MANAGEMENTUL ORGANIZATIEI in 360 de intrebari si raspunsuri comentate

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-28-0948-5

  Doi: 10.5682/9786062809485

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 368

5000 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii MANAGEMENTUL ORGANIZATIEI in 360 de intrebari si raspunsuri comentate

Cartea oferita cititorilor nostri incearca o abordare inedita a problematicii managementului organizatiei, in sensul ca cele 360 de intrebari primesc raspunsuri, iar acestea sunt comentate, astfel incat intelegerea raspunsurilor sa fie facilitata. Ne-am oprit la 360 de intrebari pentru a „prinde” cele mai semnificative aspecte pe care teoria si practica managementului le presupun si, in felul acesta, pentru a oferi o imagine de ansamblu acestui domeniu de maxima importanta pentru fiecare dintre noi.

Suntem in situatia in care, vazand ce se intampla in societatea si economia romaneasca, facem trimitere la Peter Drucker, unul din cei mai cunoscuti specialisti in management din lume, care afirma ca „nu exista tari bogate si tari sarace, ci tari bine conduse si prost conduse”. In pofida ritmului de crestere economica peste media europeana, se inregistreaza decalaje uriase in multe privinte: nu dispunem de infrastructura rutiera si feroviara dorita, nu avem suficiente spitale dotate corespunzator, calitatea in educatie este pusa sub semnul intrebarii, specialistii migreaza in alte tari iar economia romaneasca se confrunta cu o acuta criza de personal, serviciile prestate populatie nu sunt de cea mai buna calitate, nu stim sa valorificam corespunzator ceea ce producem s.a.m.d. Toate acestea sunt, direct sau indirect, legate de calitatea si eficienta managementului. Avem nevoie mai mult ca oricand de un management profesionist, exercitat de manageri de asemenea profesionisti, la toate esaloanele organizatorice ale societatii.

Lucrarea noastra se refera la organizatie, dar multe din aspectele abordate ca raspuns la intrebarile ridicate sunt valabile si in macrosistemul din care face parte.

Am conceput lucrarea sub forma unor intrebari. Lista nu este exhaustiva. Nici n-ar putea fi. In opinia noastra, cele 360 de intrebari sunt reprezentative pentru management. Lor le oferim si raspunsuri comentate, care fac referire atat la conceptia autorului in acest domeniu, cat si la opiniile, de cele mai multe ori, destul de recente, ale specialistilor de notorietate, din Romania si din alte tari.

Cele sase parti ale elaboratului nostru cuprind aspecte deja consacrate, traditionale ale managementului, ca teorie si practica, dar si elemente de noutate, precum cele referitoare la cateva inovatii manageriale ce tin capul de afis in multe tari cu economie avansata: organizatia si managementul bazate pe cunostinte, holacratia, intreprinderea eliberata, intreprinderea digitala, sistemul rendanheyi s.a. Acestea nu sunt decat cateva din raspunsurile practicii manageriale la provocarile perioadei pe care o traversam, caracterizata printr-o dinamica mult mai accelerata a schimbarilor in mediul ambiant al organizatiei, national si international, comparativ cu cea a schimbarilor ce se produc in interiorul acesteia.

Sistemele clasice, traditionale de management, cu structuri organizatorice rigide, multietajate, profund birocratice in sensul nefavorabil al termenului, sunt, in opinia unui numar din ce in ce mai mare de specialisti, depasite, anchilozate. Se cauta solutii, iar ultimele 2-3 decenii au „venit” cu unele propuneri de-a dreptul revolutionare care, probabil, vor rezolva ramanerile in urma din punct de vedere managerial.

Cartea are la baza, in proportie de peste 50%, aspecte prezentate in urma cu un an in lucrarea „Cum conducem? Intre amatorism si profesionalism”, aparuta in editura Universitara. La acestea, firesc, am adaugat multe alte elemente de noutate intrucat managementul este unul din domeniile in care „noutatea” a devenit o trasatura definitorie. Ceea ce am schimbat, este modul de prezentare a acestor aspecte, sub forma intrebarilor, a raspunsurilor si a comentariilor la raspunsurile oferite cititorilor. Am considerat ca aceasta maniera de prezentare a continutului actual al managementului organizatiei este mult mai incitanta, mai interesanta pentru cititorul potential, fie el student, specialist in management sau manager, indiferent de pozitia din organizatie.

Autorul este constient de faptul ca apetitul pentru lectura de specialitate este redus si limitat la un public restrans, ca piata este invadata de sute sau mii de lucrari din acest domeniu care creeaza confuzie chiar in randul cunoscatorilor. Cu toate acestea, consideram ca preocuparilor specialistilor in management nu trebuie sa se opreasca aici ci, dimpotriva, trebuie continuate, inclusiv prin publicarea de carti, articole, recenzii etc.

Cartea pe care o oferim spre lectura este un astfel de demers. Putini stiu insa ca scrierea unei carti de specialitate inseamna creativitate si inovativitate, dar si eforturi deosebite, o cautare continua prin ceea ce au scris altii. Pentru aceasta este nevoie de sustinere din partea celor apropiati, familia in primul rand. Personal, am beneficiat de acest sprijin, de dragostea si rabdarea sotiei care mi-a inteles acest hobby.

De asemenea, colectivului Editurii Universitare, personal Domnului Director, dr.Vasile Muscalu, care s-a aplecat cu migala asupra lucrarii si a asigurat aparitia acesteia intr-o forma grafica atragatoare.

Autorul

Bucuresti, mai 2019

Despre autor

Ion Verboncu

Profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucureşti, s‑a născut la 11 iulie 1953 în Tismana, judeţul Gorj şi este absolvent al Facultăţii Economia Industriei, Construcţiilor şi Transporturilor, ca şef de promoţie, în 1976. A parcurs toate treptele universitare, de la asistent la profesor universitar, la catedra (departamentul) de Management din cadrul Facultăţii de Management. Cele peste patru decenii de carieră universitară s‑au concretizat în realizări notabile în domeniul cercetării ştiinţifice (inclusiv cercetare pentru învăţământ), didactică, profesională şi al serviciilor aduse comunităţii academice.
Cercetarea ştiinţifică s‑a materializat în publicarea a peste 270 de articole de specialitate, din care 41 indexate Web of Science şi 120 în reviste indexate BDI ori în volumele unor manifestări ştiinţifice internaţionale.
Activitatea didactică şi profesională cuprinde 68 de cărţi de management, din care 7 ca autor unic (Reproiectarea managerială a organizaţiei; Management & manageri; Ştim să conducem?; Managementul strategic al organizaţiilor publice ş.a.m.d.) 7 coordonator unic şi autor principal (Management. Eficienţă, eficacitate, performanţe; Management public; Management şi performanţe etc.), 25 al doilea autor (precum Fundamentele managementului organizaţiei; Metodologii manageriale), 5 coordonator şi autor (Dicţionar de management; Abordări moderne în economia şi managementul organizaţiei etc.) şi 24, co-autor.

Te-ar mai putea interesa şi..

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

RENATE WEBER RENATE WEBER Renate Weber s‑a nascut la data de 3 august 1955 in orasul Botosani. A absol ... citeşte mai mult →