Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Psihologia sanatatii - Abordari aplicate - Volumul I - Eugen Avram

-20%
40,00 Lei 32,00 Lei

Editura: Editura Universitara

ISBN: 978-973-749-943-1

Anul publicării: 2010

Editia: I

Pagini: 198

Autor: Eugen Avram - Coordonator

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9789737499431 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica. 

Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc. 


La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.

  • Psihologia sanatatii - Abordari aplicate - Volumul I

    Descarca

Eugen Avram este Lector univ., doctor in psihologie, titular in Catedra de Psihologie a Universitatii din Bucuresti si psiholog clinician specialist la Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni”, sectia Neurochirurgie III. Specializarile sale includ (studii de master): managementul sanatatii, psihoterapii cognitiv-comportamentale, psihologie organizationala. Este autor si coordonator al mai multor volume. In domeniul sanatatii si neuropsihologiei a publicat: Avram, E. (coord.) (2009). Neuropsihologie – creier si functionalitate, Editura Universitara, Bucuresti; Ciubotaru, V.G., Avram, E. (coord.) (2009). Neurostiinta dizabilitatii, Editura Universitara, Bucuresti; Tataranu, L., Avram, E. (coord.) (2009). Neurostiinte si psihologie clinica, E.D.P., Bucuresti; Avram, E. (2010). Neuropsihologie – bazele teoriei si practicii. Ed. S.P.E.R., Bucuresti; Ciubotaru, V.G., Avram, E. (coord.) (2010). Optimizarea sanatatii, Editura Universitara, Bucuresti.

In domeniul managementului sanatatii este coautor al volumelor: Dezvoltarea managementului in organizatiile sanatatii. Excelenta in serviciile de neurochirurgie, Editura Universitara, Bucuresti, 2007, Management Modern in organizatiile sanatatii. Perspective in serviciile de neurochirurgie, Editura Medicala, Bucuresti, 2009 (ambele in colaborare cu A.V. Ciurea si V.G. Ciubotaru); Managementul sistemelor si organizatiilor sanatatii, Editura Universitara „Carol Davila”, Bucuresti (2010, coord: A.V. Ciurea, C.L. Cooper, E. Avram).

Aparitii editoriale in domeniul psihologiei personalitatii si psihologiei organizationale sunt: Psychology in A Positive World (coord., 2008), Editura Universitatii din Bucuresti, Psihologia Personalitatii – Arhitectura si Dimensiuni (autor, 2009), Psihologie organizational-manageriala in context european (2007, coeditor: R.Z. Cretu), Psihologie organizational-manageriala - perspective aplicative (coord., 2007), Psihologia in organizatiile moderne (coord., 2008), Increderea organizationala (coautor: Pamela Shockley-Zalabak, 2008) (ultimele la Editura Universitara, Bucuresti), Psihologie organizational-manageriala. Tendinte actuale, Polirom, Iasi (2008, coeditor: Cary L. Cooper).

De asemenea, este autor a peste 20 de capitole publicate in volume colective, 30 de studii in reviste nationale si 3 studii in reviste cotate ISI.


AUTORII

Iuliana Badulescu a absolvit Facultatea de Medicina „Carol Davila” Bucuresti (1991) si Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, sectia Psihologie a Universitatii Bucuresti (2008). Actualmente este medic rezident in Psihiatrie (Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”) si psiholog clinician in supervizare. A devenit medic specialist in Medicina de Familie (1995) si medic specialist in Sanatate Publica si Management (2004). Are competenta in Planning Familial (1997).

Verginia Cretu este profesor universitar, dr., la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti, conducator de doctorat. Este autor al unor importante lucrari (carti, studii) din domeniul psihopedagogiei speciale. De asemenea, este membru in comisiile de specialitate si consultant pentru practica si legislatia din domeniul asistarii persoanelor cu handicap.

