Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Normalizare, reglementare si jurisprudenta in contabilitatea din Romania - Luminita Jalba

ISBN: 978-606-591-922-6

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 331

Editura: Editura Universitara

Autor: Luminita Jalba

Cod Produs: 9786065919226 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
 • Descriere
 • Unde se gaseste
 • Autori
 • Review-uri (0)

Tema lucrarii „Normalizare, reglementare si jurisprudenta in contabilitatea din Romania” este o tema de stricta actualitate in contextul armonizarii contabilitatilor nationale cu standardele internationale si cu directivele contabile europene, proces care genereaza numeroase probleme de reglementare si de doctrina (interpretare), probleme care au o dubla valenta financiar-contabila si juridica, si care aduc noi argumente in sprijinul existentei unui Drept contabil.
 

De asemenea, acest demers stiintific a urmarit sa prezinte evolutia contabilitatii romanesti, dupa anul 1990, drumul ei in implementarea si reglementarea contabila, prin cercetarea unui vast material documentar privind evolutiile legislative la nivel national, a directivelor europene, regulamentelor, recomandarilor si altor documente componente ale acquis-ului comunitar, a standardelor internationale de contabilitate (IAS/IFRS), conceptelor si principiilor contabile, precum si a altor lucrari de referinta din domeniu. 
 

Contabilitatea romaneasca a parcurs o serie de etape pentru racordarea ei la sistemele utilizate pe scara internationala, iar incepand cu 1 ianuarie 2006, in Romania toate categoriile de entitati care desfasoara activitati economice aplica „Reglementari contabile conforme cu directivele europene”, ca o cerinta fireasca a procesului de aderare la Uniunea Europeana. 
 

Lucrarea propune o noua diviziune a dreptului privat si anume dreptul contabil, care apare astfel ca cea de a treia ramificatie in segmentul dreptului privat, primele doua fiind dreptul civil si dreptul comercial.

Totodata lucrarea urmareste intregul parcurs al dezvoltarii contabilitatii, etapizarea evolutiei contabilitatii romanesti dupa anul 1990 dar efectueaza si o analiza privind evolutiile legislative in domeniul contabil, precum si reformele institutionale majore privind profesia contabila si de audit financiar.
 

Realitatile societatii moderne ne arata ca odata cu dezvoltarea economiei de piata si sporirea gradului de complexitate al acesteia, trebuie sa se dezvolte corespunzator, ca arie, continut si operativitate si informatia economica, pentru ca ea sa poata furniza elementele necesare luarii deciziilor, sa poata reflecta exact situatia patrimoniala a entitatilor si rezultatele activitatii economico - financiare.
 

Valorificarea eficienta a informatiei economice se poate realiza numai in cadrul unui sistem informational economic in care contabilitatea este o componenta de baza al acestuia; de asemenea, se urmareste calitatea informatiilor contabile, precum si asigurarea comparabilitatii acestora in multe tari facandu-se propuneri pentru noi reglementari si legi.
 

Scandalurile financiare care au zguduit multe state ale lumii poarta marturia subestimarii importantei calitatii informatiei contabile. Prevenirea si inlaturarea acestor abateri de la principiile si normele contabile nu poate avea o baza mai solida decat accentuarea profesionalismului si etica ireprosabila a slujitorilor contabilitatii, condamnarea si reprimarea hotarata a practicilor ilegale si largirea bazei de promovare a cunostintelor de contabilitate.

Astazi, toti participantii de pe pietele de capital, de la investitori si analisti pana la administratori si directori generali si autoritati de reglementare, cer un nivel mult mai ridicat de transparenta. Principiile, regulile, procedurile, conceptele, reglementarile, legile, cele mai bune practici nu pot asigura transparenta si responsabilitatea; ceea ce conteaza in final sunt actiunile oamenilor, nu doar pur si simplu cuvintele lor.

Pornind de la aceste realitati, lucrarea isi propune, ca pe baza cercetarii in detaliu a acumularilor domeniului sa raspunda dezideratului de armonizare/convergenta a sistemului de contabilitate din Romania si totodata sa identifice divergentele si convergentele cu prevederile directivelor europene si cu IAS/IFRS. 
 

Studiul porneste de la factorii care influenteaza procesul de armonizare si convergenta contabila, precum si necesitatea acestui proces, realizeaza analie diagnostic, studii comparative si analize de impact cu scopul in evidenta progresele realizate, dar si institutiile reprezentative.
 

Lucrarea reprezinta un demers facut pentru necesitatea existentei unui Drept contabil, pornind de la premisa ca „informatia pe care o produce contabilitatea este un bun public, destinat unor utilizari multiple si de aceea ea solicita un cod al producerii, difuzarii si utilizarii ei.
 

Dreptul contabil este bransa (sectiunea) dreptului privat care conduce contabilii si contabilitatea. Dezvoltand aceste idei referitoare la dreptul contabil, in lucrarea de specialitate, realizata de un colectiv mare de specialisti francezi, „Contabilitate si drept contabil”, sub conducerea profesorului Alain Burlaud, se afirma ca, prin legiferarea unui plan general de conturi obligatoriu, intrat in vigoare in 1982, spre deosebire de planurile din 1947 si 1952, care nu aveau un caracter obligatoriu „s-au introdus in drept noi concepte, create de limbajul contabil, ceea ce constituie evolutia cea mai remarcabila, intrucat ea a fost salutata ca marcand emergenta dreptului contabil.
 

In acest context imi permit sa inchei cu afirmatia profesorului P.A. Samuelson, laureat al Premiului Nobel pentru economie (1970), care sublinia ca „este absolut indispensabil omului modern de a se initia cat de putin in elementele contabilitatii. Toti cei care lucreaza in economie trebuie sa inteleaga: bilantul si contul de profit si pierdere”.Pornind de la aceasta afirmatie putem spune ca toti cei ce lucreaza in economie trebuie sa fie in masura sa inteleaga situatiile financiare anuale.

 • Anticariat online
 • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

 • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

 • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

 • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

 • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

 • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

 • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

 • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

 • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Luminita Jalba

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!