Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Si copiii canta ... - Adriana Diaconu

7,70 Lei

ISBN: 978-606-591-160-4

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini:

Editura: Editura Universitara

Autor: Adriana Diaconu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065911604 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuprins
  • Unde se gaseste
  • Autori
  • Review-uri (0)

In conditiile inceputului de secol XX observam o crestere tot mai mare a interdependentelor intre natiuni. Acele popoare care nu-si respecta traditiile, obiceiurile, risca sa-si piarda identitatea. Cultura, valorile spirituale ale poporului, vor ajuta la pastrarea identitatii noastre, ne vor ajuta sa participam la “concertul natiunilor”cu propria noastra contributie. 

In felul in care mijloacele de difuzare in masa utilizeaza astazi folclorul, riscam sa asistam la o degradare imediat urmatoare. Limitarea acestui fenomen revine si educatiei muzicale din scoala.  

Propunem in acest sens, realizarea unei educatii de calitate in spiritul traditiei autentice. Totodata sustinem necesitatea utilizarii materialului de cantec popular, cu mai multa indrazneala, in exersarea aptitudinilor muzicale, in formarea si dezvoltarea deprinderilor de scris - citit muzical.

Citandu-l pe Spiru Haret, deschizator de drum in scoala de pedagogie romaneasca, Ligia Toma Zoicas spunea: “Invatamantul nostru muzical nu va fi national si rational cata vreme nu va avea ca fundament geniul muzical al nostru” (FOLCLORUL)  
 

* * *

Adriana Diaconu a descoperit in practica resursele inepuizabile oferite de folclorul muzical, iar in prezenta lucrare ne dezvaluie  receptivitatea copiilor care frecventeaza cercurile muzicale de la palate/cluburi ale copiilor pentru materialul muzical de valoare, ignorand destul de repede materialul muzical ”la moda”.

Scopul prezentei lucrari il constituie focalizarea interesului si  atentiei  educatorilor spre materiale muzicale din folclor sau inspirate din folclor, continuand de altfel traditiile pozitive ale scolii muzicale romanesti.

Oferind un model de „camp interdisciplinar”, prezenta lucrare sustine ideea ca folclorul copiilor trebuie considerat un model de instruire  in care invatarea si consolidarea tuturor cunostintelor si deprinderilor specifice acestor varste, sa fie realizate firesc, fara bariere intre diferitele domenii de cunoastere, intrucat invatarea interdisciplinara favorizeaza dezvoltarea unei viziuni globale, transferul informatiilor in contexte diverse, generand experiente fundamentale de formare a creativitatii copiilor.

De asemenea lucrarea sustine ideea ca Traditiile folclorice  pot constitui  primul pas catre cunoasterea muzicii de catre copii, iar modelul folclorului pentru copii  poate fi explorat si recreat de compozitori.

La inceput sub forma jocului, iar mai apoi sub forma lectiei, educatia muzicala aduce numai beneficii, bucurii si entuziasm in sufletele copiilor, indiferent de paralela sau meridianul unde se afla.

Important este ca inceputul stiintific, atent coordonat al formarii muzicale, sa porneasca de la ceea ce le este familiar si anume creatiile  folclorice, ca sa poata creste in universul sonor specific zonei careia ii apartin.

Selectia  de piese din folclorul nostru muzical, de la finalul lucrarii va fi  in masura sa „starneasca” interesul celor implicati in fenomenul educatiei muzicale a copiilor care, in mod paradoxal astazi, cu toate mijloacele moderne de informare si de circulatie a informatiei, sunt inca tinuti departe de traditii si de produsele autentice ale folclorului.

 

Prof. Doina Elena Bentu

Director  Palatul Copiilor Baia Mare

 

Reantoarcerea in educatia muzicala la folclorul muzical propriu, la limbajul national de exprimare a ideilor si sentimentelor, este o idee foarte agreata in randul muzicienilor-pedagogi inca din secolele trecute, amintim doar pe Edgar Willems, Kodaly Zoltan, George Breazul, Constantin Brailoiu si elitele catedrei de metodica a Universitatii de Muzica din Cluj, Aurel Ivascanu si Ligia Toma-Zoicas. Acestea demonstreaza receptivitatea, intelegerea si rezolvarea intuitiva a problemelor complicate de ritm, de melodie si ornamentatia acesteia, a trecerii de la modal la diatonic la elevi, intr-un mod cu totul firesc cu ajutorul folclorului folosit in ora de muzica.

Aceasta deosebita carte „Si copiii canta”, a colegei noastre profesor Adriana Diaconu - acest formator si educator de talentati interpreti vocali - este binevenita in marea bibliografie a repertoriului si al documentelor muzicale scolare, in aceasta neagra perioada, ce poate fi denumita tragica in educatia muzicala romaneasca. Cand numarul de ore de muzica la trei clase gimnaziale este de o ora pe saptamana, iar la clasa a VIII a si la clasele de liceu de o jumatate de ora,  oricat de mare ar fi fost efortul creator, oricat de valoroasa creatia, noi,  profesorii de azi, speram ca va fi de folos generatiilor viitoare de elevi si profesori.

 

Profesor de muzica Pasca Ema Marta

 

 

 

 

 

 

 

Argument / 9

1. Folclorul muzical-valoarea sa în instrucţie şi educaţie  / 11
1.1. Utilizarea folclorului în educaţie în diferite ţări / 14
1.2. Abordarea problemei în ţara noastră, evoluţia ei în timp / 14
1.3. Folclorul  muzical în contemporaneitate / 27

2. Valoarea artistică a materialului muzical utilizat în instruire / 39
2.1. Prezenţa folclorului muzical în programele şi în manualele şcolare de azi / 39
2.2. Folclorul şi tradiţia în preocupările extraşcolare ale elevilor / 49

3. Pentru o utilizare mai susţinută a folclorului muzical în educarea şi instruirea tineretului; motivaţii, argumente  / 63

4. Culegere de folclor muzical, posibil de utilizat în instruirea muzicală / 74

Index alfabetic al lucrărilor propuse / 94

Bibliografie / 95

Anexe FOTO / 97

Adriana Diaconu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!