Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Psihologia sanatatii - Volumul VIII - Abordari validate stiintific

-20%
40,00 Lei 32,00 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Eugen Avram - Coordonator

ISBN: 978-606-591-886-3

DOI: 10.5682/9786065918863

Anul publicării: 2014

Editia: I

Pagini: 206

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786065918863 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica. 

Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc. 


La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.
Eugen Avram este Conferentiar universitar, doctor in psihologie, Directorul Departamentului de Psihologie a Universitatii din Bucuresti; psiholog clinician la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucuresti. Este coordonator al programului de master Psihologia sanatatii: cercetare si optimizare comportamentala, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti. 

Barbara Craciun este lector universitar la Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucuresti, doctor in psihologie, psihoterapeut si formator in hipnoza si psihoterapii cognitiv-comportamentale.

Romeo Zeno Cretu este conferentiar univ. dr. in Departamentul de Psihologie al Universitatii din Bucuresti. Domeniile predilecte de cercetare si activitate didactica sunt psihologia personalitatii si metodologia cercetarii psihologice. Este coordonatorul programului de master Psihologie organizationala si managementul resurselor umane.

Simona Maria Glaveanu este psiholog, doctor in psihologie, lector universitar la Universitatea Ecologica din Bucuresti; absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti; absolventa a programelor de masterat: „Psihologie organizationala si economica”/ Universitatea Bucuresti si „Psihoterapii cognitiv-comportamentale”/ Universitatea „Titu Maiorescu”.

Irina Holdevici este profesor universitar dr. la Universitatea „Titu Maiorescu”, formator in hipnoza si psihoterapii cognitiv-comportamentale. Autor a numeroase volume si studii privind psihoterapie; fondator al Asociatiei de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala (AHPCC).

Daniela Ionescu este psihoterapeut si cercetator, a absolvit Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti si doua programe de master (Sanatate ocupationala la Universitatea din Bucuresti si psihoterapie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca). Este doctorand la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi.

Denisa-Mihaela Marin este psiholog clinician, a absolvit Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti si masterul de psihologie clinica.

Aurel Mohan este medic neurochirurg, doctor in medicina, asistent universitar, Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicina si Farmacie.

Dumitru Mohan este conferentiar universitar dr. Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea, medic primar neurochirurg si sef al Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea, Presedinte al Colegiului Medicilor din Bihor, membru al Uniunii Medicale Balcanice.

Corina-Luiza Olteanu este psiholog clinician, a absolvit Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti si masterul de psihologie clinica.

Andrada Parvu este medic specialist hematolog, doctor in stiinte medicale, formator pentru educatia adultilor, consiliere psihologica, comunicare, formarea formatorilor, orientare profesionala a tinerilor. Este fondator al Grupului de suport psihologic pentru pacientii cu hemopatii care se desfasoara in Clinica de Hematologie Cluj din 2005.

Horia Ples este medic primar   neurochirurg, doctor in medicina. Sef sectie clinica de neurochirurgie Timisoara, sef disciplina neurochirurgie UMF Timisoara,  Presedinte C.A. a Centrului de Diagnostic Imagistic “Neuromed” Timisoara, Presedinte Asociatia Serviciilor Private de Ambulanta din Romania.

Ovidiu Pop este lector universitar dr. in Departamentul de Psihologie/ Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti, formator in psihoterapie.

Serban A. Zanfirescu este psihoterapeut in formare, masterand al programului de Psihologia Sanatatii – Cercetare Clinica si Optimizare Comportamentala, din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti.

Romeo Zeno Cretu
Calitatea vietii: modele conceptuale si instrumente de evaluare / 7
Eugen Avram, Corina-Luiza Olteanu, Denisa-Mihaela Marin
Autoreglarea comportamentului de sanatate / 20
Eugen Avram, Serban A. Zanfirescu
Perceptia riscului asupra sanatatii si comportamentul preventiv / 57
Irina Holdevici, Barbara Craciun
Interventii cognitiv-comportamentale si hipnoterapeutice in tulburarea de stres posttraumatic / 70
Simona Maria Glaveanu
Abordarea multidimensionala a ADHD diagnoza si interventie / 88
Andrada Parvu
Directiva in avans - beneficii si controverse / 103
Horia Ples
Contexul terapeutic in reabilitarea neuropsihica / 119
Aurel Mohan, Dumitru Mohan
Calitatea vietii in hernia de disc lombara / 138
Aurel Mohan, Dumitru Mohan
Reabilitarea fizica si vocationala in hernia de disc lombara / 161
Daniela Ionescu
Autenticitatea sinelui, concordanta scopurilor cu sine si starea de bine psihologica / 181
Ovidiu Pop
Manifestari si conduite etice necesare, relevante si contextuale in spatiul clinic / 193

Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica. 

Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc. 


La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!