Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica.
Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc.
La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.
Eugen Avram (editor) este Lector univ., doctor in psihologie (o teza de psihologie pozitiva, la Universitatea din Bucuresti), titular in Catedra de Psihologie a Universitatii din Bucuresti si psiholog clinician specialist la Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar- Arseni”, sectia Neurochirurgie III. Specializarile sale includ (studii de master): mana- gementul sanatatii, psihoterapii cognitiv-comportamentale, psihologie organizationala. De asemenea, a urmat o serie de cursuri de specializare in sisteme de management. Este autor si coordonator a 20 de volume din domeniul sanatatii, neuropsihologiei, psihologiei personalitatii si psihologiei organizationale, peste 20 de capitole in volume colective, 30 studii in periodice, 3 articole in reviste ISI.
Sylvia Burcas este absolvent al Masterului de psihologia muncii, psihologie organizationala si a transporturilor din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si asistent de cercetare in cadrul CRMD (Universitatea din Bucuresti). Este coautor al unor studii precum: Abordarea psiho-lexicala in studiul valorilor (Editura Universitara, 2009), Valentele scopurilor personale in predictia comportamentului (Editura Universitara, 2009), Dimensiuni ale orientarii religioase (Editura Universitatii de Vest, 2010).
Laura Busuioc Busuioc Laura Elena, psiholog, psihoterapeut, activeaza in propriul cabinet privat si are colaborare cu gradinite particulare. Este membru fondator al Asociatiei Romano-Franceze de Psihoterapie Psihanalitica.
Aurel Ion Clinciu este profesor universitar, Universitatea “Transilvania” din Brasov, doctor in psihologie (cu o teza de neuropsihologie clinica, la Universitatea din Bucuresti). Mai bine de 20 de ani s-a dedicat neuropsihologiei clinice, avand o bogata experienta in evaluarea si consilierea pacientilor din Spitalul Brasov. Competenta sa cuprinde disciplinele: psihologie generala, neurostiinte cognitive, metodologia cercetarii, psihodiagnostic (autor al unor instrumente incluse in primul catalog romanesc de teste), psihologie clinica, psihanaliza. Este autor a peste 40 de studii, 4 volume de specialitate si alte capitole de carte in lucrari colective.
Romeo Zeno Cretu este lector dr. al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei (Universitatea din Bucuresti), in cadrul careia preda cursul de Psihologia personalitatii. A publicat mai multe articole si carti de specialitate in domeniul personalitatii, dintre care amintim: Evaluarea personalitatii: modele alternative (Polirom, 2005), Amprenta personalitatii (Polirom, 2010), Evaluarea idiografica a coerentei comportamentelor agreabile (Editura Universitatii de Vest, 2008), Rolul scopurilor pe termen lung in adaptarea psihologica a studentilor (Editura Universitara, 2008), Alternative de cercetare psihometrica a personalitatii: fundamente, limite si deschideri (Editura Universitara, 2008). Este de asemenea cercetator stiintific in cadrul CRMD (Universitatea din Bucuresti), fiind preocupat de modelarile idiografice care permit predictii dinamice ale evolutiei individului.
Cornel Laurentiu Mincu este lector dr. la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti/ Catedra de psihologie. Este autor, coautor, co- editor al mai multor lucrari din domeniul psihologiei experimentale, metodologiei cercetarii psihologice, psihodiagnosticului.
Dumitru Mohan este conferentiar universitar al Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea, doctor in stiinte medicale, medic primar neurochirurg si sef al Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea. In anul 1998 participa la cursurile postuniversitare „Planificarea de programe” si „Conducerea proiectelor in domeniul Sanatatii Publice” organizate de UMF “Carol Davila” Bucuresti si Asociatia Romana de Sanatate Publica si Management Sanitar. Din anul 1982 este membru al Societatii Romane de Neurochirurgie, iar din anul 2008 este membru in Board-ului acestei societati. Din anul 1998 si pana in prezent ocupa functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Bihor. Din anul 2004 devine membru al Uniunii Medicale Balcanice. Intre anii 1997-2002 a ocupat functia de director general al Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea. Este autorul a numeroase lucrari stiintifice prezentate la congrese nationale si internationale, precum si a cinci monografii.
Diana Elena Onila este psiholog, absolventa a Facultatii de Psihologie de la Universitatea din Bucuresti, a programului de master in psihodiagnostic si psihoterapie, a cursurilor de formare in consiliere psihologica si in psihoterapia centrata pe adult, copil, cuplu, familie, din cadrul Societatii de Psihoterapie Experientiala din Romania. Detine drept de practica autonoma in domeniul consilierii psihologice si psihoterapiei. A publicat mai multe studii pe teme precum: psihosomatica, inteligenta emotionala, agresivitatea, comunicare, afaceri.
Alexandru Tascu este doctor in stiinte medicale, medic primar neurochirurg in sectia I Neurochirurgie a Spitalului Clinic Bagdasar-Arseni, Bucuresti. Este sef de lucrari la Catedra de Neurochirurgie Infantila – UMF „Carol Davila”, Bucuresti. Are competenta in Managementul Serviciilor de Sanatate, masterat in Management Sanitar, specializari de neurochirurgie in Israel, Belgia, Franta.
Simona Trifu este conferentiar universitar la Facultatea de Psihologie, Univer- sitatea din Bucuresti, doctor in psihologie, doctor in stiinte medicale, membru in Asociatia Internationala a Psihanalistilor (IPA), psiholog clinician principal cu drept de supervizare, psihoterapeut principal in psihoterapie psihanalitica pentru copii si adoles- centi.
Anita Maria Mita, Iuliana Elena Molnar, Ana-Maria Muresan, Corina Luiza Olteanu se formeaza in psihologia clinica la Facultatea de Psihologie/ Universitatea din Bucuresti.
Capitolul 1 Aurel I. Clinciu
Un model evaluativ al Selfului / 9
Capitolul 2 Romeo Zeno Cretu & Sylvia Burcas
Epigenetica si expresia personalitatii / 36
Capitolul 3 Simona Trifu, Diana Onila, Laura Busuioc
Fragilitatea psihica in bolile psihosomatice / 49
Capitolul 4 Simona Trifu, Diana Onila, Laura Busuioc
Mecanismele de aparare in boala (psiho)somatica / 70
Capitolul 5 Cornel L Mincu
Modalitati de evaluare a schemei corporale in procesul dezvoltarii personale / 105
Capitolul 6 Eugen Avram & Alexandru Tascu
Aspecte emotionale in patologiile cerebrale / 122
Capitolul 7 Dumitru Mohan
Impactul psihologic si social al afectiunilor hipofizare / 137
Capitolul 8 Iuliana E. Molnar
Aspecte psihologice in afectiunile cardiace / 156
Capitolul 9 Corina L. Olteanu
Depresia postpartum / 172
Capitolul 10 Anita M Mita, Ana-Maria Muresan, Corina L. Olteanu
Arta corporala permanenta: tatuaje, piercing, scarificare / 213
Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica.
Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc.
La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.