Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Biserica Ortodoxa Romana in timpul Patriarhului Nicodim Munteanu. Cultura, pastoratie, filantropie

30,00 Lei

ISBN: 978-606-28-1179-2

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062811792

Anul publicării: 2020

Editia: I

Pagini: 268

Editura: Editura Universitara

Autor: Constantin Claudiu Cotan

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062811792 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
  • Biserica Ortodoxa Romana in timpul Patriarhului Nicodim Munteanu. Cultura, pastoratie, filantropie

    Descarca

Cuvant inainte /7
Pr. Prof. Univ. Dr. Nechita Runcan
Patriarhul Nicodim Munteanu – carturar si patriot luminat /10
Conf. Univ. Dr. Hab. Gumenai Ion
Imperiul rus, sistemul educational si scolile parohiale/22
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Patriarhul Nicodim Munteanu si vremea sa / 36
Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Ignat
Biserica Ortodoxa Romana in perioada anilor 1944-1948/56
Lect. Univ. Dr. Dumitru Carabas
Biserici construite in judetul Constanta in timpul pastoririi Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948)/ 66
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Contributia ierarhilor ardeleni la realizarea unirii tuturor romanilor / 80
Pr. Dr. Adrian Vasilache
Biserica Ortodoxa Rusa si revolutiile anului 1917 in Rusia / 91
Asist. univ. dr. Chircalan Ionut
Discursul apologetic crestin dupa scrierile areopagitice si actualitatea lui in societatea contemporana / 104
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Domnitorii munteni si Sfantul Munte Athos/112
Drd. Dragomir Liviu Razvan
Activitatea patriarhului Nicodim Munteanu in contextul evenimentelor
politico-sociale din Romania (1939-1948) /138
Pr. Drd. Constantin Ene
Cateva insemnari din viata si activitatea episcopului Nichita Duma al Argesului / 146
Diac. Drd. Dinoiu Bogdan-Ionut
Viata si pastorirea patriarhului Teoctist - de la regimul comunist la democratia europeana/158
Pr. Drd. Aurel Zlat
Viata si activitatea Episcopului Iacov Antonovici (1856-1931) /166
Pr. Drd. Tudor-Dragos Paraschiv
Intreita intrupare a lui Dumnezeu in teologia Sfantului Efrem Sirul si a Sfantului Maxim Marturisitorul/ 174
Prof. Drd. Soare Rodica Elena
Sfantul Cuvios Lazar din Muntele Galesion, reprezentant al monahismului bizantin din secolul al XI-lea/ 185
Prof. Drd. Edvica Popa
Taina intalnirii dintre har si libertatea umana in viziunea Sfantului Ioan Cassian /192
Pr. Drd. Radu Rodin Ilinoiu
Arhimadritul Sofronie Saharov, un sfant si un misionar al secolului XX / 202
Prof. Drd. Edvica Popa
Omul si calitatea sa de chip al Fiului. Cateva repere patristice /218
Dr. Daniel Grigore Filimon
Cateva reflectii cu privire la rolul constrangerii in realizarea dreptatii sociale / 226
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Viata Bisericii in vremuri de epidemii, molime si boli / 242