Mihaela Gheorghiu este cercetator stiintific gradul II, doctor in psihologie, profesor asociat la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Bucuresti. Are o experienta clinica de peste 30 de ani, cu expertiza in domeniul evaluarii psihologice si reabilitarii capacitatii de munca.

Mihai Golu este profesor univ. dr., titular la Universitatea „Spiru Haret” si profesor asociat la Facultatea de psihologie a Universitatii din Bucuresti si Universitatea „Titu Maiorescu”. In 1973 a efectuat un stagiu de studii avansate la Universitatea Carnegie-Mellon din SUA, specializandu-se in psihologie cibernetica si psihologie informationala. Activitatea sa editoriala constituie reper fundamental in mai multe domenii ale psihologiei: neuropsihologie, neurocibernetica, psihologie experimentala, psihologie generala, psihologia personalitatii, etc. A indeplinit functia de Presedinte al Asociatiei Psihologilor din Romania (1990-2001); Ministrul Invatamantului si Educatiei (1991-1992); Ministrul Culturii (1992-1993); Presedinte al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO (1990-1994); Membru activ al Academiei de Stiinte din New York (1995); inclus in multe enciclopedii biografice printre care: desemnat „Om al Anului 1992” de catre Centrul Biografic International din Cambridge si „Om al Anului 2002” de catre Institutul Biografic American.

Cornel Mihalache medic primar neurochirurg, doctor in medicina, sef sectie neurochirurgie la Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Andrei” din Galati, sef lucrari La Facultatea de Medicina, Universitatea “Dunarea de Jos”, Galati.
Alin-Dumitru Rasina este medic primar neurochirurg, doctorand, cercetator stiintific in Sectia de Neurochirurgie Stereotaxica si Functionala a Spitalului Bagdasar- Arseni din Bucuresti. A urmat stagii de formare si cursuri de pregatire la Lyon (1999- 2000), Paris (2003-2004), Salzburg (2008).

Alexandru Tascu este doctor in stiinte medicale, medic primar neurochirurg in sectia I Neurochirurgie a Spitalului Clinic Bagdasar-Arseni, Bucuresti. Este sef de lucrari la Catedra de Neurochirurgie Infantila – UMF „Carol Davila”, Bucuresti. Are competenta in Managementul Serviciilor de Sanatate, masterat in Management Sanitar, specializari in Israel, Belgia, Franta.

Andreea Cristina Constantin, Georgiana Ichimescu, Daniela Ionescu, Denisa Florina Neacsu, Valentina Nastase, Andrei Petre, Iulia Maria Tirscoveanu se formeaza in psihologia clinica la Facultatea de Psihologie/ Universitatea din Bucuresti.

 

CUPRINS


Capitolul 1  Mihai Golu
Conceptul de „normalitate” si limitele utilizarii lui in psihologia aplicata / 11
Capitolul 2 Eugen Avram
Sanatatea psiho-comportamentala: abordare   perso- nologica / 18
Capitolul 3 Verginia Cretu
Concepte si principii care semnifica respectarea drepturilor inalienabile ale persoanei cu handicap / 36
Capitolul 4 Alexandru Tascu
Tulburari comportamentale determinate de afectiuni cerebrale / 70
Capitolul 5 Alin D. Rasina
Boala Parkinson: implicatii patologice si psihologice / 84
Capitolul 6 Cornel Mihalache
Declinul psihic si functional in boala Alzheimer / 106
Capitolul 7 Mihaela Gheorghiu
Abordarea pozitiva a bolnavului psihic invalid / 126
Capitolul 8 Iuliana Badulescu
Recuperarea bolnavului psihic – dezbateri actuale / 138
Capitolul 9 Andreea C. Constantin & Iulia M. Tirscoveanu
Memoria autobiografica in studiile de psihopatologie / 158
Capitolul 10 Daniela Ionescu, Georgiana Ichimescu, Denisa  F. Neacsu, Andrei Petre, Valentina Nastase
 Aspecte dezadaptative ale comportamentului / 175

Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica. 

Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc. 


La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.

 

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!