In urma cu 181 de ani, pe vremea cand societatea romaneasca facea primii pasi pe calea occidentalizarii, iar elita tarii era preocupata cu punerea in practica a ideilor Revolutiei franceze, un barbat evreu cu o minte ascutita si cu o inima generoasa a ales sa vina si sa se stabileasca in Valahia. Era medic, cu un doctorat in „medicina si chirurgie” la Berlin, vorbitor a doua limbi europene de larga circulatie (germana si franceza, fara a mai numara limbile ebraica, latina si slava) si preocupat de mai multe tipuri de cunoastere (religie, filozofie, stiinte naturale, taxonomie, literatura, drept). Ca etnic evreu, Iuliu Barasch a facut o cariera remarcabila in Tara Romaneasca, fiind medic, profesor, director de spital si gazetar. A intemeiat primul spital de copii din Valahia si doua gazete influente, a fost membru in conducerea mai multor societatii stiintifice si a militat pentru drepturile politice ale evreilor de aici, dar si pentru modernizarea cultului sinagogal. A sustinut conferinte publice in tara si strainatate, a tradus si a scris mai multe carti.
Din pura sete de cunoastere, dupa ce s-a stabilit in spatiul romanesc, doctorul Barasch a studiat problematica bolilor, epidemiilor si epizootiilor cu care s-a confruntat si a scris despre toate acestea, descriind in cele mai mici detalii societatea afectata de molime, experientele personale privind vaccinarea impotriva variolei la oameni sau a pestei la animale, dar si gandurile sale privitoare la cauzele evenimentelor.
Lidia Trausan-Matu este cadru didactic universitar la Facultatea de Medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, si secretar stiintific al Societatii Romane de Istoria Medicinei. Autoare de carti si studii referitoare la istoria sociala a medicinei, cu accent pe medicalizarea societatii romanesti, prosopografia elitelor medicale, problematica epidemiilor in istorie si legatura dintre arta, societate si boli. Printre lucrarile publicate se numara: De la leac la reteta. Medicalizarea societatii romanesti in veacul al XIX-lea (1831–1869), Editura Universitatii din Bucuresti, 2011; Cronica de arta. Despre pictori si tablouri in paginile gazetelor romanesti din veacul al XIX-lea (1860–1900), editor, Editura Mega, 2 vol., Cluj-Napoca, 2017, 2018.
Competentul doctor Iuliu Barasch ne vorbeste despre romani, evrei si alte neamuri cu intelegere si empatie, iar atunci cand este critic o face cu umor si detasare. Umanitatea i-a ramas nealterata de duritatea si grozaviile pe care le-a vazut si trait in bogata lui activitate de medic in Tara Romaneasca.
Scrie un review