Lucrarea de fata isi propune sa contribuie la intelegerea fenomenului amplificarii fluxurilor comerciale internationale si la consolidarea capacitatii de analiza a deciziilor economice la nivel mondial din perspectiva efectelor acestora asupra participantilor la circuitul mondial de valori.
Plecand de la faptul ca in prezent fluxurile comerciale si financiare internationale reprezinta cele mai dinamice componente ale economiei mondiale, participarea agentilor economici la aceste fluxuri presupune cunoasterea elementelor determinante ale acestora pentru a putea valorifica eficient oportunitatile existente si a identifica riscurile specifice afacerilor derulate la nivel mondial.
Problematica abordata se desfasoara intr-o ordine logica, plecand de la prezentarea aspectelor conceptuale, teoretice si metodologice specifice comertului international si politicilor comerciale contemporane, continuand cu prezentarea tendintelor fluxurilor comerciale internationale, pana la noile tendinte de regionalizare si globalizare, precum si de institutionalizare a relatiilor comerciale internationale contemporane. In economia lucrarii se pot identifica doua mari directii si anume, pe de o parte, prezentarea principalilor participanti la comertul international (economiile nationale si agentii economici cu activitati de comert exterior) si, pe de alta parte, reglementarea relatiilor dintre acestia (Organizatia Mondiala a Comertului si organizatiile de integrare economica regionala).
Primul capitol se doreste a fi mai mult decat o prezentare sumara a notiunilor de baza specifice comertului international. Astfel, prin problematica prezentata se incearca conturarea unor raspunsuri la intrebari precum: ce se intelege prin comert international, care sunt participantii la schimburile comerciale contemporane, care sunt notiunile asociate acestuia (ex. specializarea internationala), care sunt teoriile formulate de-a lungul timpului in explicarea acestui fenomen. Tot aici sunt analizate mijloacele de cuantificare si inregistrare a fluxurilor comerciale, precum si aspecte privind masurarea intensitatea si eficienta activitatii participantilor la comertul international.
Capitolul al doilea se concentreaza asupra identificarii principalelor tendinte in evolutia fluxurilor comerciale internationale. Dinamica fluxurilor comerciale internationale, prezentata sub aspect statistic, este completata de explicatii privind factorii de influenta si efectele acestora asupra bunastarii tarilor lumii. De asemenea, sunt avute in vedere aspecte legate de rolul principalilor jucatori in relatiile comerciale internationale contemporane si anume tarile Triadei (SUA, UE, Japonia) si tarile BRICS (Brazilia, Federatia Rusa, India, Republica Populara Chineza si Republica Africa de Sud).
In capitolele trei, patru si cinci sunt tratate aspecte specifice problematicii politicilor comerciale si ale instrumentelor acestora. Prin problematica prezentata in capitolul trei se incearca clarificarea unor notiuni precum semnificatia politicilor comerciale, obiectivele acestora, rolul corporatiilor transnationale in elaborarea unor instrumente de politici comerciale. Locul central in cadrul acestui capitol este detinut de tipologia politicilor comerciale, caz in care sunt prezentate aspecte cu caracter teoretic insotite de o serie de exemple privind politicile comerciale de liber schimb si protectionista. Urmatoarele doua capitole reprezinta nucleul de baza al problematicii politicilor comerciale, acestea concentrand principalele instrumente de politica comerciala, si anume: instrumentele cu caracter tarifar si netarifar aplicabile preponderent importurilor si instrumentele de promovare si stimularea exporturilor. Pe tot parcursul acestor capitole, problematica teoretico-explicativa este dublata de o multitudine de casete cu explicatii suplimentare si exemple practice desprinse din realitatile comertului international si ale politicilor comerciale ale tarilor lumii, inclusiv Romania.
In capitolul sase sunt avute in vedere aspecte privind regionalizarea schimburilor comerciale. Aspectele cu caracter teoretic privind problematica fenomenului integrarii regionale sunt dublate de prezentari ale principalelor grupari de integrare economica regionala, si anume: Uniunea Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb, pentru Europa; Acordul de Liber Schimb Nord- American, pentru America de Nord; piata MERCOSUR pentru America Latina, Forumul de Cooperare Asia-Pacific, pentru Asia si altele.
Institutionalizarea sistemului comercial international reprezinta subiectul capitolelor sapte, opt si noua, in care sunt prezentate si analizate aspectele specifice activitatii Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Astfel, in capitolul sapte, dupa prezentarea contextului aparitiei OMC, sunt avute in vedere aspecte privind principalele prevederi ale OMC, intre care se remarca: obiectivele, principiile fundamentale, aspecte privind desfasurarea negocierilor, pozitia tarilor in dezvoltare in cadrul OMC, cooperarea OMC cu alte organizatii internationale. In capitolele opt si noua sunt prezentate rezultatele primelor conferinte ministeriale ale OMC, inclusiv principalele rezultate ale activitatii OMC.
Intreaga lucrare este insotita cu o multitudine de casete cu explicatii suplimentare si exemple practice desprinse din realitatile comertului international si ale politicilor comerciale ale tarilor lumii, inclusiv Romania.
Noiembrie 2015
Georgeta ILIE