Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Sisteme suport pentru adoptarea deciziei - Vasilica Voicu

16,76 Lei

ISBN: 978-973-749-572-3

Anul publicării: 2010

Editia: I

Pagini: 232

Editura: Editura Universitara

Autor: Vasilica Voicu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9789737495723 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
 • Descriere
 • Download (1)
 • Autori
 • Review-uri (0)

Economia din zilele noastre este caracterizată de o creştere substanţială a competiţiei între întreprinderi. Pentru a face faţă acestei competiţii acerbe, managerii trebuie să ia decizii strategice corecte, bazate pe informaţii reale. Succesul firmelor într‑un mediu de afaceri competiţional depinde în mare măsură de calitatea informaţiilor pe care le utilizează în derularea propriilor procese de afaceri. Managerii doresc o informaţie corectă şi curentă, oferită în timp real, într‑un format corespunzător şi la un preţ convenabil. Astfel, informaţia devine un factor de producţie esenţial. Factorii care au condus la această situaţie sunt: creşterea complexităţii structurii întreprinderilor, a relaţiilor între firme, crearea de noi procese de afaceri, redirecţionarea proceselor de afaceri existente către client, globalizarea pieţelor, clienţilor şi întreprinderilor şi apariţia de noi tehnologii cum ar fi Internetul sau comerţul electronic.

În cadrul evoluţiei actuale a economiei şi a societăţii în general, problematica luării deciziilor devine din ce în ce mai complicată. Managerii se confruntă cu o avalanşă de informaţii, date, cunoştinţe într‑un mediu din ce în ce mai aglomerat, atât din punctul de vedere al organizaţiei proprii, dar mai ales din punctul de vedere al pieţei, al potenţialilor clienţi şi al concurenţei. În acest cadru, necesitatea existenţei unui sistem informatic destinat organizării datelor, a extragerii de informaţii utile şi cunoştinţe noi şi relevante, a prezentării acestora într‑un format sintetic şi specific managementului de vârf este evidentă.

Derularea afacerilor la nivel înalt nu se desfăşoară studiind rapoarte ce prezintă volume mari de date, detaliate, zilnice şi fără corelare. Mediul actual, în care fracţiuni de timp pot decide evoluţia unei organizaţii, impune existenţa unui sistem informatic performant, în care datele să fie prezentate direct, rapid, sintetic, relevant, cu posibilităţi de previziune şi analiză avansată. Un astfel de sistem informatic trebuie să‑i permită managerului executiv ca oricând să poată vedea şi analiza situaţia organizaţiei sale, astfel încât deciziile adoptate să fie fundamentate. De exemplu, decizia de investiţie pe termen mediu şi lung poate fi fundamentată prin analiza unui raport referitor la situaţia cash‑flowului pe următoarele luni, raport prezentat managerului prin intermediul unui portal, accesibil de oriunde cu ajutorul dispozitivelor mobile, nefiind condiţionat de existenţa unor sisteme greoaie de analiză, raportare şi prezentare a datelor.

Sistemele informatice actuale sunt, în marea lor majoritate, sisteme de prelucrare tranzacţională on‑line (on‑line transactional processing/OLTP) care tratează o singură dimensiune a datelor ‑ prezentul. În fiecare organizaţie există multe sisteme informatice tranzacţionale ce automatizează operaţiile zilnice ale unei organizaţii, operaţii care sunt structurate şi repetitive şi constau din tranzacţii scurte, atomice şi izolate. Aceste sisteme permit conducerea operativă a organizaţiilor şi utilizează date de detaliu, reprezentări curente şi în timp real a stării firmei, accesate şi actualizate frecvent.

Dimensiunea bazelor de date operaţionale variază de la Mb la Gb, iar consistenţa datelor stocate este o cerinţă fundamentală a sistemelor tranzacţionale.

Sistemele suport pentru decizii – SSD – (în engleză “Decision Support Systems”) constituie o clasă specifică de sisteme informatice, menite să îi ajute pe lucrătorii bazaţi pe cunoaştere, aflaţi în diverse poziţii decizionale, în rezolvarea problemelor întâlnite care contează pentru prosperitatea organizaţiei. Ajutorul pe care îl primesc decidenţii, fie ei directori de vârf, manageri plasaţi pe diferite niveluri, consilieri şi alţi asistenţi decizionali, constă, în primul rând, în sprijinirea acestora în a‑şi depăşi limitele de cunoaştere privitoare la datele problemei, alternativele posibile de acţiune, metodele de analiză folosite în alegere.

Spre deosebire de sistemele tranzacţionale, sistemele suport de decizie (SSD) sunt utilizate pentru a gestiona şi controla firma. Datele istorice şi datele agregate sunt mai importante decât datele de detaliu. Cererile ad‑hoc pot accesa milioane de înregistrări şi execută o mulţime de parcurgeri ale colecţiilor de date. Pentru a facilita analize complexe şi vizualizări, datele trebuie altfel modelate şi vizualizate. De asemenea, sistemele suport de decizie pot utiliza date ce nu se găsesc în bazele de date operaţionale (de exemplu pentru realizarea de predicţii se cer date istorice, în timp ce bazele de date operaţionale stochează numai date curente). Datele pot proveni din surse variate: sisteme operaţionale eterogene (sisteme de gestiune a bazelor de date, sisteme de gestiune a fişierelor) şi alte surse de date externe (baze de date demografice şi statistice, Internet).

În concluzie, principalele obiective ale SSD‑urilor secolului XXI sunt: access rapid şi calcule rapide; facilităţi analitice puternice; interfaţă prietenoasă şi prezentări flexibile; prelucrarea unor volume mari de date (istorice, curente şi planificate, de detaliu sau agregate), în mediu multiutilizator descentralizat.

Cursul are ca obiective principale:

 • familiarizarea cu dezvoltarea şi utilizarea Sistemelor de asistare a deciziilor în domeniul specific;
 • familiarizarea cu sistemele de asistare a executivului;
 • familiarizarea cu sistemele colaborative şi de decizii de grup în noua economie;
 • utilizarea instrumentarului aferent în luarea deciziilor;
 • abordarea şi deprinderea unor abilităţi de realizare aplicaţii mici şi medii destinate firmelor;
 • analiza şi interpretarea de date şi informaţii cantitative şi calitative, privind soluţiile de succes dar şi eşecurile sistemelor de asistare a deciziilor.
 • Sisteme suport pentru adoptarea deciziei

  Descarca
Vasilica Voicu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!