„Calea Sufletului” este cea de-a patra carte scrisa de Dr. Ana Maria Ducuta, si reprezinta o continuare a cartii „Drumul catre noi”, publicata in 2020. Dupa ce a cercetat si studiat in teza sa de doctorat in istorie mecanismele de functionare ale mintii si sufletului(asa cum sunt ele prezentate de psihologii experimentalisti de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea), Ana a continuat sa caute raspunsul in fizica si psihologia cuantica, precum si filosofia antica orientala despre cum functioneaza acest suflet? Avem cu totii suflet?De ce este el important?
Cartea este o calatorie spre centrul fiintei noastre, in miezul emotiei si gandului de unde sufletul isi ia seva, si incearca sa raspunda eternei cautari a acelui ceva pe care il vrem in viata noastra, dar nu stim cum sa il identificam si de unde sa il luam.
De ce sa mergem pe „Calea sufletului”? Pentru ca de pe orice alt drum am porni, ajungem tot pe drumul cu prioritate si sens unic: Calea Sufletului nostru, motivul existentei noastre, bucuria cea mai de pret si singura experimentare a eternitatii pe care o avem in viata trecatoare, dar eterna atunci cand...e cu si despre suflet.
Ana Maria Ducuta are 30 de ani si provine din Slobozia, un orasel mic din sud-estul Romaniei. De la varsta de sapte ani, Ana Maria a avut propria emisiune la radio in direct, de trei ore, in fiecare sambata si duminica. La varsta de sapte ani era singurul copil din Romania care era angajat al unui post de radio. Din 1996 pana in 2001, Ana a fost realizatoarea si prezentatoarea emisiunii „Campusul copiilor" unde timp de 3 ore in fiecare sambata si duminica realiza si prezenta o emisiune pentru copii in care tinere talente spuneau poezii, cantau sau participau la concursuri de cultura generala. Ana Maria a fost astfel invitata de posturile TV nationale care au facut interviuri cu ea, la emisiuni la TVR1 („Obiectiv"), Antena 1 („Duminica in familie"), TVR 2, ProTV („Sub semnul intrebarii cu Adrian Paunescu), Prima TV si Acasa TV, pentru a vorbi despre realizarea unei emisiuni de radio, complet organizata si prezentata de un copil. De asemenea, de la varsta de zece ani Ana a fost colaboratoarea ziarului „Concret" unde a publicat o serie de articole saptamanale, care au ajuns mai tarziu sa fie publicate in prima sa carte „De la radio... in lumea povestilor pentru cei mari". in timpul liceului, Ana Maria a initiat primul grup de teatru in limba franceza, grup care a participat la numeroase festivaluri, Ia nivel national si in strainatate. Ana Maria a scris teatru absurd in franceza, iar piesele sale au fost puse in scena la multe festivaluri locale din Romania dar si din Franta.
Capitolul 1. Despre mine / 15
Capitolul 2. Despre mine si ceilalti / 86
Capitolul 3. Despre noi / 111
Capitolul 4. Poezii / 177
Echilibrul gandire-simtire
Spunem adeseori „te las sa te gandesti la asta” sau „iti dau putin timp de gandire”. De ce nu spunem „te las sa simti asta”, „Iti dau putin timp de simtire”?
Pentru ca suntem invatati ca ceva e corect daca e gandit, nu simtit. Pentru ca ni se pare ca un rationament corect si impartial este cel al mintii, exclusiv. Dar ce facem daca rationamentul nostru e corect, dar nu se potriveste cu simtirea? Ce facem daca stim ceva si simtim altceva?
Echilibrul dintre ce gandesc si ce simt este o prioritate in evolutia mea emotionala. Mai exact, trebuie sa existe o legatura intre gandurile si emotiile mele, ele sa nu se contrazica. Adica sa fac nu doar ceea ce gandesc, nu doar ceea ce simt, ci gandirea si simtirea mea sa lucreze impreuna atunci cand iau deciziile.
Astfel, atunci cand simtirea mea ma duce in eroare (sunt dependent emotional de un om toxic, simt ca il iubesc) gandirea mea ma poate salva (inteleg rational ca imi face rau, imi analizez simtirea si vad ca ea are drept cauza o trauma emotionala, pe care, odata ce o constientizez, incep sa o vindec). La fel, atunci cand gan- direa mea ma duce in eroare (sunt extrem de rigid, judec oamenii dupa etichete si stereotipuri), simtirea mea ma poate salva (ma raportez la ceilalti ca la suflete, prin propriul meu suflet si ii las sa ma descopere din simtirea lor, si nu le opresc accesul cu preju- decata mea).
www.editurauniversitara.ro
Scrie un review