Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Set: Economia si gestiunea intreprinderii. Repere conceptuale si aplicatii + Economia si gestiunea intreprinderii. Lucrari practice - Roxana Arabela Dumitrascu, Vadim Dumitrascu

-15%
60,00 Lei 51,00 Lei

ISBN: 978-606-28-0564-7, 978-606-28-0870-9

DOI: 10.5682/9786062805647, 10.5682/9786062808709

Anul publicării: 2017, 2019

Pagini: 212,

Editura: Editura Universitara

Autor: Vadim Dumitrascu, Roxana Arabela Dumitrascu

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062805647 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (2)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

Disciplina "Economia si gestiunea intreprinderii" corespunde unui important domeniu teoretico – aplicativ responsabil de investigarea conditiilor necesare pentru asigurarea eficientei maxime a functiilor intreprinderii. Din aceasta perspectiva, intreprinderea este privita ca un sistem economic complex, respectiv un ansamblu de structuri organizatorice, fluxuri de resurse si munca, relatii informationale si decizii manageriale, articulat si functionalizat astfel incat, sa furnizeze suportul operational necesar pentru desfasurarea activitatii economice a intreprinderii in conditii optime.
Gestiunea reprezinta una dintre cele mai importante atributii pe care trebuie sa si le asume o intreprindere moderna pentru a putea realiza cu succes misiunea globala ce ii revine – crearea si maximizarea valorii economice. Caracterul critic al domeniului economiei si gestiunii este determinat de faptul ca, la nivel de intreprindere (dar nu numai), eficienta economica dobandeste relevanta si concludenta numai daca este exprimata prin intermediul unor categorii si abordari integratoare complexe. Desigur, aceasta inseamna ca decidentii din cadrul intreprinderii admit ca, pe langa aspectele strict financiare ale performantei, exista si alte dimensiuni ale eficientei intreprinderii, de natura non – financiara si non – monetara, la fel de importante, cum ar fi, de exemplu: calitatea produselor, satisfactia clientilor, climatul intern, imaginea si reputatia, impactul ecologic, efectele sociale, contributia la progresul tehnologic, etc.
Particularitatea si avantajul perspectivei integratoare asupra economiei si gestiunii si implicit, asupra eficientei intreprinderii rezulta din posibilitatea cuantificarii precise a efectelor si eforturilor economice, asigurand, pe aceasta baza obiectivizata, comparabilitatea in timp a datelor privind functionarea si performantele inregistrate de intreprindere. De asemenea, abordarea sistemica a activitatii intreprinderii permite analiza riguroasa si pertinenta a factorilor generativi ai succesului sau esecului intreprinderii. Aceste argumente sustin necesitatea si importanta economiei si gestiunii intreprinderii ca domeniu de importanta cruciala a vietii intreprinderii.
Sfera economiei si gestiunii intreprinderii este circumscrisa de totalitatea deciziilor si optiunilor manageriale ce vizeaza atragerea si alocarea rationala si sustenabila a resurselor de orice fel ale intreprinderii. Obiectivul major al economiei si gestiunii intreprinderii consta in maximizarea pe termen lung a valorii economice a investitiei initiale de capital realizate de actionarii intreprinderii. In felul acesta, demersurile privind gestiunea intreprinderii trebuie sa fie subordonate restrictiilor si prioritatilor dezvoltative ce decurg din strategia generala de afaceri promovata de intreprindere. Avand in vedere conditionarile mentionate, precizam ca gestiunea intreprinderii are rolul de a asigura suportul decizional al strategiei intreprinderii, dar si a proceselor operationale. In acest scop, gestiunea intreprinderii este obligata sa realizeze un arbitraj extrem de dificil si delicat, intre constrangerile economico – financiare pe termen scurt si cele pe termen lung, la care este supusa afacerea.
Demersul necesita, fara indoiala, o abordare previzionala, anticipativa a sistemului de factori si procese economice care modeleaza, intr-un sens sau altul, dinamica intreprinderii.
In alta ordine de idei, gestiunea intreprinderii implica un control foarte atent al riscurilor economico – financiare susceptibile sa afecteze intreprinderea, in special intr-un context de afaceri fluid si incert. Mentinerea principalelor echilibre economice si financiare si maximizarea performantelor in conditiile unor riscuri rezonabile contureaza, prin urmare, zona de manevra preferentiala a gestiunii intreprinderii. Optimizarea proceselor interne si relatiilor cu mediul economic, in special cu pietele produselor si resurselor, se prezinta, de aceea, ca miza fundamentala a gestiunii intreprinderii. Armonizarea ciclurilor strategice si ciclurilor de exploatare (asociate operatiunilor de aprovizionare, fabricatie, stocare, desfacere) constituie, din acest motiv, insasi esenta economiei si gestiunii intreprinderii.
Pentru economia si gestiunea intreprinderii, sloganul „Maximizarea sanselor si minimizarea riscurilor“ ar constitui o sinteza extrem de exacta si edificatoare a problematicii si preocuparilor. Prudentialitatea, rezonabilitatea, responsabilitatea si fezabilitatea reprezinta criteriile de baza in procesele de luare a deciziilor de gestiune. In gestiunea intreprinderii, aplicarea acestor principii se concretizeaza intr-un arsenal larg si diversificat de modele si tehnici cantitative a caror menire este asigurarea caracterului obiectiv si fundamentat al rationamentelor si concluziilor in temeiul carora managementul intreprinderii isi va proiecta deciziile si planurile de activitate pe termen scurt si lung.

