PIATA FORTEI DE MUNCA DIN ROMANIA - CARACTERISTICI SI DEZECHILIBRE

ISBN: 978-606-28-0345-2

DOI: 10.5682/9786062803452

Anul publicării: 2015

Editia: I

Pagini: 142

Editura: Editura Universitară

Autor: Maria Denisa Vasilescu

Cod Produs: SKU-11236 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Studiul pietei fortei de munca este important, deoarece buna functionare a acesteia este vitala pentru competitivitatea economiei, atat in prezent cat si in viitor. Atunci cand competitivitatea este vazuta ca potential de crestere, dimensiunea resurselor disponibile si eficienta utilizarii acestora devin esentiale. Contributia resursei umane la competitivitatea economica este determinata de marimea ofertei de forta de munca, de calificarea acesteia si de flexibilitatea pietei muncii. Conditiile economice mai putin favorabile din ultimii ani au avut un impact semnificativ si asupra pietei fortei de munca, determinand serioase dezechilibre. Rata somajului a crescut simtitor, chiar ingrijorator in unele state membre ale Uniunii Europene (Grecia, Spania, Portugalia), somajul de lunga durata a luat amploare, exista dificultati in procesul de job-matching, crearea de noi locuri de munca s-a redus semnificativ. Pe plan intern ne confruntam si cu un fenomen masiv de emigratie, care afecteaza toate regiunile geografice si toate categoriile sociale, influentand evolutia situatiei demografice si piata muncii. Migratia persoanelor inalt calificate – ingineri, specialisti in domeniul tehnic, medici, asistente medicale, cercetatori, cadre didactice – are implicatii puternice asupra potentialului de dezvoltare economica si sociala a Romaniei si pune in pericol sustenabilitatea sistemelor de sanatate si de educatie. Un alt aspect ingrijorator este munca nedeclarata, cu consecinte atat asupra angajatului – salarii mai mici, diminuarea drepturilor de pensie, acces redus la serviciile medicale, conditii de munca precare, sanse mici de avansare in cariera, cat si asupra intregii societati – veniturile mai mici colectate la bugetul de stat submineaza finantarea si distributia bunastarii sociale. Toate aceste dificultati intampinate de piata fortei de munca ingreuneaza functionarea economiei in ansamblu si franeaza procesul de crestere economica.

La nivel international de fac eforturi deosebite pentru proiectarea si implementarea unor strategii si politici eficiente cu scopul imbunatatirii functionarii pietei muncii. Organizatii precum Comisia Europeana, Organizatia Internationala a Muncii, Fondul Monetar International sunt implicate activ in studiul problemelor de pe piata muncii si formularea de recomandari, incurajand guvernele nationale sa trateze aceste dificultati cu maxima seriozitate. Avand in vedere faptul ca lumea in care traim este caracterizata de o continua schimbare, iar aceasta dinamica exceptionala atinge toate domeniile, studiul pietei fortei de munca nu se poate limita doar la analiza factorilor direct implicati in procesele de pe aceasta piata, deoarece totul se afla in interactiune.

Globalizarea, progresul tehnologic, cantitatea enorma de informatii existenta in lumea virtuala si accesul facil la acestea, dezvoltarea retelei de comunicatii, schimbarile de paradigma din management – accentul pus pe leadership si atentia sporita adresata lucratorului ca persoana unica posesoare de talente si abilitati specifice, progresul in domeniul medical care a determinat cresterea sperantei de viata, influentele politice la nivel global, toate acestea si nu numai, fac parte din realitatea actuala si isi exercita influenta asupra pietei muncii.

Astfel se ajunge la scopul principal al acestei lucrari: evaluarea proceselor de pe piata fortei de munca,  determinarea factorilor care influenteaza cererea, oferta de munca sau salariile si identificarea principalelor probleme cu care se confrunta in prezent piata muncii la nivel national: migratia, somajul, munca nedeclarata.

