Rafinati, pofticiosi, gurmanzi, mancai, cunoscatori in ale gastronomiei din toata Romania, uniti-va! Pornim la drum! Nu doar va promitem paradisul gastronomic, ci va si ducem acolo! Unde? La intalnirea cu gastronomia romaneasca de mare rafinament. Am sapat prin biblioteci si arhive, am cautat prin sertare si vieti, am vorbit cu doamne din celalalt secol, am citit din scoarta in scoarta paisprezece carti de bucate, capodopere ale genului! Vi le prezentam! Sunt unele dintre cele mai importante carti vechi de bucate romanesti, bestselleruri ale unor secole de fuziuni si inventii culinare, precum cele scrise de stolnicul Cantacuzino, Kogalniceanu si Negruzzi, enigmatica doamna M.S., Ecaterina Steriady, Ecaterina Comsa, Sanda Marin, Strasman si Radu, dar si carti practic necunoscute, perle regasite, cum ar fi cele scrise de Maria Maurer, A. Petrini sau Gabrielle Tazlauanu.
Doina Popescu, absolventa a Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti, este autoarea romanelor Sampanie cu soia (2001) si Iluzoria vulpe a fericirii (2014), si a volumului de povestiri Vipia amiezii (2017). Din 1990 a lucrat in presa, ca redactor la Viitorul, Romania libera, Agentia de stiri Mediafax si Cotidianul. A colaborat la Observator cultural, Cronica veche si alte publicatii, iar din 1997 a lucrat la Directia Stiri a Televiziunii Romane, ca editor coordonator al Jurnalului si in calitate de coordonator al Biroului EBU (European Broadcasting Union), prin intermediul caruia a furnizat sute de stiri si materiale informative de sinteza despre Romania, preluate si difuzate de televiziuni de pe toate continentele.
Daniela Ulieriu este expert cultural si jurnalist. A calatorit in 65 de tari, petrecandu-si doi ani in Asia de Sud-Est si alti doi in Africa. A avut sansa sa lucreze cu Printesa Ly Ma Bat Ngoup-Ly Cea Care Poarta Pielea de Pantera –, o remarcabila ambasadoare a Continentului Negru in lume. A coordonat doua mari studii antropologice. Primul, Perles, couleurs d'Afrique, a avut ca rezultat un album de arta distins cu Premiul Asociatiei Editorilor din Franta, fiind considerat Cea mai frumoasa carte a anului 2010. Al doilea, Ndop, Etoffes des cours royales et sociétés secrètes du Cameroun, a fost publicat in octombrie 2020. Daniela Ulieriu este si autoarea albumelor de arta Mandrescu, sculptura, si Feodoroff, pictura.
Rafinati, pofticiosi, gurmanzi, mancai, cunoscatori in ale gastronomiei din toata Romania, uniti-va! Pornim la drum! Nu doar va promitem paradisul gastronomic, ci va si ducem acolo! Unde? La intalnirea cu gastronomia romaneasca de mare rafinament. Am sapat prin biblioteci si arhive, am cautat prin sertare si vieti, am vorbit cu doamne din celalalt secol, am citit din scoarta in scoarta paisprezece carti de bucate, capodopere ale genului! Vi le prezentam! Sunt unele dintre cele mai importante carti vechi de bucate romanesti, bestselleruri ale unor secole de fuziuni si inventii culinare, precum cele scrise de stolnicul Cantacuzino, Kogalniceanu si Negruzzi, enigmatica doamna M.S., Ecaterina Steriady, Ecaterina Comsa, Sanda Marin, Strasman si Radu, dar si carti practic necunoscute, perle regasite, cum ar fi cele scrise de Maria Maurer, A. Petrini sau Gabrielle Tazlauanu.
www.editurauniversitara.ro