatori (CNTC 2017) organizata de Asociatia Romana a Tinerilor Savanti, cu lucrarea „Spiritualism si psihologie experimentala in secolul al XIX-lea”.
O parte foarte importanta a activitatii sale este o emisiune TV saptamanala, la Canal 33 Romania, unde este gazda unei emisiuni despre dezvoltare personala, spiritualitate si psihologie. Fiecare emi- siune are o tema diferita, de la istoria religiei, spiritualitatii sau psihologiei, la modul in care concurenta si sentimentele negative ne afecteaza viata de zi cu zi. In fiecare vineri, Ana impartaseste sfaturi valoroase si cunostinte istorice despre cum sa traiesti o viata mai buna, cum sa cresti si sa dezvolti o societate puternica dar si cum sa ne dezvoltam ca indivizi liberi, a caror influenta asupra vietii altora este pozitiva.
Anul 2019 a insemnat si sustinerea prelegerii „Ne putem schimba destinul?” precum si conferinta „Activeaza-ti puterea interioara”, urmand ca in 2020 Ana sa continue sa sustina cursuri si conferinte la nivel national despre cum ne putem schimba si ajuta sa devenim ceea ce avem nevoie ca sa fim fericiti.
O parte din efortul ei de a schimba lumea este lansarea unui curs online international gratuit de dezvoltare personala si spiritualitate pe platforma Udemy (Doable spirituality: how to connect with your spirit”), care are acum studenti inscrisi din 101 tari. Cursul online dispune de o conferinta video, note scrise, precum si sarcini pentru a fi pe deplin intelese si integrate in practica zilnica a studentilor. Ana crede ca schimbarea incepe cu noi, iar accesul la educatie ar trebui sa fie gratuit, motiv pentru care a pus toate cunostintele si eforturile sale in acest curs gratuit la care poate participa oricine.
In aprilie 2019, Ana Maria a primit titlul de „Femeia anului din Romania” (Woman of the year) la Belgrad, Serbia, pentru munca sa de cercetare in dome- niul academic, precum si pentru lucrarile publicate.
Anul 2019 a insemnat si sustinerea prelegerii „Ne putem schimba destinul?” precum si conferinta „Activeaza-ti puterea interioara”, urmand ca in 2020 Ana sa continue sa sustina cursuri si conferinte la nivel national despre cum ne putem schimba si ajuta sa devenim ceea ce avem nevoie ca sa fim fericiti.
Despre autor / 9
Introducere / 15
Relatii toxice / 19
Spiritul / 25
Despre emotii / 29
Ganduri pe drumul catre noi / 34
Poezii din drumul catre noi / 117
Cand m-am gandit sa scriu o carte despre ce simt, cumva ea era scrisa deja, asteptand doar sa o materializez intr-un manuscris. Desi am publicat in trecut piese de teatru, articole, teza de doctorat, o carte despre ce simt si sunt eu mi s-a aratat ca o provocare si in acelasi timp ca o sansa de a darui mai departe din toate lucrurile pe care le-am invatat despre mine si despre universul meu interior.
Cand eram in liceu, Albert Camus, Eugene Ionesco sau Emil Cioran ma fascinau, existentialismul absurd si totusi atat de intens mi se parea singura explicatie posibila a lumii adeseori lipsita de sens in care traim. Tot ceea ce traiam era despre mine dar in acelasi timp nu avea nicio legatura cu mine… atat de multe intrebari, uneori suferinta profunda, apoi ajungeam in acelasi punct de unde plecasem: la mine insami. Am incercat sa ma ascund de mine, pana cand am inteles ca tot ce nu se vindeca ajunge sa ne consume inutil si profund. Toate tristetile pe care nu ni le insusim devin de fapt parte din identitatea noastra si de la un punct incolo devin un refugiu periculos pentru tot ce nu ne asumam ca simtim si traim.
Cel mai revelator moment din punct de vedere spiritual, desi au fost absolut nenumarate de-a lungul vietii, a fost atunci cand am inceput doctoratul despre istoria fenomenului spiritist. Ma amuza si acum reactia pe care o generez atunci cand spun cuvantul „spiritism”. Pare ca toate fantomele din Univers se aduna ca sa ii faca rau persoanei care incearca sa asocieze acest fenomen cu beletristica de specialitate. Spiritismul nu este despre fantome, este despre spirit. Este poate cea mai ampla cercetare despre natura spiritului si despre capacitatile sale. Sigur, un mit odata creat este greu de indepartat din constiinta colectiva dar poate, cu ajutorul datelor istorice, putem sa ne dam seama de importanta pe care acest fenomen o are pentru psihologii experimen- talisti de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. De altfel, psihologia ca stiinta de sine statatoare isi are bazele in experimentele cu mediumi, pe care Charcot sau Binet le intreprind intr-un Paris exaltat de fenomenele metapsihice care ne arata ce este dincolo de constient.
