Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Managementul trezoreriei intreprinderii. Probleme, abordari, metode - Floarea Georgescu

-7%
15,00 Lei 13,95 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Floarea Georgescu

ISBN: 978-606-28-0465-7

DOI: 10.5682/9786062804657

Anul publicării: 2016

Pagini: 154

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062804657 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Aceasta lucrare abordeaza modul de realizare a echilibrului pe termen scurt al intreprinderii din trei puncte de vedere, legate de structura trezoreriei, analiza economico-financiara si managementul financiar.
Am pornit acest demers de la ideea ca intreprinderea, fiind plasata intr-un sistem complex de relatii economice si financiare, trebuie sa faca fata tuturor obligatiilor banesti. Pornind de la obiectivul afacerii, de a crea valoare adaugata pentru actionari, in urma deciziilor economice luate de catre managementul companiei, putem defini crearea de valoare ca o balanta favorabila intre numerarul rezultat din afacere si cel investit in afacere.
Prin problematica abordata am avut drept scop demonstrarea faptului ca, pe termen scurt, trezoreria joaca un rol important in desfasurarea si eficientizarea activitatii oricarei intreprinderi. 
Orice decizie de finantare din alte surse decat cele proprii trebuie luata tinandu-se cont de conditiile existente pe piata, de capacitatea de a returna fondurile, dar si de previziunile pentru perioade mai lungi de timp (in cazul imprumuturilor pe termen mediu si lung) si costul surselor procurate.


 
  • Managementul trezoreriei intreprinderii. Probleme, abordari, metode

    Descarca
FLOAREA GEORGESCU

Introducere / 11

Capitolul 1: Analiza critica a stadiului cunoasterii in domeniul trezoreriei intreprinderii / 16
1.1. Trezoreria intreprinderii - etimologie si semantica / 16 
1.2. Stadiul actual al cunoasterii in domeniul trezoreriei intreprinderii / 19
1.3. Componente ale trezoreriei clasificate si recunoscute in contabilitate / 25
1.3.1. Investitii financiare pe termen scurt / 26
1.3.2. Valori de incasat / 29
1.3.3. Disponibilitati banesti la banca si in casa / 31
1.3.4. Creditele bancare pe termen scurt / 33
1.3.5. Acreditivul si alte valori de trezorerie / 34

Capitolul 2: Analiza si interpretarea fluxurilor de trezorerie / 36
2.1. Obiectivele analizei financiare. Clasificari si abordari / 36
2.2. Analiza fluxurilor libere, cu caracter discretionar. Modele si interese / 40
2.3. Analiza previzionala a fluxurilor de trezorerie / 46

Capitolul 3: Abordari si metode in managementul financiar al trezoreriei intreprinderii / 49
3.1. Domeniul de definitie si actiune / 49
3.2. Managementul incasarilor si platilor / 54
3.2.1. Managementul incasarilor / 54
3.2.2. Managementul platilor / 57
3.2.3. Managementul soldului de trezorerie / 58
3.3. Modele de gestiune a soldului de trezorerie / 63
3.3.1. Modele de determinare a soldului optim de trezorerie / 63
3.4. Analiza statistica in SPSS a activitatii pe termen scurt a intreprinderii / 69