  • Economia si gestiunea intreprinderii. Lucrari practice

    Descarca
  • Economia si gestiunea intreprinderii. Repere conceptuale si aplicatii

    Descarca
ROXANA ARABELA DUMITRASCU

Studii:
Facultatea de Economie a Universitatii „Petre Andrei“ din Iasi, specializarea Finante-contabilitate (2001);
Scoala de Studii Post-universitare FIBAS din cadrul Universitatii „Al.I.Cuza“ Iasi, master, specializarea Economie si gestiune financiar-bancara (2005);
Academia de Studii Economice din Bucuresti (2010), Doctor in Finante;
Academia Romana, SPODE, Studii post-doctorale in economie.

Activitate:
2001-2011 cadru didactic la Facultatea de Economie a Universitatii „Petre Andrei“ din Iasi;
2012 lector doctor la Facultatea de Finante, Banci si Contabilitate, a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir“ din Bucuresti, titular al cursurilor de Gestiune financiara a intreprinderii, Asigurari si reasigurari si Managementul riscurilor in asigurari si reasigurari.

Publicatii:
Unic autor: Gestiunea financiara a intreprinderii. Manual de studiu individual (2012), Asigurari si reasigurari. Manual de studiu individual (2012), Preturi si concurenta. Manual de studiu individual (2012), Managementul valorii prin goodwill (2008).
Coautor: Gestiunea capitalului intangibil al firmei (2009), Deriva managementului (2005), Management versus postmodernitate (2005), Sfidarea complexitatii (2004), Elemente de evaluarea firmelor (2002).
Peste 70 de articole si studii publicate in reviste de specialitate.


VADIM DUMITRASCU

Cuprins - Economia si gestiunea intreprinderii. Repere conceptuale si aplicatii

INTRODUCERE / 9

CAPITOLUL 1
INTREPRINDEREA CA UNITATE DE BAZA IN AFACERI
/12
1.1. Continutul economiei si gestiunii intreprinderii / 12
1.2. Sarcinile fundamentale ale economiei si gestiunii intreprinderii / 14
1.3. Complexitatea sistemului de gestiune a intreprinderii / 17
1.4. Intrebari de verificare, teme de dezbatere si teste de evaluare / 21

CAPITOLUL 2
DIMENSIUNI ORGANIZATIONALE ALE FUNCTIONARII INTREPRINDERII 
/ 23
2.1. Intreprinderea ca sistem organizational / 23
2.2. Rationalitati multiple si eficienta organizatiei / 26
2.3. Modele organizationale ale intreprinderii / 27
2.4. Orientarea organizatiilor in spirit de excelenta / 30
2.5. Intrebari de verificare si teme de dezbatere / 33

CAPITOLUL 3
SISTEMUL DE GESTIUNE AL INTREPRINDERII /
34
3.1. Nivelele de gestiune a intreprinderii: gestiunea strategica si gestiunea operationala / 34
3.2. Relatia informatie – decizie in cadrul ciclului de gestiune / management / 40
3.3. Structuri specifice ale sistemului de gestiune / 43
3.4. Intrebari de verificare si teme de dezbatere / 46

CAPITOLUL 4
ORGANIZAREA PROCESELOR OPERATIONALE IN CADRUL INTREPRINDERII 
/47
4.1. Tipologia proceselor care sustin functionarea intreprinderii / 47
4.2. Procesele operationale si fluxurile de comunicare / informatii din cadrul intreprinderii / 49
4.3. Reproiectarea proceselor operationale in vederea cresterii eficientei economice a intreprinderii / 56
4.4. Intrebari de verificare si teme de dezbatere / 61

CAPITOLUL 5
STRUCTURI SI ECHILIBRE PATRIMONIALE, ECONOMICE SI FINANCIARE LA NIVELUL INTREPRINDERII 
/ 62
1. Structura bilantului contabil / 62
5.2. Structura bilantului financiar / 64
5.3. Estimarea echilibrului financiar / 65
5.4. Conceptia functionala asupra intreprinderii. Indicatori de echilibru / 74
5.5. Ratele privind structura activului si pasivului. Bilantul structural / 82
5.6. Intrebari de verificare, teme de dezbatere, teste de evaluare si aplicatii / 88

CAPITOLUL 6
PERFORMANTELE ECONOMICE ALE INTREPRINDERII
/ 95
6.1. Soldurile intermediare de gestiune / 95
6.2. Ratele de rentabilitate / 104
6.3. Ratele privind rotatia stocurilor / 111
6.4. Intrebari de verificare, teme de dezbatere, teste de evaluare si aplicatii / 112

CAPITOLUL 7
RISCURILE ECONOMICE ALE INTREPRINDERII
/ 117
7.1. Notiunea de risc la nivel de intreprindere / 117
7.2. Analiza pragului de rentabilitate / 122
7.3. Analiza riscului de exploatare structural / 126
7.4. Aprecierea riscurilor financiare pe baza indicatorilor privind indatorarea, solvabilitatea si lichiditatea / 130
7.5. Intrebari de verificare, teme de dezbatere, teste de evaluare si aplicatii / 136

CAPITOLUL 8
CICLUL DE EXPLOATARE A INTREPRINDERII
/ 144
8.1. Structura ciclului de exploatare / 144
8.2. Gestiunea stocurilor intreprinderii / 146
8.3. Dimensionarea nevoilor financiare ale ciclului de exploatare / 157
8.4. Intrebari de verificare, teme de dezbatere, teste de evaluare si aplicatii / 161

CAPITOLUL 9
GESTIUNEA PREVIZIONALA A INTREPRINDERII 
/ 165
9.1. Bugetul exploatarii / 165
9.2. Bugetul numerarului / 169
9.3. Bugetul de investitii sau bugetul capitalului / 175
9.4. Intrebari de verificare, teme de dezbatere, teste de evaluare si aplicatii / 178

CAPITOLUL 10
STRATEGII DE GESTIUNE PE TERMEN LUNG A INTREPRINDERII /
182
10.1. Gestiunea investitiilor / 182
10.2. Finantarea intreprinderii pe termen lung / 188
10.3. Capacitatea de autofinantare / 190 
10.4. Intrebari de verificare, teme de dezbatere, teste de evaluare si aplicatii / 192

CAPITOLUL 11
ABORDAREA INTEGRATA A EFICIENTEI ECONOMICE A INTREPRINDERII 
/ 197
11.1. Aspecte generale privind eficienta organizatiilor economice / 197
11.2. Eficienta economica integrata a intreprinderii  / 204
11.3. Tabloul „efecte – eforturi“ / 205
11.4. Intrebari de verificare si teme de dezbatere / 208

BIBLIOGRAFIE / 209



Cuprins - Economia si gestiunea intreprinderii. Lucrari practice

PARTEA 1
ESTIMAREA ECHILIBRULUI FINANCIAR AL INTREPRINDERII
  / 7
1.1. Determinarea fondului de rulment financiar / 8
1.2.    Fondul de rulment propriu si fondul de rulment imprumutat  / 9
1.3.    Nevoia de fond de rulment, trezoreria neta si cash-flow-ul perioadei / 12

