Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Postul informational. Omul intre linistea filocalica si explozia tehnologiei digitale

-20%
27,00 Lei 21,60 Lei

ISBN: 978-606-28-1119-8

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062811198

Anul publicării: 2020

Editia: I

Pagini: 176

Editura: Editura Universitara

Autor: Pr. Mihai Iordache

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062811198 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)

Lucrarea de fata doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la diverse pericole ale societatii noastre.  Cercetarea noastra abordeaza trei „teze” fundamentale: postul informational, ca o forma distincta si mai noua a postului in lumea contemporana, semnificatia si importanta linistii, si efectele tehnologiei si dispozitivelor digitale in viata omului.
Volumul analizeaza virtuti precum postul, infranarea, linistea, rugaciunea, meditatia, adunarea in sine, cunoasterea, trezvia, blandetea, rabdarea, tacerea, citirea etc., alaturi de teorii si descoperiri stiintifice legate de atentie, vointa, autocontrol, perseverenta, gandire, memorie, plasticitate, multitasking, divertisment, dependenta, zgomot, somn si altele.
Eficacitatea postului informational se poate evidentia in fata efectelor nocive ale dispozitivelor  digitale (televizor, telefon mobil, tableta, laptop, internet, E-mail, YouTube, retele de socializare gen Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp), manifestate prin: transformarea omului, diminuarea procesului gandirii, transformarea gandirii liniare in gandire fragmentata, golirea si externalizarea memoriei, spargerea legaturii dintre memoria de scurta durata, memoria de lunga durata si memoria de lucru, distragerea si imprastierea atentiei, pierderea abilitatii de concentrare, multitasking, dementa etc.    

  • Postul informational. Omul intre linistea filocalica si explozia tehnologiei digitale

    Descarca
Pr. Dr. MIHAI IORDACHE (n. 1977) este parohul Bisericii Olari din Bucuresti, cu studii de doctorat la Universitatea din Basel (Elvetia) si Universitatea din Bucuresti. 
Doctor în Teologie al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti (2011).
Cercetator stiintific în Comisia pentru Istoria Sud-Estului Europei, PRO ORIENTE, Universitatea din Viena si la Departamentul UNESCO pentru Schimburi Interculturale si Inter-religioase, Universitatea din Bucuresti. 
A predat cursuri de Teologie Morala si Etica Crestina la Institutul de Studii Ecumenice al Universitatii Catolice din Liov (Ucraina). 
Membru al Society of Christian Ethics (SUA), Society for the Study of Christian Ethics (Marea Britanie), Societas ETHICA (Germania), Societas Oecumenica (Germania), International Association for Mission Studies (Marea Britanie) si al altor organizatii teologice internationale. 
A participat la numeroase congrese si conferinte teologice internationale din Europa si America
Carti publicate: Etica Protestanta. Scurta istorie. Secolele XVIXIX (Ed. Institutul European, 2019), Lumina Învierii. Spiritualitatea Sfintelor Pasti (Ed. Basilica, 2019) si Libertatea omului la Karl Barth,
Emil Brunner si Rudolf Bultmann. O evaluare ortodoxa (Ed. Academiei Române, 2017).
Studii (selectie): „Wege der Europäisierung Rumäniens. Die Regentschaft König Karls I. von Rumänien (1866-1914)” in Harald Heppner (Hrsg.), Attraktionen und Irritationen. Europa und sein Südosten im langen 19. Jahrhundert (Peter Lang Verlag, Berlin, 2019), „Ethical Views concerning Recognition of Values, Reception of the Other and Conversion in Ecumenical Relations”, in Dagmar Heller, Minna Hietamäki (Eds.), Just Do It?! Recognition and Reception in Ecumenical Relations, Beihefte zur Ökumenischen Rundschau, 117 (Evangelische Verlagsanstalt, Leipzig, 2018), „Orthodox Understanding of Catholicity as the Wholeness of the Church”, in Dagmar Heller, Peter Szentpetery (Hrsg.), Umstrittene Katholizität: Von der zwiespältigen Beziehung zwischen Vielfalt und Einheit, Beihefte zur Ökumenischen Rundschau, 105 (Evangelische Verlagsanstalt, Leipzig, 2016), „The Eastern Church Fathers’ Contribution to Economics and its Implications for Church Life”, in Swedish Missiological Themes, 102, 3/2014.

