Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Marfurile alimentare si securitatea consumatorului de alimente

40,00 Lei

ISBN: 978-606-591-644-9

DOI: 10.5682/9786065916449

Anul publicării: 2013

Editia: I

Pagini: 288

Editura: Editura Universitara

Autor: Emilia Pascu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065916449 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

Materialul stiintific de fata se adreseaza tuturor celor ce cauta informatii privind compozitia si calitatea produselor, in stransa legatura cu problematica securitatii consumatorului. Toate acestea in conditiile actuale, cand sub rezerva limitarii resurselor, calitatea alimentatiei scade pe zi ce trece iar influentele asupra starii de sanatate devin din ce in ce mai evidente si mai ingrijoratoare.

  • Marfurile alimentare si securitatea consumatorului de alimente

    Descarca
EMILIA PASCU

Este doctor in Economie si titular, in cadrul Facultatii de Management Turistic si Comercial din Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, Bucuresti, al disciplinelor Fundamentele stiintei marfurilor, Marfuri alimentare si siguranata consumatorului si Designul si estetica marfurilor. Activitatea stiintifica a autoarei este concretizata in titluri precum: Expertiza marfurilor, Designul ai estetica marfurilor, Managementul relatiei cu clientii, Marfuri alimentare si siguranta consumatorului etc. in calitate de autor si co-autor, precum si numeroase articole si alte studii, ce acopera sfera calitatii produselor si serviciilor  cu accent pe securitatea consumatorilor si crearea unei relatii de lunga durata cu clientii.

PREFATA / 5

Unitatea nr. 1. Elemente de teoria calitatii marfurilor si securitatea consumatorilor de alimente / 11
1.1. Obiectivele si Competentele unitatii nr. 1 / 12
1.2. Continutul unitatii / 12
1.2.1. Marfa si consumatorul  / 12
1.2.2. Calitatea produselor alimentare / 13
1.2.3. Securitatea consumatorului de produse alimentare  / 18
1.2.4. Aspecte specifice standardizarii produselor alimentare  / 21
1.3. Fisa de lucru: Determinarea valorii energetice a produselor alimentare / 24
1.4. Lucrare de verificare Unitate nr. 1 / 29
1.5. Bibliografie Unitate nr. 1 / 33

Unitatea nr. 2. Apa si sarurile minerale din alimente  / 34
2.1. Obiectivele si Competentele unitatii nr. 2 / 35
2.2. Continutul unitatii   / 35
2.2.1. Apa din compozitia alimentelor / 35
2.2.2. Pastrarea stabilitatii produselor alimentare / 38
2.2.3. Continutul de saruri minerale din produselor alimentare / 38
2.3. Fisa de lucru: Continutul de apa din alimente / 42
2.4. Lucrare de verificare Unitate nr. 2 / 42
2.5. Bibliografie Unitate nr. 2 / 47

Unitatea nr. 3. Glucidele si protidele din compozitia produselor alimentare / 48
3.1. Obiectivele si Competentele unitatii nr. 3 / 49
3.2. Continutul unitatii / 49
3.2.1. Prezentarea glucidelor din alimente / 49
3.2.2. Clasificarea si proprietatile glucidelor / 51
3.2.3. Protidele din structura produselor alimentare / 53
3.2.4. Clasificarea si proprietatile protidelor din alimente / 54
3.3. Fisa de lucru: Continutul de glucide si protide / 57
3.4. Lucrare de verificare Unitate nr. 3 / 58
3.5. Bibliografie Unitate nr. 3 / 62

Unitatea nr. 4. Lipidele si vitaminele din produsele alimentare / 63
4.1. Obiectivele si Competentele unitatii nr. 4 / 64
4.2. Continutul unitatii / 64
4.2.1. Definirea lipidelor / 64
4.2.2. Clasificarea lipidelor / 65
4.2.3. Transformarile si proprietatile lipidelor din produse alimentare / 67
4.2.4. Vitaminele / 69
4.3. Fisa de lucru: Continutul de lipide al unor grupe de marfuri  / 70
4.4. Lucrare de verificare Unitate nr. 4 / 71
4.5. Bibliografie Unitate nr. 4 / 77

Unitatea nr. 5. Enzimele si acizii din alimente  78
5.1. Obiectivele si Competentele unitatii nr. 5 / 79
5.2. Continutul unitatii / 79
5.2.1. Enzimele / 79
5.2.2. Acizii din produsele alimentare / 82
5.3. Fisa de lucru: Continutul de acizi din alimente / 84
5.4. Lucrare de verificare Unitate nr. 5 / 85
5.5. Bibliografie Unitate nr. 5 / 88

Unitatea nr. 6. Substantele adaugate în compozitia produselor alimentare / 89
6.1. Obiectivele si Competentele unitatii nr. 6 / 90
6.2. Continutul unitatii / 90
6.2.1. Colorantii / 90
6.2.2. Aditivii alimentari / 94
6.2.3. Substantele tonifiante si aromatizante / 103
6.3.    Lucrare de verificare Unitate nr. 6 / 104
6.4.    Bibliografie Unitate nr. 6 / 107

