„Contabilitatea financiara a intreprinderii“ se ocupa in esenta cu studiul principiilor contabilitatii financiare, al metodelor si tehnicilor ei de lucru, atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere practic, aplicativ. Demersul sau metodico-didactic isi propune sa ofere celor interesati modalitatile cele mai eficiente pentru intelegerea si aprofundarea tuturor problemelor de contabilitate, sa le formeze o gandire contabila logica, independenta precum si deprinderile necesare pentru „productia” si utilizarea informatiei contabile in activitatea de gestiune a intreprinderii.
Problematica contabila – abordata in cadrul lucrarii, este opozabila entitatilor economice, fiecare capitol punand in evidenta obiectivele si factorii organizarii materiale si formale a contabilitatii intr-un domeniu dat.
Din problematica contabilitatii intreprinderii societare a fost aleasa si prezentata cea privind organizarea si normalizarea contabilitatii financiare, contabilitatea capitalurilor, activelor imobilizate, activelor circulante, a decontarilor cu tertii, trezoreriei, veniturilor si cheltuielilor, elementelor extrabilantiere ale entitatilor economice, despre lucrarile de inchidere a exercitiului financiar si raportare contabila, precum si despre contabilitatea altor operatii economice.
In continutul lucrarii sunt integrate elementele semnificative, in domeniul contabilitatii, din directivele europene si Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), precum si din Ordinul Nr.1802/decembrie2014 al ministrului finantelor publice pentru aprobarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Raportata la nevoia universitara si a profesiei contabile, cartea ofera fundamentele teoretice, metodologice si referinte practice privind contabilitatea financiara din Romania, in conditiile integrarii recentelor reglementari contabile si a Standardelor Internationale de Raportare Financiara.
Lucrarea se adreseaza, in primul rand, celor care in licee, facultati sau alte forme de pregatire profesionala, studiaza contabilitatea.
Ea este destinata, in al doilea rand, practicienilor din domeniul contabilitatii, contabililor, economistilor, expertilor contabili, auditorilor financiari, analistilor financiari si altor specialisti care doresc sa aprofundeze valentele informationale ale contabilitatii.
Tuturor acestora li se ofera problematica organizarii, conducerii si tehnicii contabile in conceptie de normalizare si aplicare romaneasca, in baza actelor normative in domeniu elaborate in tara noastra.
La redactarea lucrarii ne-am folosit de o bogata legislatie si literatura straina, dar mai ales autohtona. Adresam multumiri normalizatorilor romani pentru straduinta lor de a crea si apoi perfectiona un sistem contabil competitiv.
Apreciem, deasemenea, interesul si competenta profesionala a specialistilor din invatamant, cercetare si practica in domeniul contabil pentru cartile, studiile si punctele de vedere proprii ce au vazut lumina tiparului si care ne-au fost de un real folos in redactarea lucrarii. Ne-am bucurat de sprijinul calificat al editurii, tipografiei, redactorului si procesorilor de text, care s-au ingrijit de pregatirea operativa si aparitia in cele mai bune conditii a lucrarii, drept pentru care le multumim.
Multumim, aprioric, cititorilor nostri, elevi si studenti, cadre didactice, specialisti care vor avea rabdarea si interesul sa lectureze si sa foloseasca aceasta carte.
Suntem constienti de faptul ca lucrarea de fata poate fi imbunatatita, ca poate face obiectul unor reflectii critice, unor sugestii si propuneri. De aceea, vom fi recunoscatori tuturor pentru recomandarile transmise pe care le asteptam cu atentia cuvenita si pe care le vom receptiona cu placere si distinsa consideratie si le vom avea in vedere la o eventuala noua editie.
Bucuresti, Octombrie 2017
Autorii