Aceasta cautare a ceea ce suntem nu incepe cu fenomenul spiritist, ea ne precede nu doar existenta ci si istoria, scrierile cuneiforme vorbind despre numeroase practice oculte prin care se incearca comuni- carea cu spiritele defunctilor.
Cand am incercat sa aflu cine sunt, am inteles ca in afara de ceea ce manifest in viata de zi cu zi, mai este ceva in interiorul meu. Ceva caruia ii plac anumite persoane, anumite locuri, anumite activitati, ceva care nu tine cont de mentalul meu si de ceea ce eu consider ca este logic si rational.
Ce este acest ceva? Spiritul. Ce face acest spirit? Dintr-o pers- pectiva cuantica, spiritul este constiinta eterna care supravietuieste mortii fizice si pastreaza dupa fiecare existenta umana inmagazinate toate trairile, starile si gandurile pe care le-am avut din momentul nasterii si pana la moartea noastra fizica.
Conceptul de moarte este inspaimantator pentru ca ne agatam de singurul lucru pe care avem impresia ca il cunoastem si il avem pana la urma: viata noastra. Paradoxal, pentru spiritul nostru, fiecare incarnare este o intemnitare a potentialului infinit pe care acesta il detine, dar este o limitare necesara, pe care un spirit si-o ia asupra sa din momentul in care se intrupeaza.
Aceasta existenta fizica, care ne cauzeaza atat de multa durere, frustrare si ingrijorare, este scoala planetara pe care spiritul o urmeaza, si ale carei reguli le respecta.
De ce? Pentru a se purifica de toate valentele ego-ului, pentru a scapa de nevoia de control, pentru a invata compasiunea si iubirea, dar mai ales pentru a se vindeca de toate ranile din toate celelalte existente. Cand am inteles ca eu sunt parte din acest spirit etern, imaterial si nelimitat, viata mea s-a schimbat radical. Am inceput sa pot sa delimitez intre ceea ce vrea spiritul meu si ceea ce imi spune mentalul meu ca am nevoie. Am inceput sa observ in liniste atasamentele, posesivitatea, nevoia de a sti ce urmeaza, pe care le manifestam inconstient, si sa lucrez cu toate aceste aspecte absolut daunatoare esentei mele divine, dar foarte prezente in viata de zi cu zi. Am inceput sa nu ma mai enervez cand nu reusesc ce imi propun, sa inteleg in profunzime de ce anumite persoane nu ma vor, sa nu ma mai identific cu durerea fizica sau emotionala ca fiind „eu”. Practic, am inceput sa traiesc in spiritul meu si sa imi dau sansa de a trai liber. De a trai viata asa cum este ea, nu asa cum imi spune mintea mea ca este. De a accepta cu seninatate suferinta, si astfel de a ma opri sa sufar.
Un aspect cheie al vindecarii spirituale este absenta orgoliului. Orgoliul este tot ceea ce am acumulat ca date predefinite despre noi, date care corespund unui anumit statut social, economic sau profesio- nal. Orgoliul este opusul spiritului: cu cat primeste mai mult cu atat vrea mai mult. Orgoliul nu poate fi niciodata satisfacut, nu suntem niciodata multumiti indiferent de ceea ce infaptuim, vrea mereu mai mult, si nu ofera nimic in schimb.
Spiritul, pe de alta parte, nu are nevoie de nimic, este auto-sufi- cient, dar am putea spune ca singura nevoie este de a nu ii obstructiona drumul, prin analiza mentalului care incearca sa ii suplineasca rolul in viata noastra. Cand mentalul se interpune intre ceea ce suntem noi si spiritul nostru, ramanem conectati cu o parte limitata din ceea ce suntem: putem sa ne desfasuram viata linistiti, insa calitatea vietii descreste si cel mai important cand nu ne identificam cu spiritul nostru, orgoliul incepe sa creasca simtitor. Mintea nu este pusa in pericol de orgoliu, din contra, toate scenariile fabricate de ea sunt apanajul orgo- liului in care ne oglindim mai puternici, mai realizati mai capabili decat suntem. Spiritul in schimb nu are nevoie de nicio validare sau con- firmare, el este in orice moment al existentei noastre complet, in deplina armonie cu tot ceea ce se intampla si este neatins de setea de putere pe care orgoliul ne-o insufla. Spiritul stie ca toate experientele sunt temporare, numai el este etern, stie ca nu se grabeste nicaieri si ca are la dispozitie tot timpul din lume (literalmente) sa se experimenteze pe sine prin intermediul unei fiinte umane in fiecare existenta in parte.
www.editurauniversitara.ro
Scrie un review