Unitatea nr. 7. Substantele accidentale din produsele alimentare / 109
7.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 7 / 110
7.2.    Continutul unitatii / 110
7.2.1.    Substantele contaminante / 110
7.2.2.    Clasificarea contaminantilor / 111
7.2.3.    Principalele grupe de contaminanti / 112
7.2.4.    Organismele modificate genetic / 115
7.3.    Lucrare de verificare Unitate nr. 7 / 117
7.4.    Bibliografie Unitate nr. 7 / 120

Unitatea nr. 8. Asigurarea stabilitatii si calitatii produselor alimentare / 121
8.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 8 / 122
8.2.    Continutul unitatii / 122
8.2.1.    Principiile biologice ale conservarii produselor alimentare / 122
8.2.2.    Metode de conservare / 124
8.2.3.    Pastrarea, ambalarea si etichetarea produselor alimentare / 131
8.3.    Lucrare de verificare Unitate nr. 8 / 137
8.4.    Bibliografie Unitate nr. 8 / 142

Unitatea nr. 9. Produsele de morarit si panificatie / 143
9.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 9 / 144
9.2.    Continutul unitatii / 144
9.2.1.    Structura bobului de cereale / 144
9.2.2.    Cele mai importante cereale / 145
9.2.3.    Produse obtinute din cereale / 148
9.3.    Fisa de lucru: Analiza organoleptica a produselor cerealiere / 156
9.4.    Lucrare de verificare Unitate nr. 9 / 159
9.5.    Bibliografie Unitate nr. 9 / 162

Unitatea nr. 10 Legumele, fructele si produsele industrializate din prelucrarea lor / 163
10.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 10 / 164
10.2.    Continutul unitatii / 164
10.2.1.    Sortimentul de legume si fructe proaspete / 164
10.2.2.    Valoarea nutritiva a legumelor si fructelor proaspete / 166
10.2.3.    Produse din legume si fructe / 168
10.2.4.    Produsele ecologice / 169
10.3.    Fisa de lucru: Aprecierea calitatii produselor din legume / 172
10.4.    Lucrare de verificare Unitate nr. 10 / 173
10.5.    Bibliografie Unitate nr. 10 / 178

Unitatea nr. 11. Zaharul si produsele din zahar / 179
11.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 11 / 180
11.2.    Continutul unitatii / 180
11.2.1.    Zaharul / 180
11.2.2.    Produselele zaharoase / 182
11.3.    Fisa de lucru – Aprecierea calitatii produselor zaharoase / 188
11.4.    Lucrare de verificare Unitate nr. 11 / 191
11.5.    Bibliografie Unitate nr. 11 / 195

Unitatea nr. 12. Condimentele si produsele alimentare stimulente / 196
12.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 12 / 197
12.2.    Continutul unitatii / 197
12.2.1.    Condimentele / 197
12.2.2.    Calitatea produselor alimentare stimulente / 201
12.3.    Fisa de lucru – Aprecierea calitatii condimentelor naturale / 209
12.4.    Lucrare de verificare Unitate nr. 12 / 211
12.4. Bibliografie Unitate nr. 12 / 215

Unitatea nr. 13. Laptele si produsele derivate / 216
13.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 13 / 217
13.2.    Continutul unitatii / 217
13.2.1.    Compozitia chimica si valoarea nutritiva a laptelui / 217
13.2.2.    Clasificarea produselor lactate / 219
13.3.    Fisa de lucru: Aprecierea calitatii produselor lactate / 227
13.4.    Lucrare de verificare Unitate nr. 13 / 231
13.5.    Bibliografie Unitate nr. 13 / 234

Unitatea nr. 14. Ouale, pestele si produsele derivate din peste / 235
14.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 14 / 236
14.2.    Continutul unitatii / 236
14.2.1.    Structura si compozitia oului / 236
14.2.2.    Structura si compozitia pestelui si a produselor derivate / 240
14.3.    Fisa de lucru: Aprecierea calitatii oualor, pestelui si produselor din peste / 244
14.4.    Lucrare de verificare Unitate nr. 14 / 247
14.5.    Bibliografie Unitate nr. 14 / 251

Unitatea nr. 15. Carnea si produsele derivate / 252
15.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 15 / 253
15.2.    Continutul unitatii / 253
15.2.1.    Valoarea nutritiva a carnii / 253
15.2.2.    Compozitia chimica a carnii / 255
15.2.3.    Clasificarea carnii / 257
15.4. Fisa de lucru: Aprecierea calitatii carnii si a produselor derivate / 261
15.3.    Lucrare de verificare Unitate nr. 15 / 263
15.4.    Bibliografie Unitate nr. 15 / 267

Unitatea nr. 16. Bauturile alcoolice / 268
16.1.    Obiectivele si Competentele unitatii nr. 16 / 269
16.2.    Continutul unitatii / 269
16.2.1.    Bauturi alcoolice distilate / 269
16.2.2.    Bauturi alcoolice nedistilate / 272
16.2.3.    Bolile vinurilor / 275
16.2.4.    Berea / 277
16.3.    Fisa de lucru: Aprecierea calitatii bauturilor alcoolice / 278
16.4.    Lucrare de verificare Unitate nr. 16 / 282
16.5.    Bibliografie Unitate nr. 16 / 286

