Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro: 0745 204 115
Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783
ISBN: 978-606-591-869-6
DOI: 10.5682/9786065918696
Anul publicării: 2013
Editia: I
Pagini: 228
Editura: Editura Universitara
Autor: Aida Todi
Din cate cunoastem, o carte de acest tip reprezinta o noutate in peisajul editorial romanesc. Ea isi propune sa valorifice ideea de transdisciplinaritate, atat de vehiculata in ultima vreme. Si care disciplina s-ar preta mai bine la atatea aplicatii decat limba, prin intermediul careia comunicam in diverse situatii sociale, familiale si profesionale? Am dorit sa prezentam intr-o forma atractiva multitudinea de posibilitati de adresare catre diferite persoane, asa incat sa ne atingem scopul comunicarii. Consideram ca „aventura” parcurgerii si a rezolvarii temelor propuse, pe care ne-am propus sa le concepem atractive, diversificate si adesea inedite, va avea rezultate benefice asupra utilizatorilor cartii.
Renuntand, in cele mai multe cazuri, la clasificarile consacrate de lingvistica si de didactica a limbii romane, am dorit sa punem cititorul in fata unor situatii si subiecte, adesea dificile, de comunicare. Exercitiile propuse, asa cum au fost concepute, ofera numeroase posibilitati de punere in practica a notiunilor – in primul rand de vocabular, dar nu numai cele insusite in scoala (monosemie / polisemie, sens propriu / sens figurat, relatii semantice, amestecul de stiluri, inadecvarea la context, topica defectuoasa, greselile de logica, pragmatica etc.). Toate se subsumeaza unui cadru mai larg privind in primul rand situatiile sociale de comunicare. Comunicarea, ca sa fie eficienta, presupune o adevarata arta de a-l simti pe celalalt, de a te pune in locul lui, de a rezona cu el, de a raspunde nevoilor lui spirituale si emotionale – empatia. Cartea noastra nu urmeaza modelele clasice de manuale sau materiale didactice auxiliare; am dorit o alta modalitate de abordare, mai atractiva si mai ancorata in realitatea imediata, prin care sa oferim celor interesati si situatii concrete in care cunostintele lor lingvistice isi pot gasi aplicare; cu multe dintre acestea cititorii nostri mai tineri nu au avut inca tangenta, iar cei mai mari, poate doar intamplator sau chiar intr-o masura mai mare, dar nu s-au descurcat foarte bine.
Cartea cuprinde si unele elemente de noutate, vizand, de pilda, modalitatile moderne de comunicare: forumurile de discutie de pe internet, emailul, SMS-urile. Am introdus aceste elemente nu doar pentru a spori atractivitatea exercitiilor, ci si (sau in primul rand) pentru ca viata moderna nu mai poate face abstractie de aceste forme de comunicare.
Dorim sa credem ca, macar intr-o mica masura, rezultatele muncii noastre se vor materializa in cultivarea si dezvoltarea unora dintre inteligentele multiple despre care se vorbeste in literatura de specialitate: in primul rand inteligenta verbal-lingvistica, inteligenta interpersonala si cea intrapersonala, inteligenta existentiala.
Autoarea
Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00
0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro