Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Psihologia starilor amplificate ale constiintei. Concepte fundamentale privind constiinta - Aliodor Manolea

-7%
70,00 Lei 65,10 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Aliodor Manolea

Editia: I

Pagini: 156

Anul publicării: 2022

ISBN: 978-606-28-1440-3

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062814403

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062814403 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Review-uri (0)
Sub genericul „Psihologia starilor amplificate ale constiintei” volumul „Concepte fundamentale privind constiinta” este o lucrare editata sub forma unor slide-uri succinte de prezentare ca o parte componenta a cursului cu titlul „Investigare si interventie clinica folosind starile amplificate ale constiintei” sustinut in cadrul Masterului de psihologie clinica al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti.
Pana la data aparitiei, continutul a fost verificat cu privire la similaritate folosind programe specializate.
Bibliografia este selectiva iar in anexe sunt materiale cu scop documentar.
  • Psihologia starilor amplificate ale constiintei. Concepte fundamentale privind constiinta

    Descarca
ALIODOR MANOLEA 
Doctor in Psihologie / Universitatea Bucuresti 
Doctor in Stiinte Militare / Universitatea Nationala de Aparare Carol I, Bucuresti 
Doctor in Stiinte / The Open International University for Complementary Medicines, Colombo, Sri Lanka 
Conferentiar Universitar Doctor / Universitatea Hyperion Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei 
Membru asociat / Academia Oamenilor de Stiinta din Romania
Membru / Colegiul Psihologilor din Romania 

Intrebari precum „Ce este constiinta?” „Exista constiinta fara suport material?” au fost prezente in mintea oamenilor inca de la inceputul existentei lor si ele s-au transpus in povesti, traditii, mituri si mai apoi in filozofie. In ultimul secol subiectele respective au devenit preocupari ale psihologiei, iar mai nou, ale neurostiintelor, acest nou domeniu al stiintei ce incearca sa descifreze taina constiintei. Iar in ultimii ani Inteligenta Artificiala a intrat in acest carusel al cunoasterii umane.
Autorul, fara a incerca sa ofere un raspuns propriu la aceasta problematica a constiintei, mentioneaza multitudinea de pareri exprimate de catre filozofi, de psihologi, de neuropsihologi sau de catre pionieri ai Inteligentei Artificiale.  In acest sens, ni se ofera informatii multidimensionale, plecand de la etimologie, trecand prin concepte filozofice, psihologice si terminand cu argumentele specifice neurostiintelor. 
Daca este sa ne referim la etimologie, constiinta ne apare ca fiind mai degraba constienta, un concept care se refera la acea proprietate a sistemelor biologice evoluate de a se adapta, de a avea un raspuns optimal la provocarile, stimulii mediului  oricare ar acesta: chimic,  biologic, adica acela care se refera la supravietuire, dar si la cel social care se refera la existenta, la fiintare. Ne dam seama ca existam.
Constiinta, in sensul mentionat in lucrare, are si o dimensiune care transcede individul, avand si conotatii metafizice, trecand astfel dincolo de granitele realitatii concrete.  
Poate exista constiinta fara suport material, biologic? Neurostiintele, folosindu-se de evolutia tehnologica ce permite evaluarea, masurarea activitatii cerebrale la un nivel care poate sa evidentieze chiar activitatea unui singur neuron, inclina spre a considera constiinta ca un epifenomen, emergent al activitatii neuronale, mijlocit fiind de asa numitele corelate neuronale ale constiintei. Constiinta ar fi un rezultat al dinamicii retelelor neuronale fara de care nu ar exista. Prin urmare are un substrat material, biologic si nu se poate manifesta fara acesta. E un punct de vedere reductionist.   
Psihologia, la randul ei, a incercat inca de la inceputurile ei moderne (James, Freud, Jung)  sa ofere un cadru conceptual care sa elucideze „misterul constiintei”. Nenumarate concepte au fost create sau preluate din alte domenii cum ar fi filozofia sau religia pentru a oferi un raspuns pe deplin acceptat la intrebarile mentionate. Nici o perspectiva disciplinara singura si nici un concept in sine nu mai poate spune intreaga poveste despre natura umana si despre dinamica sociala. Metodele de cercetare ale psihologiei sunt si ele reductive si nu au in prim plan problema constiintei, fapt recunoscut de cei mai multi cercetatori din domeniul psihologiei. Ca urmare a acestui fapt, perspectiva psihologica are o lacuna explicativa deoarece examinarea mecanismelor comportamentale se dovedeste utila pentru un numar mare de problematici, dar nu si pentru problema constiintei.
In ultimul timp teoriile si modelele despre constiinta au agregat cunostinte din domenii precum matematica sau cibernetica, in speranta oferirii unui cadru teoretic verificabil prin experiment, pentru problema grea a constiintei. Totusi, conceptul scapa inca, intelegerii, formalizarii teoretice, ramanand  in continuare, un mister, care poate va fi explicat... 

Prof. univ. dr. Irina Holdevici

Cuvant inainte / 5

Nota autorului / 7

Prolegomene / 11

Concepte fundamentale privind constiinta / 14

Iluzia constiintei / 20

Concepte fundamentale privind constiinta / 30

Problema grea a constiintei / 39

Corelatele neuronale ale constiintei / 47

Teoria informatiei integrate (IIT) / 49

Constient, subconstient, inconstient. Constienta. Sentimente inconstiente si inconstienta / 61

Somnul. Stadii, Visul, Starea hipnagogica si Starea hipnopompica / 80

Anexa 1. Constiinta / 101

Anexa 2. Un cadru conceptual al constiintei / 125

Bibliografie / 149

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!