Referinte bibliografice / 287

Odata cu dezvoltarea societatii si datorita aparitiei noilor mijloace de prelucrare a materiilor prime naturale existente, alimentatia a cunoscut o evolutie diferita, trecand de la alimentul biologic, bazat pe alimente naturale integrale la cea bazata pe alimente culturale. In prezent consumatorul are o alimentatie complexa, de dorit cat mai echilibrata astfel incat sa asigure organismului toti nutrientii necesari.

Alimentatia este un proces prin care sunt introduse in organism peste cincizeci de substantele (nutrienti esentiali), necesare pentru crestere, dezvoltare, desfasurarea proceselor vitale si furnizarea de energie iar pentru omul modern, ea trebuie adaptata la conditiile in care isi desfasoara activitatea zilnica, astfel incat acesta sa ramana sanatos fizic si mental.

Viata din ce in ce mai sedentara, stresul, lipsa de activitate fizica, faptul ca munca intelectuala are o pondere din ce in ce mai mare, face ca omul modern sa consume cantitati ridicate de produse stimulente (cafea, ceai, bauturi alcoolice) si de alimente gata preparate, cu un continut mare de aditivi chimici, indusi in eroare de gusturile care ne inseala de cele mai multe ori prin indemn la alimente nocive, devitalizate. Aceste aspecte negative ale alimentatiei actuale impun o educatie si la copii in vederea adoptarii si promovarii unei alimentatii rationale. Deja ne confruntam cu cazuri de obezitate la copii, ca urmare a consumului din ce in ce mai ridicat si mai des, de la varste din ce in ce mai mici, a unor alimente necorespunzatoare (junk-food) care prin caracteristici organoleptice atragatoare indeamna la consum.

Alimentatia rationala determina consumul de alimente cu un continut complet si echilibrat de substante nutritive, vitamine si saruri minerale. Avand in vedere oferta extraordinara care se prezinta pe piata produselor alimentare, o alimentatie rationala nu este greu de realizat. Marfa disponibila este capabila sa satisfaca cele mai diverse gusturi, asigurand in acelasi timp si alimentatia rationala spre care trebuie sa tindem.
Marfa este corespondentul material al unei necesitati de consum determinata. Acest corespondent material creat pentru a fi realizat de piata – obiect material (inclusiv ca suport pentru informatii variate) – apare in dubla ipostaza: ca produs-entitate pana in faza contractarii, apoi ca lot de marfa identica, omogena si finita de produse pana in momentul vanzarii, cand este transmis consumatorului, din nou, ca produs-entitate. Merceologia traditionala defineste marfa ca fiind un bun economic mobil destinat schimbului, care indeplineste anumite cerinte de materialitate si de transferabilitate. Aceasta poate fi considerata, pe de o parte, mijloc de satisfactie a unor nevoi particulare derivate din dorintele subiective si aspiratiile individului, iar pe de alta parte, sistem de mijloace de productie derivate din sistemul de consum social.
 
In prezent, comportamentul de consum al consumatorilor tinde sa se uniformizeze datorita ofertei de marfuri din ce in ce mai diferentiata, mai complexa care raspunde mai bine asteptarilor. In realitate insa, consumul se bazeaza pe un numar mic de cereale, cartofi, carne, oua ale pasarilor crescute industrial in acest scop, grasimi emulsionate si rafinate.
Marfa moderna privita ca un intreg, prezinta o componenta functionala – avand o destinatie precisa aceasta raspunde unui scop bine determinat; o componenta instrumentala – circulatia tehnico-economica a marfii se bazeaza pe o logistica tehnica si comerciala judicios stabilite; o componenta estetica – marfa fiind o forma de mediere intre nevoile consumatorilor si posibilitatile producatorilor, bazata pe designul si estetica produsului si nu in ultimul rand include o componenta sociala, deoarece genereaza o anumita satisfactie in consum, determina preferinte si fidelizeaza consumatorul conferindu-i un anume statut social.

Tinand cont de solicitarea zilnica ce actioneaza asupra consumatorilor, este deosebit de important sa se acorde o atentie sporita alimentatiei si implicit calitatii alimentelor.
O alimentatie sanatoasa presupune, in primul rand cunoasterea adevarului despre alimente si in al doilea rand eliminarea din dieta zilnica a celor nocive pentru organism. Mancand sanatos, bazandu-ne pe informatii autentice, se pot evita neplaceri cauzate de bolile datorate un regim alimentar haotic.

Ignorand relatia directa dintre alimentatie si sanatate, efectele negative nu vor intarzia sa apara, motiv pentru care materialul de fata se doreste un instrument util tuturor consumatorilor de produse alimentare, interesati sa cunoasca notiunile de baza ale unei alimentatii rationale, sanatoase.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!