Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Uranus. Obida, revolta, speranta. Amintiri romantate - Artemiu Vanca

-35%
28,00 Lei 18,20 Lei

ISBN: 978-606-28-1282-9

DOI: 10.5682/9786062812829

Anul publicării: 2021

Editia: I

Pagini: 192

Editura: Editura Universitara

Autor: Artemiu Vanca

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062812829 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
”Eu aveam paisprezece ani si ma nascusem in acest cartier. Stramosii mei din partea mamei, cateva generatii, au locuit acolo, intr-o casa cocotata in varful Dealului Arsenalului, pe strada Cazarmii, de unde dominam cu privirea o buna parte din Capitala. Imi placea mult acest cartier! Pe langa faptul ca eram mai aproape de cer decat restul bucurestenilor, era un cartier linistit, inundat de verdeata, oras si sat in acelasi timp.   
Oras, pentru ca avea multe case inalte si frumoase, demne de orice alt cartier al Capitalei, majoritatea opere ale unor arhitecti anonimi, profesionisti sau amatori, dar si altele mai urate si jerpelite, caracteristice mahalalelor din orice oras, construite de sacagii, carutasi, vizitii, cizmari, croitori, fierari si caramidari, cei care formau, la inceput de secol, majoritatea locuitorilor cartierului. Casa logofatului Stefan Nestor, de pe strada cu acelasi nume, se numara printre cele mai vechi din Bucuresti. Cartierul avea strazi pietruite, canalizare, lumina electrica, trei manastiri, zece biserici, opt scoli, un teatru, un muzeu, fabrici si fabricute, ateliere mestesugaresti, o multime de pravalii, un stadion, doua stranduri, doua foste cazarmi si un fost arsenal militar, de la care i se tragea numele dealului. Cu alte cuvinte, avea de toate. 
Sat, pentru ca multe case aveau curti si gradini cu pomi fructiferi si vita de vie, cu caini care te latrau cand treceai prin dreptul lor, cu gaini care cotcodaceau dupa ce depuneau cate un ou in cuibare si cu cocosi care dadeau ora exacta.”
  • Uranus. Obida, revolta, speranta. Amintiri romantate

    Descarca
ARTEMIU VANCA s-a nascut in anul 1936, in satul Banisor, judetul Salaj. Locuieste in Bucuresti. 
De acelasi autor: Comoara din Dealul Magiarului (roman, Editura Contrast, Bucuresti, 2009); Secretul comorii (roman, Editura Contrast, Bucuresti, 2010); Comorile de sub Meses (roman, Editura Contrast, Bucuresti, 2011); Iubirile baietilor din Valea Banului (roman, Editura Caiet Silvane, Zalau, 2012); Nobilul proprietar (povestiri, Editura Arefeana, Bucuresti, 2012); Zori intunecate (roman, Editura Arefeana, Bucuresti, 2013); Poate ingerii (roman, Editura Caiete Silvane, Zalau, 2015); Caleidoscop nostalgic. Oameni si intamplari (povestiri, Editura Caiete Silvane, Zalau, 2017); Legendele Banisorului (Editura Caiete Silvane, Zalau, 2017); Nu te lasa! (roman, Editura Caiete Silvane, Zalau, 2019). 

OBIDA
1. Dealul Arsenalului / 10
2. Cutremurul / 16
3. S-a pecetluit soarta cartierului / 25
4. La tara / 36
5. Iubire juvenila. Incep demolarile / 43
6. Ani de liceu. Demolarile continua / 53
7. Ne-a venit randul. Moartea bunicii / 64
8. Planuim sa fugim din tara. Inaugurarea santierului Casei Poporului / 75
9. Planificarea fugii. De cartierul Uranus s-a ales praful / 85
10. Dramele fostilor locuitori ai cartierului. Pe santierul Casei Poporului / 96
11. Ne amanam fuga. Demolarile continua in oras. Logodna / 106
12. „Uranus“ de pe Jiu / 115
13. Se demoleaza si comunismul / 126