 

Cuvant inainte / 7

Introducere/ 9

I. Postul informational in spiritualitatea ortodoxa si cercetarile stiintifice / 11
 Postul in spiritualitatea ortodoxa/ 14
 Infranarea – principiul si efectul postului /21
 Postul informational in lumea de astazi/ 24
 Postul informational in spiritualitatea rasariteana/ 39

II. Adunarea in sine si infranarea in gandirea filocalica / 47
Adunarea in sine si infranarea/ 48
 Urmarile nerespectarii adunarii in sine si infranarii / 64

III. Linistea in spiritualitatea rasariteana si lumea contemporana / 79
Zgomotul continuu al lumii /80
Linistea si linistirea in viata omului/ 82
Linistea si linistirea in gandirea patristica a „Filocaliei” / 89

IV. Efectele dispozitivelor digitale in viata oamenilor si a copiilor / 115
Transformarile lumii si influentele acestora asupra omului/ 116
Atractivitatea si dominatia ecranelor / 117
Plasticitatea organismului uman/ 122
Efectele negative ale dispozitivelor digitale / 124
Metodele spiritualitatii rasaritene de combatere a efectelor tehnologiei digitale/ 153

In loc de concluzii / 159

Index tematic /165

Bibliografie / 169

Provocarile lumii hipertehnologizate si digitalizate in care traim sunt foarte mari. Ele ating din ce in ce mai mult principiile morale si spirituale ale copiilor, tinerilor si adultilor. Astazi lumea experimenteaza transformari extreme si fara precedent, ca urmare a evolutiei tehnologiei digitale, cu o larga influenta asupra oamenilor si intregii societati. Schimbarile sunt atat de rapide, incat cei mai multi nu au timpul necesar sa le observe, sa le perceapa, sa reflecteze asupra lor in liniste si sa le inteleaga consecintele.
Cercetari stiintifice recente demonstreaza ca transformarile societatii ne influenteaza pe fiecare, indiferent daca dorim sau nu lucrul acesta si indiferent daca suntem constienti sau nu de aceasta realitate. Din acest motiv, oamenii ar trebui sa ia masuri clare si obiective in viata personala si in viata familiilor lor.
Lucrarea de fata doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la aceste pericole ale societatii noastre. Ea isi propune sa faca parte din efortul comun al unor teologi si oameni de stiinta contemporani (amintiti in paginile sale), care au sesizat gravitatea acestor provocari si au cautat sa gaseasca repere morale, spirituale si stiintifice pentru ferirea omului de ele si pentru iesirea din criza in care se gaseste societatea.
Cercetarea noastra abordeaza trei „teze” fundamentale: postul informational, ca o forma distincta si mai noua a postului in lumea contemporana, semnificatia si importanta linistii, si efectele tehnologiei si dispozitivelor digitale in viata omului. Cartea porneste de la analizarea principiilor morale care stau la baza acestor teme si continua prin studierea catorva dintre cele mai recente cercetari stiintifice din domeniul psihologiei, al stiintelor cognitive si al altor ramuri de cercetare contemporana. Ea incadreaza cele trei teze in liniile spiritualitatii rasaritene si ale moralei crestine, care tind spre desavarsirea neincetata a omului in Hristos, prin efort personal si lucrarea virtutilor.
Volumul abordeaza virtuti precum postul, infranarea, linistea, rugaciunea, meditatia, adunarea in sine, cunoasterea, trezvia, blandetea, rabdarea, tacerea, citirea etc., alaturi de teorii si descoperiri stiintifice legate de atentie, vointa, autocontrol, perseverenta, gandire, memorie, plasticitate, multitasking, divertisment, dependenta, zgomot, somn, dementa si altele.
Traim intr-o lume care este „dominata” de ecrane, atat in viata privata, cat si in viata sociala, ecrane caracterizate de o atractivitate irezistibila, care transmit neincetat informatii superficiale si un divertisment continuu. Din nefericire, lumea postmoderna nu mai constientizeaza faptul ca informatia consuma atentia, dupa cum argumenta Herbert Simon, laureat al Premiului Nobel.
Printre altele, cartea de fata isi doreste sa contribuie si la „refacerea” atentiei cititorilor sai.

 

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!