PARTEA 2
STRUCTURA FINANCIAR–PATRIMONIALA A INTREPRINDERII
/ 15
2.1.    Ratele de structura a activului / 15
2.2.    Ratele de structura a pasivului / 16
2.3.    Analiza structurii financiare a intreprinderii / 17

PARTEA 3
ESTIMAREA RENTABILITATII INTREPRINDERII
/ 18
3.1.    Marja comerciala, valoarea adaugata si rezultatul net / 18
3.2.    Rentabilitatea comerciala / 20
3.3.    Rentabilitatea economica si rentabilitatea financiara / 20

PARTEA 4
PRAGUL DE RENTABILITATE LA NIVEL DE INTREPRINDERE
/ 24
4.1.    Pretul de vanzare la intreprinderile monoproductive / 24
4.2.    Pragul de rentabilitate exprimat valoric / 25
 
PARTEA 5
GESTIUNEA STOCURILOR
/ 28
5.1.    Determinarea stocurilor in conditii de certitudine (Modelul Wilson-Whitin) / 28
5.2.    Determinarea necesarului de finantat al ciclului de exploatare prin metoda extrapolarii (metoda globala) / 29

PARTEA 6
GESTIUNEA INVESTITIILOR
/ 31
6.1.    Capitalizarea si actualizarea / 31
6.2.    Aprecierea eficientei investitiilor / 33

Partea 7
FINANTAREA INTREPRINDERII PE TERMEN LUNG
/ 35
7.1.    Costul mediu ponderat al capitalului / 35
7.2.    Capacitatea de autofinantare / 36

 

