Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Perfectionarea managementului de proiect in organizatia bazata pe cunostinte - Anca Cruceru

ISBN: 978-606-591-274-8

DOI: 10.5682/9786065912748

Anul publicării: 2012

Editia: I

Pagini: 285

Editura: Editura Universitara

Autor: Anca Cruceru

Cod Produs: 9786065912748 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)

În secolul XXI s-a constatat că mediul economic, politic, social, cultural, tehnologic etc. în care organizaţiile îşi desfăşoară activitatea a suferit transformări ireversibile. Toate aceste transformări au determinat apariţia economiei bazate pe cunoştinţe şi implicit a societăţii, organizaţiei şi managementului bazate pe cunoştinţe, drept “elemente – suport” ale acestui tip de economie.

În această conjunctură, se impune ca organizaţiile să devină conştiente de scopul, necesitatea şi utilitatea adaptării la cerinţele noilor tendinţe mondiale - economia, societatea, organizaţia şi managementul bazate pe cunoştinţe, care au ca element central, cunoştinţele şi implicit capitalul intelectual.

Conştientizarea organizaţiilor cu privire la faptul că fără această adaptare nu vor putea să supravieţuiască sau să se dezvolte pe piaţă, nu vor fi competitive şi nu vor avea posibilitatea să satisfacă nevoile consumatorilor, le va îndemna să găsească anumite metode, tehnici şi instrumente prin care să realizeze schimbările impuse de noul context.

Astfel, managementul organizaţiilor va încerca să gândească strategic, să dezvolte strategii care să susţină toate schimbările impuse de organizaţia bazată pe cunoştinţe şi să prolifereze un management strategic bazat pe cunoştinţe.

În vederea adoptării acestui model managerial, organizaţiile vor încerca să-şi valorifice capitalul intelectual, prin identificarea şi utilizarea resurselor strategice – cunoştinte. Prin urmare, managementul organizaţiilor va dori să integreze managementul capitalului intelectual în managementul strategic al acestora, tocmai pentru a crea valoare adăugată, care să asigure avantaje competitive durabile, îndeplinirea misiunilor organizaţiilor în condiţii de profitabilitate şi creşterea performanţelor acestora.

Mai mult, managementul organizaţiilor va aspira la o „aliniere” strategică care să conţină valorile promovate de organizaţiile bazate pe cunoştinţe prin utilizarea proiectelor ca modalitate de implementare a strategiei (managementul proiectelor). În momentul adaptării la economia bazată pe cunoştinţe, organizaţia se va transforma într-o organizaţie prin proiecte, unde proiectele sunt considerate mijloace prin care se determină avantajul competitiv. În consecinţă, strategia ar deveni o modalitate eficace de adaptare la noul context organizaţional şi de aplicare a managementului prin proiecte în organizaţia bazată pe cunoştinţe.

Revenind la ideea conform căreia managementul organizaţiilor va încerca să găsească un instrumentar metodologic care să susţină schimbările impuse de noul context, metoda BPR (business process reengineering) ar putea să integreze valorile promovate de organizaţia şi managementul bazate pe cunoştinţe în viziunea managementului de nivel superior. Drept urmare, această metodă ar putea fi implementată ca opţiune viabilă a strategiei globale organizaţionale, care în momentul implementării s-ar putea contura sub forma unui proiect.

 Nu trebuie omis faptul că noţiunile de strategie, management strategic, proiect, management de proiect sau BPR ca modalităţi / metode de adaptare a organizaţiilor clasice la organizaţiile bazate pe cunoştinţe vor trebui să se transforme pentru a corespunde cerinţelor noului context organizaţional.

Însă, indiferent de conceptul la care se face referire, cunoştinţele vor reprezenta cea mai importantă resursă organizaţională, acestea reprezentând, materie primă, factor de producţie şi produs finit. De asemenea, prin intermediul proceselor majore referitoare la cunoştinţe (dobândire, creare, utilizare şi păstrare) se va valorifica capitalul intelectual al organizaţiei, rezultând “noi” cunoştinţe care vor satisface cerinţele consumatorilor, vor asigura creşterea performanţelor şi perenitatea organizaţiilor pe piaţă.

În consecinţă, prin prisma celor relatate anterior se impune identificarea unor modalităţi de perfecţionare (“mutaţii” previzibile) a managementului de proiect la organizaţia bazată pe cunoştinţe, tocmai datorită faptului că noul context organizaţional s-a putut dezvolta, printre altele, cu ajutorul proiectelor şi totodată, acesta poate evolua doar dacă aceste proiecte vor putea fi adaptate la cerinţele şi valorile economiei, societăţii, organizaţiei şi managementului bazate pe cunoştinţe.

Aşadar, scopul prezentei lucări este acela de a perfecţiona managementul de proiect în organizaţia bazată pe cunoştinţe, aspect care până în prezent nu a constituit subiect de dezbatere, dar care are o importanţă deosebită în ştiinţa managementului.

Scopul lucrării reprezintă o temă de actualitate în literatura de specialitate şi constituie punct de plecare pentru cercetări ştiinţifice care să ateste nevoia societăţilor comerciale de a se adapta la organizaţia bazată pe cunoştinţe şi aplicabilitatea “mutaţiilor” previzibile ale managementului de proiect în noul context organizaţional.

  • Perfecţionarea managementului de proiect în organizaţia bazată pe cunoştinţe

    Descarca
Anca Cruceru

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!