Editura Universitara Strategii eco-economice pentru cresterea sustenabilitatii in sectorul energetic. Studiu de caz: energia solara

nou
26,70 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Carmen Georgiana Badea

ISBN: 978-606-28-1249-2

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062812492

Anul publicării: 2021

Editia: I

Pagini: 142

Stoc limitat
Limita stoc
- +
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062812492 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Guvernanta globala de mediu se afla in dilema si se confrunta cu adoptarea unor decizii dificile in conditii de incertitudine si de risc in ceea ce priveste alegerea surselor de energie pentru viitor care sa permita cresterea economica si sa evite impactul major asupra mediului.
Nu trebuie sa alegem surse de energie regenerabile fara o privire de ansamblu a efectelor pozitive, dar si negative asupra societatii in general. 
  • Strategii eco-economice pentru cresterea sustenabilitatii in sectorul energetic. Studiu de caz: energia solara

    Descarca
CARMEN GEORGIANA BADEA

INTRODUCERE  / 7

CAPITOLUL I SUSTENABILITATEA IN AFACERI – CERINTA ESENTIALA A SECTORULULUI ENERGETIC / 9
1.1    Rolul guvernantei de mediu globale in crearea unui sector energetic sustenabil / 9
1.2    Optiuni strategice eco-eficiente la nivel microeconomic / 12
1.3    Optiuni strategice eco-economice pentru sectorul energie / 15
1.4    Practici sustenabile in afaceri. Exemple de bune practici / 17

CAPITOLUL II ANALIZA TENDINTELOR ȘI DIAGNOSTICUL SECTORULUI ENERGETIC LA NIVEL MONDIAL / 19
2.1    Evolutii In sectorul energetic conventional la nivel mondial / 19
Consumul energetic in Romania / 25
2.2    Analiza SWOT a sectorului energetic conventional / 48
2.3    Evolutia energiei regenerabile la nivel mondial / 49
2.4    Analiza SWOT a sectorului energetic regenerabil / 51

CAPITOLUL    III    OPORTUNITATI DE AFACERI IN ECONOMIA VERDE - ENERGIA REGENERABILA. STUDIU DE: CAZ ENERGIA SOLARA / 54
3.1    Oportunitati de finantare a afacerilor in domeniul energiei solare / 54
3.2    Inovatie tehnologica pentru energie regenerabila / 59
3.3    Evolutia energiei solare la nivel mondial  / 62
3.4    Exemple de bune practici – parcuri solare / 68

CAPITOLUL IV ANALIZA SI EVALUAREA CALITATIVA A PERCEPTIEI ROMANILOR ASUPRA ENERGIEI REGENERABILE, ANALIZA DETALIATA ASUPRA SUSTENABILITATII ENERGIEI SOLARE SI INFLUENTELE ASUPRA MEDIULUI / 70
4.1    Metodologia construirii chestionarului / 70
4.2    Rezultatele si interpretarea raspunsurilor din cadrul chestionarului / 71
4.3    Energia electrica obtinuta prin resurse alternative si distributia mix-ului energiei regenerabile / 109
 
CAPITOLUL V IDENTIFICAREA DIRECTIILOR STRATEGICE DE ACTIUNE TINAND CONT DE IMPLICATIILE POLITICE ALE  ECONOMIEI SI MANAGEMENTULUI DE MEDIU PENTRU ENERGIA SOLARA / 115
5.1    Analiza SWOT a energiei solare / 115
5.2    Optiuni strategice de dezvoltare a industriei solare / 116

CONCLUZII SI PROPUNERI / 121

BIBLIOGRAFIE / 125
Webografie / 141

Relatia dintre energia regenerabila i durabilitate poate fi privita ca o ierarhie a obiectivelor si a constrangerilor care implica atat consideratii globale, cat si regionale sau locale.
Punctul de plecare al temei abordate a fost acela ca atenuarea schimbarilor climatice antropice periculoase va fi o forta motrice puternica in spatele utilizarii crescute a tehnologiilor energiei regenerabile in intreaga lume. In masura in care nivelurile de stabilizare a schimbarilor climatice (de exemplu, un maxim de concentratie atmosferica a gazelor cu efect de sera de 550 ppm CO2eq sau o crestere maxima a temperaturii cu 2°C fata de media globala preindustriala) sunt acceptate, exista o recunoastere implicita a principiului sustenabilitatii.
Se preconizeaza ca energiile regenerabile vor juca un rol central in majoritatea strategiilor de atenuare a emisiilor de gaze cu efect de sera, care trebuie sa fie fezabile din punct de vedere tehnic si eficiente din punct de vedere economic, astfel incat orice povara a costurilor sa fie redusa la minimum si acceptarea acestor tehnologii sa fie majoritara.
Cunostiintele despre capacitatile tehnologice si modelele pentru caile optime de atenuare sunt, prin urmare, importante. Totusi, tehnologiile energetice, costurile, beneficiile economice si politicile energetice, depind de societatile si mediul natural in care sunt integrate.
Variatiile spatiale si culturale sunt, prin urmare, un alt factor important in abordarea coerenta a strategiei durabilitatii. Provocarile si solutiile pentru durabilitate depind in mod esential de stabilirea geografica (de exemplu, radiatia solara), conditiile socio-economice (de exemplu, inducerea cererii de energie), inegalitatile in cadrul si intre societati, institutiile fragmentate si infrastructura existenta (de exemplu, retelele electrice), dar si de o intelegere variata a conotatiei durabilitatii (Lele si Norgaard, 1996).
Aceste aspecte subliniaza necesitatea de a evalua atat impactul social si de mediu al tehnologiilor resurselor regenerabile, pentru a se asigura ca implementarea acestora se mentine in concordanta cu obiectivele generale ale durabilitatii.
In ultimele doua decenii, s-au inregistrat de asemenea progrese in directia elaborarii unui set uniform de indicatori energetici pentru dezvoltare durabila, care sa se refere la temele generale ale economiei, societatii si mediului (Vera si Langlois, 2007). Pentru tehnologiile energiei regenerabile, indicatorii cantitativi includ pretul energiei electrice generate, emisiile de GES (gaze cu efect de sera) in timpul ciclului complet de viata al tehnologiei, disponibilitatea resurselor regenerabile, eficienta conversiei energiei, cerintele de teren si consumul de apa (Evans et al., 2009).
Analiza dezvoltata in cadrul aceste cercetari aduce in lumina perceptia asupra fenomenului utilizarii la scara larga a energiei regenerabile, in special a energiei solare, punand emfaza asupra gradului de cunoastere al fenomenului, nu doar a conceptelor si politicilor economice create la nivel european sau national.

www.editurauniversitara.ro

Scrie un review


Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!