Patriarhia Ortodoxa Romana a proclamat anul 2019, An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu si Iustin Moisescu si al traducatorilor de carti bisericesti, dar si An omagial al satului romanesc (al preotilor, invatatorilor si primarilor gospodari). Tema generoasa a oferit teologilor si istoricilor posibilitatea de a-si face cunoscute preocuparile academice si de a contribui prin studiile publicate la dezvoltarea literaturii teologice cu referinta la viata si pastorirea a doi dintre marii nostri patriarhi. Raspunzand chemarii, Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, a organizat in 28 octombrie 2019, conferinta internationala: Biserica Ortodoxa Romana in timpul Patriarhului Nicodim Munteanu. Cultura, pastoratie si filantropie.
Patriarhul Nicodim Munteanu a fost un om devotat unei traditii religioase mostenita din familia sa de tarani simpli stapaniti de convingerea existentei unei judecati divine si a vietii vesnice. Trairile religioase din copilarie le-a intensificat prin studiul, rugaciunea si disciplina pe care le-a gasi in Seminarul „Veniamin Costache” din Iasi si la Academia duhovniceasca din Kiev. Cele doua institutii de invatamant au fost frecventate de numerosi teologi romani care au gasit aici dascali si biblioteci care le-au schimbat viata, transformandu-i din simpli credinciosi in oameni ai lui Dumnezeu.
In timpul Primului Razboi Mondial, Nicodim Munteanu era episcop de Husi (1912-1923), chemat sa conduca o eparhie care se gasea sub presiunea refugiatilor din Muntenia si Dobrogea, dar si sub amenintarea prabusirii frontul romanesc in fata soldatilor germani. Intr-o atmosfera de nesiguranta, tanarul episcop s-a dovedit a fi nu numai un adevarat lider intr-o perioada dificila, ci si un om curajos, vrednic sa reprezinte Biserica in vremuri grele. Astfel, episcopul Nicodim a fost delegat al Bisericii Ortodoxe Romane la Marele Sobor al Bisericii Ortodoxe Ruse din august 1917. Desi in plin razboi, trecand printr-un teritoriu nesigur, zdruncinat de revoltele bolsevice, episcopul Nicodim a reprezentat cu cinste clerul ortodox roman la prima manifestare importanta a episcopatului ortodox rus dupa caderea tarismului. Unirea Basarabiei cu Romania l-a evidentiat din nou pe episcopul Nicodim care a fost delegat sa preia conducerea clerului din teritoriul de dincolo de Prut. Prin actiunile sale a reusit organizarea Bisericii Ortodoxe Basarabene, dar si pregatirea ei pentru unirea cu Biserica Ortodoxa Romana. Desavarsirea unitatii s-a realizat prin infiintarea Patriarhiei.
Intre anii 1924-1935, Nicodim a trait retras la Manastirea Neamt, unde a fost episcop-staret. In noua sa chemare, a organizat manastirea care arata si astazi ravna cu care a muncit pentru a arata lumii valoarea unui mare locas monahal cu istorie impresionanta. Cat a activat la Manastirea Neamt s-a ocupat si cu traducerea unor lucrari teologice din limba rusa. Nicodim Munteanu a tiparit carti despre viata si trairea duhovniceasca a Sfantului Cuvios Paisie Velicicovski, monahul care a pus Manastirea Neamt pe harta marilor centre monahale isihaste.
Nicodim Munteanu a fost ales mitropolit al Moldovei si Sucevei in anul 1935, dupa moartea mitropolitului Pimen Georgescu, cel care l-a sprijinit cu devotament la inceputul episcopatului. Nicodim s-a implicat in traducerea Sfintei Scripturi, proiect cultural patronat de patriarhul Miron Cristea, reusind o frumoasa traducere a Psalmilor. Biblia Sinodala a fost tiparita in 1936, fiind asteptata cu mare interes. Pentru ca la sfarsitul lunii octombrie stocul era epuizat s-a propus realizarea unui nou tiraj. In 1944, patriarhul Nicodim a tiparit cea de-a doua editie a Bibliei din 1936. In introducere a mentionat ca el a prezidat comisia din 1930 pentru editarea primei editii integrale.
In 1939, mitropolitul Nicodim a fost ales patriarh. Pastorirea sa a fost marcata de anii grei ai celui de-al doilea razboi mondial. Patriarhul Nicodim nu a agreat regimul legionar, fapt pentru care la 30 septembrie 1940, a trimis doua scrisori, regelui Mihai si generalului Ion Antonescu, seful statului, prin care le aducea la cunostinta decizia sa de a se retrage din scaunul patriarhal.
Incercarea aceasta ca si cele din 29 si 30 ian. 1941, nu au avut rezultat, fiind nevoit sa ramana in fruntea Bisericii in anii razboiului si in primii ani ai dictaturii comuniste. Patriarhul Nicodim Munteanu nu a fost o unealta docila in mana comunistilor. De altfel, comunistii il percepeau ca pe un adevarat dusman care, prin atitudinea sa, le arata un dispret total.
Atitudinea sa anticomunista a fost evidentiata de refuzul sau de a calatori in Rusia. Sub presiunea liderilor comunisti a fost nevoit sa faca o vizita Patriarhiei Moscovei, dupa ce primise mai inainte vizita patriarhului Aleksei. Politica dusa de Rusia comunista si extinderea autoritatii Patriarhiei Moscovei nu erau vazute cu ochi buni de batranul patriarh. De aceea a incercat limitarea contactelor cu autoritatile comuniste de la Bucuresti care, desi il urau, nu aveau curajul sa-l inlature din fruntea Bisericii.
In vara anului 1947, patriarhul Nicodim Munteanu a fost obligat sa se retraga la Manastirea Neamt. Retragerea patriarhului, dupa vizita facuta patriarhului Aleksei, se datora dezacordului dintre intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane si guvernul comunist. Acolo, in Manastirea Neamt, la 27 februarie 1948, batranul patriarhul Nicodim a murit spre surprinderea credinciosilor, dar si a liderilor comunisti.
In acest volum am introdus studiile sustinute la aceasta conferinta internationala de o serie de cadre didactice universitare, cat si de un important numar de doctoranzi care s-au straduit sa-si prezinte propriile lor cercetari. Volumul a aparut cu intarziere din cauza dificultatilor provocate de epidemia de gripa care a ingreunat munca didactica si cercetarea academica in anul acesta 2020. De aceea, pentru a marca acest fenomen, la studiile publicate am adaugat personal un studiu despre viata Bisericii, pastorirea si atitudinea clerului in vremurile de suferinta, de boli si de epidemii.
Aduc personal multumire tuturor celor care au contribuit la alcatuire acestui volum prin studiile pe care le-au intocmit si le-au sustinut si am convingerea ca vom putea colabora si pe viitor la organizarea unei noiconferinte internationale.

Pr. Conf. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Universitatea Ovidius Constanta 

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!