Esti un antreprenor/manager aflat in cautarea de noi informatii privind intelegerea anumitor aspecte referitoare la situatia actuala, dinamica si perspectivele afacerii tale? Esti un contabil interesat de extinderea portofoliului de servicii din sfera contabilitatii prin interconectarea acestora cu informatii ce vizeaza analiza economico-financiara, procesul de luare a deciziilor si managementul riscurilor? Esti un student aflat in cautarea de informatii utile crearii unei imagini de ansamblu asupra contabilitatii si domeniilor conexe acesteia in vederea crearii unei viziuni holistice asupra unei afaceri? Daca esti in una din ipostazele de mai sus sau pur si simplu doresti sa afli mai mult despre modul de obtinere si utilizarea practica a unor informatii contabile, lucrarea Contabilitatea - instrument de business pentru manageri reprezinta un instrument util pentru indeplinirea obiectivelor vizate.
In principal, cartea abordeaza aspecte specifice contabilitatii din Romania, plasate insa intr-un context international. In acest sens, obtinerea si utilizarea de informatii necesare deciziilor manageriale reprezinta, spre exemplu, un “limbaj international”. In plus, analiza performantei unei afaceri este prezentata in mod dual, atat din perspectiva continentala (franceza) cat si din cea anglo-saxona. Nu in ultimul rand, cititorul are ocazia de a-si asuma “riscul” de a incerca sa inteleaga rolul instrumentelor financiare, atat din perspectiva financiara cat si contabila, pentru a putea utiliza, ulterior, informatiile respective in procesul de gestionare a riscurilor existente in cadrul unei afaceri.
Periplul in lumea ideilor contabile incepe in mod gradual, printr-o prezentare a unor principii, existente de a lungul timpului, atat explicit (in legislatia contabila), cat si implicit (in diverse acceptiuni). Acestea au rolul de a familiariza cititorul cu rationamentul profesional utilizat in vederea ofertei de informatii contabile. Ulterior, profesionistul contabil este provocat prin prezentarea unor spete contabile specifice. In redarea acestora sunt imbinate tratamentul contabil cu tratamentul fiscal, respectiv sunt prezentate implicatiile asupra raportarii financiare.
Contextul economic, aflat in continua schimbare, conduce la aparitia unor intrebari de genul: Care este cantitatea ce ar trebui fabricata dintr-un anumit produs pentru a obtine profit? Care este mixul de produse ce permit maximizarea performantei in conditiile unor factori limitativi? Este mai bine sa produc sau sa cumpar o anumita componenta? Prelucrarea informatiilor contabile reprezinta punctul de pornire in determinarea unor indicatori si efectuarea unor analize utile deciziilor manageriale implicate de aceste situatii.
Este bine sa investesc intr-o afacere? Compania are resurse suficiente sa ramburseze un credit bancar sau sa isi plateasca furnizorii? Pot conta pe existenta aceluiasi furnizor si in viitor? Acestea sunt alte tipuri de intrebari pe care si le poate ridica un investitor, un creditor financiar sau comercial, respectiv un client. Raspunsul la astfel de intrebari poate fi gasit dupa intelegerea informatiilor oferite de situatiile financiare si a indicatorilor calculati pe baza acestora.
Crizele economice au rolul de a activa mecanisme latente de gestionare a riscurilor. Intelegerea unor contracte de tipul instrumentelor financiare derivate reprezinta un atu important pentru antreprenori/manageri si un avantaj competitiv pentru profesionistii contabili ce se pot confrunta cu adevarate provocari in ceea ce priveste recunoasterea in contabilitate a unor astfel de tranzactii.
Parcurgerea lucrarii Contabilitatea - instrument de business pentru manageri reprezinta o provocare profesionala pentru toti cei interesati de evolutia unei afaceri. Efectul de sinergie creat de prezentarea unor informatii intercorelate din mai multe “sectiuni” reprezinta un atu importat pentru imbunatatirea ofertei de informatii de catre profesionistii contabili, respectiv cresterea gradului de intelegere a acestora de catre antreprenori/ manageri. Nu in ultimul rand, studentii au avantajul surprinderii unei imagini de ansamblu, de natura a-i ajuta sa inteleaga complexitatea informatiilor contabile si conexe in vederea alegerii unei “sectiuni” in care vor dori sa activeze in viitor in perimetrul economic.
Prof. univ. dr. Daniela Artemisa Calu