Abordarea folosita este una riguroasa, punctul de plecare considerat fiind teoria economiei muncii. Peste  aceasta fundatie solida se adauga experienta la nivel national si international, prin studierea unui numar semnificativ de lucrari de specialitate in domeniu, atat cele de referinta cat si cele mai noi aparitii. Urmatorul pas este identificarea si apoi adaptarea modelelor existente la particularitatile pietei fortei de munca din Romania si folosirea metodelor si instrumentelor de analiza cele mai potrivite unui anumit context sau set de date. Metodele folosite sunt diverse: modele econometrice pe serii de timp, modele econometrice pe date de tip panel, modele de prognoza, metode neparametrice de evaluare a performantei. Toate acestea permit obtinerea unor rezultate de incredere, extrem de interesante si utile in formularea de recomandari sau directii de actiune.

Lucrarea este compusa din cinci capitole, plus partea finala destinata sintetizarii celor mai importante rezultate obtinute si prezentarii principalelor concluzii si recomandari. Intreaga cercetare intreprinsa in cadrul acestei lucrari este menita sa completeze baza de cunostinte in domeniul pietei muncii si sa ofere suport, atat la nivel teoretico-metodologic, cat si la nivel aplicativ, tuturor actorilor interesati de acest domeniu, de la simpli cititori pasionati, la studenti si nu in ultimul rand factorilor de decizie politica, direct implicati in elaborarea politicilor pe piata muncii. Cercetarea efectuata, ampla si atent structurata, este perfect aliniata cu studiile similare realizate pe plan international si, folosind metode de analiza complexe, conduce la rezultate empirice deosebit de interesante, cu potential crescut de aplicabilitate.

  • PIATA FORTEI DE MUNCA DIN ROMANIA - CARACTERISTICI SI DEZECHILIBRE

    Descarca

INTRODUCERE/ 6

1. CEREREA DE FORTA DE MUNCA/ 16

1.1. CONSIDERATII TEORETICE/16

1.2. ESTIMAREA ELASTICITATILOR CERERII DE FORTA DE MUNCA DIN ROMANIA/ 20

2. OFERTA DE FORTA DE MUNCA/ 28

2.1. CARACTERISTICI ALE OFERTEI DE FORTA DE MUNCA PE PLAN INTERNATIONAL/ 29

2.2. ANALIZA OFERTEI DE FORTA DE MUNCA IN ROMANIA/ 34

2.3. FACTORII DE INFLUENTA AI OFERTEI DE FORTA DE MUNCA DIN ROMANIA/42

3. SOMAJUL IN RANDUL TINERILOR/ 46

3.1. CARACTERISTICI ALE SOMAJULUI IN RANDUL TINERILOR/ 47

3.2. ANALIZA SOMAJULUI IN RANDUL TINERILOR IN ROMANIA VERSUS CELELALTE STATE MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE/ 56

3.2.1. Evaluarea performantei pietei fortei de munca a tinerilor in statele membre UE folosind metoda infasurarii datelor (DEA)/ 63

3.2.2. Analiza factorilor determinanti ai somajului in randul tinerilor pe baza modelelor cu date de tip panel/ 68

4. MIGRATIA IN ROMANIA – CARACTERISTICI SI EFECTE/ 72

4.1. TEORII ALE MIGRATIEI/ 72

4.2. MIGRATIA DIN PERSPECTIVA TARII DE DESTINATIE/ 82

4.3. MIGRATIA DIN PERSPECTIVA TARII DE ORIGINE/ 84

4.4. CARACTERIZAREA FENOMENULUI MIGRATIEI IN ROMANIA /86

4.5. IMPACTUL MIGRATIEI ASUPRA SALARIULUI MEDIU DIN ROMANIA/ 93

5. ANALIZA FENOMENULUI MUNCII NEDECLARATE IN ROMANIA /106

5.1. SITUATIA PE PLAN INTERNATIONAL/ 106

5.2. MUNCA NEDECLARATA IN ROMANIA - REZULTATE PE BAZA DE ANCHETA/ 109

CONCLUZII/ 121

BIBLIOGRAFIE /130

Maria Denisa Vasilescu

Scrie un review


Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!