Editia a V‑a a cartii de specialitate „Contabilitate. De la teorie la practica. Metoda si modelare”, care se adreseaza tuturor celor care doresc sa‑si insuseasca sau/si sa‑si aprofundeze cunostintele din domeniul contabilitatii, a fost imbunatatita prin actualizarea cu ultimele modificari intervenite in legislatia contabila, prin abordarea dintr‑o noua perspectiva a principalelor concepte si includerea de exemple practice mai sugestive. In acest scop, pe langa prezentarea detaliata a principalelor aspecte teoretice, s‑a pus un mare accent pe sintetizarea sub forma schematica a notiunilor ce prezinta structuri si relationari complexe, precum si pe algoritmizarea si, in final, reprezentarea, sub forma de scheme logice, a unor procese specifice contabilitatii. Aceste aspecte care personalizeaza lucrarea sunt completate prin imbinarea armonioasa a cunostintelor teoretice cu exemple practice rezolvate, dar si cu exemple adresate cititorului pentru a fi rezolvate si a se asigura astfel o sporire substantiala a eficacitatii procesului de invatare.
Prin urmare, se poate spune ca, prin detalierea in modalitatile descrise mai sus a problematicii contabilitatii, incepand cu rolul si locul acesteia in organizarea si conducerea activitatilor economice, metoda de lucru, evidentierea si raportarea starii unei entitati economice, aceasta noua editie se constituie intr‑un instrument important, la indemana tuturor celor interesati sa invete si sa se specializeze in acest domeniu. In acelasi timp, cartea este accesibila si utila managerilor de la toate nivelele ierarhice intrucat le asigura baza teoretica si practica necesare organizarii si conducerii eficiente a activitatilor economice.
Nu in ultimul rand, in carte au fost inserate o serie de importante aspecte care contribuie la evidentierea caracterului stiintific al contabilitatii, precum si la crearea de premise pentru perfectionarea in continuare a contabilitatii ca sistem informational si, implicit, ca stiinta. In acest sens, a fost abordata problematica generala a teoriilor si mecanismelor economice, dar si cea referitoare la infiintarea si organizarea societatilor comerciale, relationarea in cadrul acestora, relationarea contabilitatii cu fiscalitatea si managementul, precum si la impactul deciziilor manageriale asupra rezultatului.
In final, apreciem ca aceasta noua editie ofera cititorului o viziune de ansamblu asupra rolului major al contabilitatii in initierea si derularea tranzactiilor economico-financiare.
*
Lucrarea „Contabilitate. De la teorie la practica. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar” isi propune sa completeze arealul descris in „Contabilitate. De la teorie la practica. Metoda si modelare” prin detalierea intr‑o forma accesibila incepatorilor, dar si utila practicienilor, a principalelor aspecte legate de analiza si functionarea conturilor, ciclul contabil, lucrarile de inchidere a exercitiului, precum si interconectarea cu fiscalitatea (mecanismul TVA, impozitarea profitului si a veniturilor microintreprinderilor, impozitarea dividendelor etc.). Lucrarea se incheie cu o monografie contabila ce se constituie intr‑un important instrument de lucru la indemana utilizatorilor pentru stapanirea tehnicilor specifice ale contabilitatii.
In acest volum am continuat aplicarea metodei de sistematizare, algoritmizare si prezentare, sub forma schematica, a problematicii complexe, realizand astfel nu doar o condensare a continutului ci mai ales eficientizarea intelegerii si implicit a invatarii.
Argumentele prezentate recomanda aceasta lucrare tuturor celor care doresc sa studieze contabilitatea in contextul mai larg al pregatirii economice dar si celor care au nevoie de unele detalii necesare aprofundarii cunostintelor si perfectionarii practicii in domeniu.
Un important element de originalitate il constituie caracterul interactiv al aplicatiilor practice, in sensul ca cititorul este invitat sa completeze unele parti din analiza si formula contabila cu datele concrete ce se regasesc in enuntul problemei. Pe baza observatiilor directe dar si a sugestiilor pertinente facute de studentii mei, editia a V‑a aduce modificari substantiale in ceea ce priveste introducerea exercitiilor de comunicare, un studiu complex legat de impozitarea veniturilor obtinute de microintreprinderi, precum si imbunatatirea monografiei contabile.
Toate acestea speram sa inscrie lucrarea „Contabilitate. De la teorie la practica. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar” in ansamblul eforturilor generale ale specialistilor din domeniu, pentru a pune la dispozitia utilizatorilor instrumente de invatare si de lucru cat mai eficiente.