Aceasta carte a aparut intr-o prima varianta in anul 2007, cand am apelat la sprijinul profesorului de sport Vasile Raschitor, al invatatorilor Ilie Alexandru si Mihai Pantiru, al inginerului geolog Constantin Andras (fost profesor de geografie si cabanier pe Ceahlau), al elevilor pe atunci de clasa a VIII-a de la Scoala Grinties, judetul Neamt. Ce-i lega pe sus- numitii sprijinitori ai cartii? Dragostea de munte, fara indoiala. Sunt locuitori ai Carpatilor rasariteni, grupa moldo-transilvana, de la poalele Ceahlaului si Grintiesului, munteni care stiu sa foloseasca coasa in faneata si sa mane calul la padure, la tras busteni spre tasoane, dar care stiu si sa se bucure in varful Ceahlaului la hramul de la "Schimbarea la Fata", care stiu sa admire, dar sa nu rupa, floarea de colt de pe Ocolasul Mic sau bujorii de munte de pe Calimani sau papucul-doamnei de pe Budacul. Profesorii si invatatorii numiti mai sus de zeci de ani urca cu elevii pe muntele Ceahlau, pe Rarau, Giumalau, Hasmas sau Calimani, dar care s-au avantat si spre Retezat, Parang sau Fagaras. Si-au dorit ca cei indrumati de ei sa primeasca asa numita "cultura a muntelui", asa cum le-a fost si lor impartasita de doctorul Gheorghe Iacomi, de mos Cerbu, de Gheorghe Baciu, de zait si Bulai, Ilie Ciucanel, Dragomir Gaina, profesorul Constantin Pantiru sau cabanierul Dorut.
A contat pentru autori si faptul ca in anii '80 la Grinties a devenit o traditie pentru elevi sa castige fazele judetene si chiar nationale ale concursului PTAP (Pregatirea tineretului pentru apararea patriei), editiile de vara si de iarna, sub conducerea profesorului Raschitor. Elevii erau pregatiti pentru orientare turistica, acordarea primului ajutor, reguli de circulatie, instalarea corturilor, traversarea unor terenuri accidentate, mersul pe schiuri (fond si alpin) etc. Lucruri care i-au pregatit si pentru excursiile montane. Concursuri a caror desfiintare o consideram fara rost, caci elevii invatau multe lucruri: sa foloseasca o harta, o busola, sa aplice un garou, sa cunoasca semnele de circulatie, sa schieze, sa doarma in corturi, sa foloseasca o pusca cu aer comprimat, sa arunce cu mingea de oina si inca multe altele.
Prin intermediul Asociatiei "Pro Grinties", in anul 2012, s-a derulat proiectul "Itinerarii spirituale la muntele Ceahlau", iar in 2014 s-a desfasurat un alt proiect numit "Ranger Junior pe Muntele Ceahlau" si am considerat necesar sa imbogatim aceasta carte. Ni s-au alaturat geograful Iulian Sandulache de la Universitatea din Bucuresti si din nou fostii colaboratori. A fost mai mult decat utila aceasta carte in cadrul taberei "Ranger Junior" din august 2014 de la Cabana Dochia din Ceahlau. Cu sprijinul reprezentantilor Directiei de Adminstrare a Parcului National Ceahlau, tinerii angrenati in proiect au aflat nu doar care este comportamentul propice unei excursii pe un munte, ci si cum trebuie sa te porti intr-un parc national, unde sunt zone, specii floristice, faunistice sau geologice care trebuie sa fie protejate. Nascandu-se aceasta carte pe Ceahlau si in jurul Ceahlaului, nu puteam sa nu-i alaturam o componenta dedicata acestui munte si parcului national pe care il detine: o scurta descriere, reguli de vizitare, trasee turistice. De altfel, in cadrul acestui proiect s-a realizat si un ghid de buna practica si o antologie bilingva (romano-engleza) de legende si consideram ca toate aceste materiale editate sunt complementare.
Cartea noastra este un elogiu pentru munte si oamenii sai, dar si o pledoarie, un indemn pentru drumetia si expeditia montana. Este o carte de buzunar si, de ce nu, o carte de rucsac pentru cei ce urca pe Ceahlau, dar si pe Retezat, Bihor sau Calimani.