Subiectul prezentei cercetari este reprezentat de imaginea neconforma a situatiilor financiare eronate, care cuprind denaturari de la imaginea fidela si astfel influenteaza in mod negativ utilizatorii informatiei contabile. Lucrarea acorda atentie in primul rand conceptelor de eroare si frauda intalnite in exercitarea auditului financiar si asupra reglementarilor existente la nivel international, european si national.
Titlul lucrarii ,,Impactul informatiilor financiare eronate asupra deciziilor economice” a fost ales pentru a reflecta mai precis perspectiva din care este abordat subiectul ales. In primul rand utilizatorii situatiilor financiare se confrunta tot mai des cu situatia de a primi informatii incorecte, actiune rezultata in contextul actual aproape in totalitate si datorita crizei economice globale de dimensiuni neobisnuite. In al doilea rand am subliniat faptul ca auditul financiar devine un mijloc semnificativ, actual si de perspectiva, capabil sa ofere celor interesati asigurari calificate si neutre in legatura cu situatiile financiare, reprezentand astfel, prin prisma auditorului financiar, o veriga indispensabila in credibilitatea informatiei contabile cuprinsa in cadrul situatiilor financiare. In al treilea rand informatia, in special cea de natura financiara si contabila, este elementul indispensabil progresului, indiferent de domeniul de activitate. Luarea unor decizii economice corecte care pot contribui la rezolvarea problemelor complexe ce apar in viata fiecarei entitati este influentata de calitatea informatiilor financiare si contabile si de rolul deosebit pe care il are auditorul financiar, mai ales in contextul actual, caracterizat de o ampla recesiune economica, in care erorile sunt foarte des intalnite in cadrul situatiilor financiare si uneori, in cazuri nefericite si fraude de mare amploare.
Un aspect pe care dorim sa il clarificam inca din introducerea prezentei cercetari il reprezinta faptul ca factorul distinctiv intre frauda si eroare este dat de actiunea fundamentala care are ca rezultat denaturarea din situatiile financiare, si anume daca aceasta actiune este intentionata sau neintentionata.
In lucrarea de fata am avut in vedere si metodele de manipulari ale cunostintelor financiare, precum ,,situatii financiare fictive", ,,contabilitatea creativa", ,,contabilitatea agresiva" si ,.neregularitati in contabilitate", care au efecte negative asupra economiei reale. Uneori, pentru anumite motive personale sau corporative, informatiile publicate despre firme pot fi schimbate fara a avea la baza documente justificative si o analiza pertinenta si profesionala. Markets Board, in unele situatii descrie manipularea financiara a cunostintelor ca oferta de informatii eronate si neadevarate sau de a face comentarii gresite, care pot afecta valoarea instrumentelor de pe piata de capital sau sa nu se raporteze informatiile corecte.
In ultimii ani probleme importante precum „rapoarte financiare frauduloase” si „informatii financiare manipulate” au fost ridicate de organismele financiare, comunitatea financiara, presa, investitori si guverne. Efectele negative ale informatiilor financiare frauduloase continua sa reprezinte o problema serioasa care afecteaza organizatiile din intreaga lume, in ciuda actiunilor intreprinse de organismele de reglementare. Acest lucru este si mai valabil in zilele noastre, intr-un mediu in care criza economica a condus la cresterea semnificativa a presiunilor asupra organizatiilor si indivizilor de a avea performanta, creand mai multe indemnuri la frauda si generand mai multe oportunitati pentru comiterea de erori si fraude.
Prezenta lucrare care are in vedere aspecte precum informatiile eronate si frauduloase din cadrul situatiilor financiare precum si al auditului financiar care reprezinta piatra de temelie in credibilitatea informatiei contabile.
Gradul de noutate al temei abordate este unul extrem de actual, in primul rand datorita interesului acordat de organismele internationale precum si nationale (Camera Auditorilor Financiari din Romania si Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania). Desi subiectul a primit o atentie deosebita atat la nivel national cat si international, consideram ca cel mai important aspect pe care l-am tratat in cadrul cercetarii il reprezinta principalele metode si tehnici utilizate de management sau angajati, dupa caz, in incercarea de a induce in eroare nu numai utilizatorii informatiilor contabile, dar si a auditorului financiar.