Metafora antica a patului lui Procust ii serveste lui Taleb pentru a-si exprima ideile asupra tendintelor negative ale civilizatiei moderne: tendinta de a modifica oamenii pentru a se adapta tehnologiei, de a invinui realitatea ca nu se potriveste modelelor economice gata facute, de a inventa boli pentru a vinde medicamente, de a defini inteligenta ca o trasatura ce poate fi testata in clasa si de a ne convinge ca o slujba platita reprezinta altceva decat o forma moderna de sclavie.
Informatii conformitate produs
Nassim Nicholas Taleb (nascut in 1960 la Amioun, Liban) este statistician, practician in matematici financiare si epistemolog al probabilitatilor. In prezent este profesor de inginerie a riscului la Institutul Politehnic al Universitatii din New York. Inainte, a lucrat la Bursa din New York si la cea de la Londra timp de douazeci si unu de ani si s a specializat in evaluarea riscurilor implicate de evenimentele rare si neprevazute. In acest mediu a fost supranumit „disidentul de pe Wall Street“, iar experienta acumulata s a concretizat in teoria Lebedei Negre, despre evenimentele care au loc in ciuda unei probabilitati infime. Scrisa in 2007, cea mai cunoscuta dintre cartile sale, Lebada Neagra. Impactul foarte putin probabilului, a fost vanduta, in editia originala, in peste trei milioane de exemplare si a fost tradusa in treizeci si una de limbi. Totodata, se considera ca autorul a anticipat in paginile ei criza bancara si economica ce avea sa survina in 2008 in Statele Unite.
Spirituale si ireverentioase, aforismele lui surprind cititorul, punandu-i in fata dezamagiri pe care le traieste, cu siguranta, fara insa a recunoaste acest lucru.