Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Bazele statisticii pentru afaceri internationale

-30%
33,72 Lei 23,60 Lei

ISBN: 978-973-749-616-4

Anul publicării: 2009

Editia: I

Pagini: 332

Editura: Editura Universitara

Autor: Liviu - Stelian Begu, Mihai Korka, Erika Marin, Adriana Anamaria Alexandru

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9789737496164 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Review-uri (0)
Statistica este un domeniu al cunoaşterii ştiinţifice, care se fundamentează preponderent pe abordarea inductivă a domeniului cercetat. Pornind de la înregistrarea de evenimente (manifestări) nemijlocit sesizabile ale realităţii empirice, printr-un proces de comparare, abstractizare şi generalizare, statistica:
• observă regularitatea şi variabilitatea;
• formulează şi testează ipoteze şi legităţi, contribuind, prin rigoarea expresiilor numerice, la caracterizarea şi explicarea cauzală a fenomenelor şi proceselor abordate. Tocmai din acest motiv, se afirmă că statistica are un conţinut metodologic, care devine „matricea“ oricărei ştiinţe cu caracter aplicativ. În rândul economiştilor şi al oamenilor de afaceri este însă frecvent întâlnită părerea că Statistica este o disciplină academică dificilă, abstractă, cu prea multe formule şi obositoare tabele de calcul.

Acest manual îndrăzneşte să contrazică o astfel de opinie. Mai mult decât atât, printr-o riguroasă selecţie a conţinuturilor şi a exemplificărilor, capitolele cărţii demonstrează, sperăm noi, atât necesitatea însuşirii metodei Statisticii de către viitorii specialişti în afaceri internaţionale, cât şi uşurinţa învăţării Statisticii.
În acest scop, în acest manual accentul este transferat de la fundamentarea teoretică a diferitelor metode şi procedee de prelucrare statistică a datelor către problemele rezolvate cu ajutorul acestora.
Cei interesaţi în aprofundarea aspectelor teoretice ale metodei Statisticii sunt invitaţi să consulte unele dintre lucrările enumerate în Bibliografia orientativă de la sfârşitul prezentului volum, lucrări ce pot fi cu siguranţă accesate fizic sau virtual în marile biblioteci publice din ţară sau în fondul de manuale universitare.
Prezentul volum cuprinde opt capitole dedicate prezentării teoretice succinte a unor metode, procedee şi tehnici de prelucrare a datelor observării statistice. Sunt adăugate două capitole care introduc perspectiva analizei cantitative şi calitative în domeniul afacerilor economice internaţionale.
Cititorului îi sunt prezentaţi indicatorii specifici cercetării statistice a relaţiilor economice internaţionale ale unei ţări, aşa cum se regăsesc ele fie în publicaţiile oficiale ale rezultatelor macroeconomice sau la nivel de ramură de activitate, fie în balanţa de plăţi externe şi în poziţia investiţională internaţională a fiecărei ţări. Fiecare din cele zece capitole are o structură didactică similară.
La începutul fiecărui capitol, atragem atenţia cititorului asupra aspectelor pe care le va găsi tratate teoretic succint în paragrafele capitolului cu intenţia de a-i canaliza atenţia către clarificarea şi fixarea acestora. Pentru a evita obositoare suprapuneri între exemplele care însoţesc, în multe manuale universitare prezentarea teoretică a metodelor de investigare şi studiile de caz cuprinse în problemele rezolvate, am optat pentru eliminarea aproape integrală a ilustrărilor numerice din paragrafele de sinteză teoretică. Ele au fost înlocuite cu trimiteri la problemele rezolvate, aflate în continuarea capitolului.
În sfârşit, fixarea şi verificarea cunoştinţelor poate fi făcută personal de către fiecare utilizator al manualului prin rezolvarea problemelor propuse. Tocmai de aceea, credem că printre beneficiarii acestui volum se vor număra:
• studenţii din facultăţile economice, în particular, cei care parcurg ciclul de studii universitare de licenţă în economie şi afaceri internaţionale, care se familiarizează cu metodele, tehnicile şi procedeele statistice frecvent utilizate în analiza economică cantitativă;
• cursanţii de la învăţământul deschis la distanţă, care găsesc în acest volum instrumentul necesar pentru înţelegerea şi verificarea autonomă a cunoştinţelor de statistică pe care le acumulează;
• studenţii înscrişi la acele programe de masterat care dezvoltă competenţe în domeniul relaţiilor internaţionale, cu deosebire aceia care nu au o formare iniţială în domeniul economiei şi afacerilor internaţionale;
• practicienii din mediul intern şi internaţional de afaceri sau din instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, care caută o fundamentare cantitativă riguroasă pentru înţelegerea şi soluţionarea problemelor profesionale de zi cu zi.
Liviu - Stelian Begu
Mihai Korka
Erika Marin
Adriana Anamaria Alexandru

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!