Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Buget si trezorerie publica - Ruxandra Dana Vilag, Florin Tuncu, Mihai Aristotel Ungureanu, Lucia Croitoru, Dragos Ungureanu, Ionela Popa

33,71 Lei

ISBN: 978-606-591-275-5

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 321

Editura: Editura Universitara

Autor: Ruxandra Dana Vilag, Florin Ţuncu, Mihai Aristotel Ungureanu, Lucia Croitoru, Dragos Ungureanu, Ionela Popa

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065912755 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)

În elaborarea lucrării „Buget şi Trezorerie Publică” am pornit de la importanţa apariţiei bugetului în evoluţia finanţelor publice, generată de necesitatea reflectării modului de constituire a fondurilor financiare publice sub forma veniturilor şi de repartizare a acestora pe destinaţii sub forma cheltuielilor publice pentru acoperirea nevoilor sociale generale ale societăţii. Această lucrare este concepută ca un material de studiu pus la dispoziţia studenţilor şi a tuturor celor interesaţi să aprofundeze această temă şi care doresc să-şi însuşească aspectele metodologice şi practice concrete, privind acest domeniu complex din cadrul finanţelor publice. De asemenea, prin conţinutul axat pe aplicării şi teste grilă, lucrarea poate fi un ghid în studiul, aprofundarea şi rezolvarea practică  a diverselor aspecte ridicate de problematica bugetului.  Ca atare, am structurat materialul în opt capitole semnificative.                  

În primul capitol am prezentat conţinutul şi structura sistemului bugetar în condiţiile în care România este membră a Uniunii Europene, tipurile de bugete întâlnite în teoria şi practica internaţională precum şi unele metode şi tehnici de dimensionare a veniturilor şi cheltuielilor bugetare.    

Capitolul  al doilea pune în evidenţă procesul bugetar, cu referire la faze, trăsături şi analize detaliate ale acestuia pe cele trei componente ale Bugetului Public Naţional, respectiv: Bugetul de Stat, Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat şi Bugetele Locale precum şi prezentarea organelor cu atribuţii în procesul bugetar, specifice ţărilor cu economie de piaţă.

În capitolul al III-lea, am tratat problematica echilibrului bugetar, componentă a echilibrului financiar, în contextul politicilor financiare şi monetare ce pot fi folosite în asigurarea echilibrului financiar şi implicit, în asigurarea echilibrului general economic.

În capitolele IV, V, VI şi VII am abordat aspecte privind Trezoreria Statului prin care se asigură executarea finanţelor publice în sens larg, precum şi execuţia bugetară în sens restrâns, pornind de la necesitatea, definirea, rolul şi funcţiile acesteia, continuând cu modul său de organizare şi funcţionare la nivel central, în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, şi teritorial prin unităţile sale deconcentrate. Am finalizat această parte cu analiza fluxurilor de intrare şi de ieşire în şi din Trezoreria Statului, la nivel central şi teritorial, cu finanţarea deficitului bugetar şi gestiunea datoriei publice, toate acestea constituind, de fapt, Gestiunea Trezoreriei Statului. Am prezentat  de asemenea, programele informatice în domeniul analizat, precum şi unele posibilităţi de perfecţionare a sistemului informaţional prin folosirea sistemelor moderne de calcul electronic.

Ultimul capitol este dedicat bugetului Uniunii Europene şi sunt prezentate caracteristicile generale ale acestuia, precum şi structura veniturilor şi a cheltuielilor sale cu referiri concrete la o serie de provocări cu consecinţe bugetare pentru politicile sectoriale, precum şi la altele, adresate resurselor bugetare comunitare. Totodată, acest capitol conţine şi o analiză diagnostic privind echilibrele la nivelul bugetului comunitar pe cele două componente: venituri şi cheltuieli, şi o evaluare a propunerilor de reformă, luând în calcul şi impactul unor viitoare extinderi ale Uniunii Europene asupra bugetului comunitar.

Autorii lucrării ” Buget şi Trezorerie Publică” şi-au propus clarificarea conceptelor de bază cu care operează acest domeniu pe cele două segmente şi anume: Bugetul şi Trezoreria, dar şi a unor concepte cu care operează celelalte discipline cu caracter financiar. Ea are un rol important în formarea studenţilor şi masteranzilor ca viitori specialişti în domeniul financiar şi, respectiv, economic, mai ales, în condiţiile în care funcţionarea eficientă a unei economii se bazează pe folosirea preponderentă a pârghiilor şi instrumentelor financiare pentru reglarea şi autoreglarea proceselor economico-sociale.

În structurarea conţinutului cărţii s-a implicat o echipă tânără, formată din foşti studenţi ai Universităţii „Româno - Americană” din Bucureşti şi ai Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, care, astăzi se numără printre cadrele universitare care urmăresc performanţa prin implicarea activă în domeniul cercetat.

Ne exprimăm speranţa că această lucrare va fi un instrument eficient pentru cei interesaţi, fiind conştienţi de faptul că ea poate fi perfectibilă şi, cum în orice domeniu mai este ceva de spus, vom fi receptivi la recomandările dumneavoastră.

 

 

                                    Prof. univ. dr. Mihai Aristotel Ungureanu

Mihai Aristotel Ungureanu
Ionela Popa
Ruxandra Dana Vilag
Dragos Ungureanu
Lucia Croitoru
Florin Ţuncu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!