Micul dictionar trilingv de teorie literara a fost conceput, in cadrul Centrului de excelenta al Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati - Centrul interdisciplinar de Studii culturale central si sud est europene (CISCLE), drept un instrument de lucru adresat studentilor filologi, masteranzilor si doctoranzilor specializati in studiul literaturii si al analizei textului poetic. Beneficiind de finantare prin grantul intern acordat pentru sustinerea activitatilor de cercetare din universitatea galateana (Sustinerea si dezvoltarea activitatilor CDI-TT in Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati - GRANT UDJG RF 3645/30.09.2021), volumul de fata reprezinta o constructie de tip glosar, realizata de catre coordonatori, care selecteaza, din bibliografia fundamentala a dictionarelor/studiilor dedicate domeniului, termeni reprezentativi de teorie literara si definitiile lor elaborate in aceste surse, aplicabili textului poetic.
Informatii conformitate produs
-
Mic dictionar trilingv de teorie literara. Concepte, instrumente si strategii de analiza a textului poetic - Simona Antofi, Elena Costandache, Nicoleta Ifrim, Viorica Isaia, Isabela Merila
Descarcă
Simona Antofi
Este profesor universitar doctor in cadrul Departamentului de literatura, lingvistica si jurnalism, Facultatea de Litere, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati. Titlul de doctor in Filologie, specializarea Literatura romana, i-a fost conferit de catre Universitatea „Alexandru Iona Cuza” din Iasi, in 2004. Titlul tezei de doctorat – Perspective pluritextuale in poemul „Luceafarul” de Mihai Eminescu, coordonator profesor universitar doctor Dan Manuca, director al Institutului de Filologie Romana „A. Philippide”, Iasi, Academia Romana. Discipline predate: cursuri si seminarii in cadrul programelor de studii de licenta Limba si literatura romana – Limba si literatura engleza/franceza, Limba si literatura engleza/franceza – Limba si literatura romana: Literatura romana veche, premoderna si modern, Literatura romana. Marii Clasici, ca si in cadrul programelor de masterat Identitate, interculturalitate si multiculturalism in literatura romana si europeana, respectiv Literatura romana si dialog pluri-identitar - paradigme culturale contemporane (Chisinau): Literatura romana actuala. Directii si perspective de sincronizare europeana; Literatura romana. Directii si curente literare, Dinamica genurilor in literatura romana actuala. Domenii de cercetare si expertiza: literatura romana in perspectiva sincronica si diacronica, teoria literaturii, literatura universala si comparata, studiile exilice si diasporice, imagologia.
Nicoleta Ifrim
Este profesor universitar in cadrul Departamentului de literatura, lingvistica si jurnalism. Titlul de doctor in Filologie, specializarea Literatura romana, i-a fost conferit de Universitatea din Pitesti in anul 2008. Discipline predate: Literatura romana. Epoca Marilor Clasici, Literatura romana interbelica. Poezia si critica literara, Constructia modelului european in discursul cultural romanesc, Identitate culturala si multiculturalism. Teorii, politici si strategii de integrare europeana. Domenii de cercetare si competenta: Literatura romana si interferentele europene, Dinamica formelor literare contemporane si marcile identitare.
Viorica Isaia
Este lector universitar in cadrul Departamentului de Literatura, Lingvistica si Jurnalism. Titlul de doctor in Filologie, specializarea Literatura romana, i-a fost conferit de Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, in anul 2021. Discipline predate: Dificultati ale analizei lexico-gramaticale, Dramaturgia romaneasca interbelica, Analiza discursului literar si nonliterar romanesc¸ Etica si integritate academica, Normele limbii romane contemporane in discursul jurnalistic actual, Introducere in relatii publice, Introducere in relatii publice Domenii de cercetare: dinamica formelor literare contemporane, pragmatica.
Isabela Merila
Este conferentiar universitar in cadrul Departamentului de engleza. Titlul de doctor in filologie, specializarea literatura britanica si americana, i-a fost conferit de Universitatea ,,Al. I. Cuza” din Iasi in anul 2008. Discipline predate: cursuri (si seminare) in cadrul programelor de studii de licenta (Literatura engleza veche si medievala, Practica literaturii engleze, Literatura americana, Analiza textului de expresie engleza) si de masterat (Text literar si discurs cultural, Postcolonialism. Discurs literar si text filmic - in cadrul Masteratului Literatura, Film si Reprezentari Culturale, Traducere si interpretare de text, Interpretare simultana in cadrul Masteratului Traducere si Interpretariat) Domenii de cercetare: reprezentari discursive ale identitatii si alteritatii, metodica predarii literaturii engleze.