Concluzii, probleme remarcate, propuneri / 109

Bibliografie / 115

Anexe / 123

Prin continutul acestei lucrari, intitulata Managementul trezoreriei intreprinderii – probleme, abordari si metode, incercam sa oferim o analiza pertinenta a principalelor aspecte ce vizeaza trezoreria intreprinderii, ca fundament in efectuarea tranzactiilor economice, prezentand in acelasi timp atat latura teoretica a fenomenului analizat, cat si pe cea practica.
Am considerat necesara expunerea si dezvoltarea acestui subiect, pe cat de complex pe atat de actual, din trei perspective, astfel: din perspectiva stadiului cunoasterii, a analizei economico-financiare si nu in ultimul rand din perspectiva managementului trezoreriei.
Plecand de la aceste considerente, obiectivul acestei lucrari este acela de a realiza o analiza teoretica si practica a principalelor aspecte legate de conceptul de flux de numerar, pornind de la structurile si componentele trezoreriei clasificate si recunoscute in contabilitate, continuand cu analiza financiara si interpretarea fluxurilor de trezorerie, pentru ca in final sa abordam trezoreria intreprinderii din punctul de vedere al managementului financiar.
Pornind de la directiile de cercetare propuse, am incercat sa dezvoltam intr-o maniera personala complexitatea aspectelor referitoare la trezoreria intreprinderii, care apar in cuprinsul
acestei lucrari, dupa cum urmeaza:
In primul capitol, intitulat Analiza critica a stadiului cunoasterii in domeniul trezoreriei intreprinderii, am prezentat mai intai semantica si etimologia cuvantului trezorerie, unde am cercetat sensurile cuvantului si evolutia in timp, dar si interpretarea data de elita universitara, prezentand mai apoi stadiul actual al cunoasterii in domeniul trezoreriei intreprinderii, pentru ca in final sa abordam structurile si componentele trezoreriei clasificate si recunoscute in contabilitate.
In capitolul al doilea, denumit Analiza si interpretarea fluxurilor de trezorerie, plecand de la obiectivul analizei financiare ajungem la concluzia ca o analiza economica adecvata pune accentul pe cash flow-uri, adica pe lichiditatile nete generate de confruntarea dintre incasari si plati.
In ceea ce priveste cash flow-urile degajate de firma catre proprietari si creditori, am remarcat si subliniat faptul ca nu intregul cash flow de gestiune este utilizat pentru remunerarea acestora ci numai partea ramasa dupa finantarea investitiilor in imobilizari si a variatiei activelor circulante nete.
Concluziile si propunerile noastre, in privinta cash flow disponibil pentru remunerarea actionarilor si creditorilor, consideram a fi extrem de utile in diagnosticul rentabilitatii, deoarece contribuie la informarea corecta cu privire la capacitatea intreprinderii de a produce profit in stransa legatura cu capacitatea acesteia de a genera cash flow.
In continuare, pornind de la analiza financiara, am constatat ca politica de dividend poate fi un teren de studiu extrem de interesant si am incercat sa gasim raspunsuri la intrebari precum: “Care este scopul distribuirii dividendelor?”,“Care este politica optima de dividend?”, Care este impactul dividendelor asupra valorii firmei. Astfel am constatat ca pe fondul actualei crize economice, nevoile de lichiditati si de surse de finantare au devenit prioritati pentru firme, urmand sa asistam, probabil, la schimbari radicale in privinta politicii de dividend.
Tot in cadrul acestui capitol ne-am indreptat studiul spre perspectiva viitoare, respectiv pe previzionarea conditiilor economice viitoare, sarcina considerata de maxima importanta pentru managementul oricarei afaceri. in acest context am analizat conceptele si tehnicile cheie de previziune a performantelor operationale si ale necesarului financiar, care sa sustina operatiunile viitoare ale unei firme.
Previziunea necesitatilor financiare constituie o componenta esentiala in cadrul procesului de planificare a afacerilor. Pe aceasta baza managementul isi fundamenteaza pozitia activitatilor viitoare, in functie de mediul economic, competitiv si tehnologic prognozat. Intocmirea planurilor de afaceri presupune structurarea intregii activitati in jurul unor obiective specifice. Prin aceste planuri se stabilesc strategiile si actiunile necesare atingerii rezultatelor dorite pe termen scurt, mediu sau lung, atentia deosebita fiind pusa pe nevoia de a crea valoare pentru actionari, prin obtinerea unei rentabilitati superioare costului capitalului investit si promovarea unor investitii coerente de crestere pe termen lung.
In ultimul capitol al lucrarii, intitulat Abordari si metode in managementul financiar al trezoreriei intreprinderii, ne vom indrepta atentia asupra modului in care sunt orientate, in baza principiului continuitatii activitatii, intrarile de numerar si necesitatile de finantare a operatiunilor curente. Managerii ar trebui sa inteleaga si sa cunoasca miscarile specifice ale numerarului in cadrul sistemului afacerii, determinate de deciziile zilnice privind activitatile de exploatare, investitii sau de finantare, precum si o gama variata de circumstante externe care afecteaza activitatea firmei. Astfel de decizii si evenimente pot afecta capacitatea firmei de a-si achita obligatiile, de a obtine credite de la furnizori, banci sau institutii de credit si de a mentine un nivel operational in concordanta cu produsele si serviciile firmei, prin intermediul investitiilor.
Am remarcat faptul ca in cadrul oricarei societati, managementul incasarilor si platilor este o activitate extrem de importanta, putem afirma chiar vitala pentru existenta acesteia. Obiectivul principal al acestei activitati vizeaza dimensionarea si corelarea operatiilor care genereaza incasari si plati astfel incat sa se obtina un echilibru si sa se evite situatiile de incapacitate de plata sau formarea unui surplus de lichiditati fara utilizare imediata.
In ultima parte a acestui capitol am realizat un studiu de caz folosind o baza de date pentru anul 2014, ce cuprinde informatii din Situatiile financiare ale firmelor analizate, dar si din alte date informative, pentru un numar de 98 companii. Firmele au ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase - COD CAEN 0011. Intre variabilele Datorii, Stocuri, Casa si conturi la banci si Creante, cu un numar suficient de mare de observatii in seriile de date, am testat existenta unei legaturi. Pentru un prag de semnificatie de 5%, s-au identificat dependente intre urmatoarele variabile: Stocuri si Datorii, Stocuri si Casa si conturi la banci, Creante si Casa si conturi la banci, Creante si Datorii si Datorii si Casa si conturi la banci. Pentru toate variabilele din baza de date s-au calculat statistici descriptive in SPSS 20.
Datele sunt preluate de pe site-urile Bancii Nationale a Romaniei si Ministerului Finantelor Publice, iar prelucrarea datelor se face cu programului informatic SPSS 20.

Metodele de cercetare utilizate sunt diverse in functie de aspectele, teoretice sau practice, analizate. In acest context s-au folosit diverse studii promovate de literatura de specialitate, baze de date care prezinta articole stiintifice, analize de specialitate publicate in jurnale economice nationale si internationale, aferente fluxului principal de publicatii. Astfel, pentru culegerea, inregistrarea si prelucrarea datelor teoretice s-a inceput cu studiul bibliografiei si documentatiilor, fapt ce a permis o abordare complexa a problematicii specifice activitatilor de trezorerie in scopul culegerii datelor necesare studierii fenomenului analizat. De asemenea, au fost tratate aspecte legate de valorificarea informatiilor contabile in procesul decizional ce au vizat problematica surselor de informatii in analiza previzionala a fluxurilor de trezorerie si analiza procesului decizional bazat pe sistemul informational contabil.
Prin continut, ne-am dori ca aceasta lucrare sa constituie un punct de plecare in special pentru viitoarele analize de natura economico-financiara, dar si un ansamblu de linii directoare ce pot fi utilizate de catre intreprinderi in procesul de formare a valorii.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!