REVOLTA
14. A explodat mamaliga / 132
15. Se revolta si bucurestenii / 140
16. A luat foc toata tara / 151
17. Revolutii de catifea. Procesul / 161

SPERANTA
18. Am devenit cetatean european / 168
19. Epilog / 171

Aproape toate localitatile lumii au luat nastere fara un plan anume si o buna perioada s-au dezvoltat haotic. Ulterior, s-a simtit nevoia ca unele dintre ele, mai ales orasele, sa fie sistematizate, ceea ce a presupus stramutari si demolari. S-a intamplat asta si cu Bucurestiul, de cateva ori in istoria sa. La fel s-au petrecut lucrurile si in cazul unor amenajari hidroenergetice sau al constructiei unor mari unitati industriale, ale caror amplasamente s-au suprapus peste spatii locuite. De fiecare data, populatia stramutata a suferit. Nu-i vine nimanui usor cand e dat afara din casa sa, iar tot ce-i amintea de viata lui pana in acel moment, de parintii, de mosii si stramosii lui, sa dispara pentru totdeauna, impreuna cu cea mai mare parte din agoniseala lui. Astfel de evenimente s-au soldat, de multe ori, cu urmari tragice pentru cei stramutati. 
Cartierul bucurestean Uranus este un astfel de caz. El a fost aproape in intregime ras de pe suprafata pamantului, ca in locul lui sa se amenajeze noul Centru Civic al Bucurestiului, al carui punct forte sa fie Casa Poporului, o constructie megalomanica, menita sa-l faca nemuritor pe dictatorul Nicolae Ceausescu. Constructia lui n-a fost insa absolut necesara, iar anii in care el s-a edificat au fost unii de extrema austeritate pentru intreg poporul roman, in care majoritatea romanilor au trait pe intuneric si au rabdat de foame. Odata cu demolarea caselor, au fost puse la pamant numeroase monumente istorice si de arhitectura, majoritatea biserici. Nu toate stateau in calea noilor constructii, dar au trebuit inlaturate pentru ca nu erau pe placul cuplului Ceausescu. 
In cartea de fata, m-am straduit sa descriu drama cartierului, prin disparitia a tot ce a avut el mai bun, mai valoros si mai frumos, impreuna cu saga unei familii care-l locuia. Nu am locuit in cartier, dar l-am cunoscut in anii studentiei, iar ulterior m-a indurerat soarta lui. Nu ma confund cu eroul principal si naratorul cartii. Tot ce am scris se bazeaza pe marturii si pe o ampla documentare. De foarte mare folos mi-a fost pagina de Facebook „Cartierul Uranus“, pe care fosti locuitori ai lui au postat si posteaza inca fotografii si povesti de viata legate de el.
Am structurat cartea in trei parti: „Obida“, „Revolta“, „Speranta“. In prima am descris perioada dinaintea si din timpul demolarilor, una a suferintei si a maniei, in a doua, evenimentele care au dus la caderea regimului Ceausescu, la care au participat si fosti locuitori ai cartierului, iar in a treia, evenimentele care au avut loc dupa caderea comunismului si nadejdea tuturor romanilor ca, in ciuda drumului intortocheat parcurs in aceasta perioada, tara lor avanseaza in directia buna, chiar daca mai incet decat sperau ei. 
Cartea are si un epilog in care eroul principal viziteaza Casa Poporului, devenita Palatul Parlamentului. Dupa vizita, o paraseste cu convingerea ca a vazut un monument deosebit, rod al inteligentei, talentului si priceperii poporului roman, care va face ca Dealul Arsenalului sa ramana in continuare insemnat, atat la propriu, cat si la figurat. Regreta ca el s-a edificat cu atat de mari sacrificii si ca va ramane legat de numele lui Ceausescu. 

Autorul

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!