Disciplina "Economia si gestiunea intreprinderii" corespunde unui important domeniu teoretico – aplicativ responsabil de investigarea conditiilor necesare pentru asigurarea eficientei maxime a functiilor intreprinderii. Din aceasta perspectiva, intreprinderea este privita ca un sistem economic complex, respectiv un ansamblu de structuri organizatorice, fluxuri de resurse si munca, relatii informationale si decizii manageriale, articulat si functionalizat astfel incat, sa furnizeze suportul operational necesar pentru desfasurarea activitatii economice a intreprinderii in conditii optime.
Gestiunea reprezinta una dintre cele mai importante atributii pe care trebuie sa si le asume o intreprindere moderna pentru a putea realiza cu succes misiunea globala ce ii revine – crearea si maximizarea valorii economice. Caracterul critic al domeniului economiei si gestiunii este determinat de faptul ca, la nivel de intreprindere (dar nu numai), eficienta economica dobandeste relevanta si concludenta numai daca este exprimata prin intermediul unor categorii si abordari integratoare complexe. Desigur, aceasta inseamna ca decidentii din cadrul intreprinderii admit ca, pe langa aspectele strict financiare ale performantei, exista si alte dimensiuni ale eficientei intreprinderii, de natura non – financiara si non – monetara, la fel de importante, cum ar fi, de exemplu: calitatea produselor, satisfactia clientilor, climatul intern, imaginea si reputatia, impactul ecologic, efectele sociale, contributia la progresul tehnologic, etc.
Particularitatea si avantajul perspectivei integratoare asupra economiei si gestiunii si implicit, asupra eficientei intreprinderii rezulta din posibilitatea cuantificarii precise a efectelor si eforturilor economice, asigurand, pe aceasta baza obiectivizata, comparabilitatea in timp a datelor privind functionarea si performantele inregistrate de intreprindere. De asemenea, abordarea sistemica a activitatii intreprinderii permite analiza riguroasa si pertinenta a factorilor generativi ai succesului sau esecului intreprinderii. Aceste argumente sustin necesitatea si importanta economiei si gestiunii intreprinderii ca domeniu de importanta cruciala a vietii intreprinderii.
Sfera economiei si gestiunii intreprinderii este circumscrisa de totalitatea deciziilor si optiunilor manageriale ce vizeaza atragerea si alocarea rationala si sustenabila a resurselor de orice fel ale intreprinderii. Obiectivul major al economiei si gestiunii intreprinderii consta in maximizarea pe termen lung a valorii economice a investitiei initiale de capital realizate de actionarii intreprinderii. In felul acesta, demersurile privind gestiunea intreprinderii trebuie sa fie subordonate restrictiilor si prioritatilor dezvoltative ce decurg din strategia generala de afaceri promovata de intreprindere. Avand in vedere conditionarile mentionate, precizam ca gestiunea intreprinderii are rolul de a asigura suportul decizional al strategiei intreprinderii, dar si a proceselor operationale. In acest scop, gestiunea intreprinderii este obligata sa realizeze un arbitraj extrem de dificil si delicat, intre constrangerile economico – financiare pe termen scurt si cele pe termen lung, la care este supusa afacerea.
Demersul necesita, fara indoiala, o abordare previzionala, anticipativa a sistemului de factori si procese economice care modeleaza, intr-un sens sau altul, dinamica intreprinderii.
In alta ordine de idei, gestiunea intreprinderii implica un control foarte atent al riscurilor economico – financiare susceptibile sa afecteze intreprinderea, in special intr-un context de afaceri fluid si incert. Mentinerea principalelor echilibre economice si financiare si maximizarea performantelor in conditiile unor riscuri rezonabile contureaza, prin urmare, zona de manevra preferentiala a gestiunii intreprinderii. Optimizarea proceselor interne si relatiilor cu mediul economic, in special cu pietele produselor si resurselor, se prezinta, de aceea, ca miza fundamentala a gestiunii intreprinderii. Armonizarea ciclurilor strategice si ciclurilor de exploatare (asociate operatiunilor de aprovizionare, fabricatie, stocare, desfacere) constituie, din acest motiv, insasi esenta economiei si gestiunii intreprinderii.
Pentru economia si gestiunea intreprinderii, sloganul „Maximizarea sanselor si minimizarea riscurilor“ ar constitui o sinteza extrem de exacta si edificatoare a problematicii si preocuparilor. Prudentialitatea, rezonabilitatea, responsabilitatea si fezabilitatea reprezinta criteriile de baza in procesele de luare a deciziilor de gestiune. In gestiunea intreprinderii, aplicarea acestor principii se concretizeaza intr-un arsenal larg si diversificat de modele si tehnici cantitative a caror menire este asigurarea caracterului obiectiv si fundamentat al rationamentelor si concluziilor in temeiul carora managementul intreprinderii isi va proiecta deciziile si planurile de activitate pe termen scurt si lung.
Cursul de fata a fost conceput si elaborat avand la baza ideile expuse mai sus privind natura si continutul disciplinei Economia si gestiunea intreprinderii. In cuprinsul cursului au fost incluse aspecte si teme de importanta majora, precum: dimensiunile organizationale ale intreprinderii, echilibrul financiar, gestiunea pe termen scurt, planificarea bugetelor, gestiunea investitiilor, deciziile pe termen lung, etc. Specificul acestui curs consta in permanenta asociere si abordare intercorelata a principalelor domenii specializate identificabile in cadrul intreprinderii – finantele, logistica, productia, marketingul, resursele umane, strategia generala. Deciziile de gestiune vizeaza toate aspectele intreprinderii.
Interactiunea factorilor financiari si non – financiari este forta care propulseaza intreprinderea catre performante. De altfel, acest argument justifica includerea unui capitol aparte, consacrat dimensiunilor organizationale ale intreprinderii ca zone de interferenta si osmoza intre fenomenologia economico – financiara si cea non – financiara manifestata la nivel de intreprindere. Consideram ca o asemenea abordare mixta nu poate decat sa stimuleze intelegerea mai profunda a resorturilor reale ale performantelor intreprinderii.
Acest curs vine atat in sprijinul studentilor de la specializarile „Economia comertului, turismului si serviciilor“, cat si al practicienilor interesati de modalitatile moderne si performante de gestiune a intreprinderii. In acest sens, expunerea paradigmelor si conceptelor teoretice este ilustrata si completata cu ajutorul unei bogate palete de probleme si aplicatii rezolvate. Cititorii au, de asemenea, posibilitatea de a – si consolida competentele practice in domeniul economiei si gestiunii intreprinderii prin „dezlegarea“ unor probleme propuse spre rezolvare. Speram sincer ca aceasta lucrare le va fi un veritabil ghid in lumea deciziilor de gestiune, o lume a paradoxurilor animata deopotriva de pasiuni incandescente si calcule reci.

Conf. univ. dr. Roxana Arabela Dumitrascu
Conf. univ. dr. Vadim Dumitrascu

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!