Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro: 0745 204 115
Urmărire comenzi Persoane fizice / Vânzări: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783
ISBN: 978-973-749-596-9
Anul publicării: 2009
Ediția: I
Pagini: 344
Editura: Editura Universitară
Autor: Gheorghe Popescu H., Oscar Hoffman
Probleme de metodologie în analiza realităților sociale
DescarcăLucrarea pe care o prezentăm este dedicată fundamentelor teoretico-metodologice ale cercetărilor din domeniul sociouman.
Obiectul ei este acela de a forma o serie de competenţe specifice activităţilor de cercetare a unor domenii, probleme legate direct de viaţa socială, punându-se în valoare specificul metodologic al modului de constituire şi schimbare a acesteia.
In afară de o serie de aspecte esenţiale comune pe care epistemologia şi metodologia le prezintă, fie că este vorba de studiul naturii (fizica, matematica etc.), fie că ne referim la societate (economie, sociologie, politologie etc.), abordarea fenomenelor socioumane implică numeroase şi marcante aspecte specifice care generează necesitatea unor metodologii, metode şi tehnici de cercetare particulare.
Metodologia - în calitatea sa de teorie asupra modului de investigare, analiză, prospectare (a unui domeniu) este dependentă de ontologia (teoria existenţei) şi epistemologia (teoria cunoaşterii ştiinţifice).
In această ipostază, metodologia fundamentează „legitimitatea" folosirii unor metode, tehnici, căi de cercetare, formule de calcul, reguli de urmat etc., în măsura în care modul de desfăşurare a fenomenelor socioumane (ontologia lor) permite (sau nu) apelul la una dintre acestea.
Prin studiul metodologiei, va trebui să fim capabili a opera alegeri clare, neechivoce, explicite, în cunoştinţă de cauză din corpul voluminos şi variat de metode, tehnici etc.
Uneori, din păcate, se elaborează chestionare, se aleg metodele înainte de a se asigura o bună clarificare teoretico-metodologică asupra problemelor de care ne vom ocupa.
Este necesar să înţelegem (şi să ne conformăm în consecinţă) că orice metodă, tehnică are semnificaţie doar în cadrul unei justificări teoretice şi a cunoaşterii temeinice a faptului social investigat.
Dacă vom cerceta, de exemplu, procesele motivaţionale se cere a lua în considerare situaţia reală a grupului, organizaţiei la care ne vom referi. într-o întreprindere cu o foarte bună performanţă, cu lucrători bine calificaţi şi care primesc salarii bune, problemele motivaţiei, satisfacţiei, aspiraţiei pot să se refere la alte tipuri de procese, atitudini, practici motivaţionale şi de satisfacere a exigenţelor salariaţilor (teoria echităţii ar putea fi luată ca bază de analiză).
Suport clienți Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00
0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro