Portrete si evocari din istoria Romaniei ne invita intr-o calatorie captivanta prin timp, oferindu-ne o perspectiva unica asupra personalitatilor care au marcat aceasta natiune. Cartea isi propune sa aduca in fata cititorului o galerie impresionanta de figuri semnificative, a caror contributie la istoria si identitatea Romaniei ramane nemuritoare: vornicul Alecu Beldiman, doctorul Constantin Caracas, marele ban Constantin Nasturel-Herescu, Ion Maiorescu, doctorul Obedenaru, Dora D’Istria, Iulia B.P. Hasdeu, C.A. Rosetti, Ion Brezoianu si George Sion.
Pe langa portretele minutios conturate ale acestor personalitati, lucrarea se apleaca si asupra evolutiilor istorice si culturale ale Bucurestiului, orasul care a fost martor si scena unor evenimente definitorii pentru cursul istoric al tarii. De la inceputurile sale modeste si pana la afirmarea ca punct politic, cultural si intelectual, Bucurestiul este un personaj in sine, cu o poveste de spus. Regasim in paginile acestei carti date si fapte in special cu privire la curtile domnesti (1464-1800) si la viata bucurestenilor pana la 1800.
Portrete si evocari din istoria Romaniei nu este doar o carte de istorie; este o invitatie de a redescoperi si de a aprecia mostenirea culturala si istorica a Romaniei prin vietile si faptele celor care au trait-o.
G. Ionescu-Gion (1857-1904) a fost profesor, istoric, ziarist, publicist, cronicar literar si teatral, membru corespondent al Academiei Romane.