Haideti sa privim in jurul nostru. Doar sa privim. Observam ca totul comunica cu totul, exista o intercomunicare permanenta. In invatamantul gimnazial, la disciplinele biologie/ anatomie invatam ca celulele comunica intre ele si, in acelasi timp, comunica cu mediul in care se afla. Animalele comunica prin intermediul sunetelor si comportamentelor. Fiinta umana, cand se naste, nu beneficiaza de limbaj verbal, dar totusi comunica. Noul nascut isi comunica nevoile, starile de disconfort, de bucurie, de placere prin intermediul plansului, scancetului, zambetului, pozitiei corporale. Oamenii comunica cu ceilalti oameni si chiar cu ei insisi in diferite situatii si contexte. Deci comunicarea este utilizata de toti si este cunoscuta de fiecare.
Ne putem intreba ce sens are sa studiem comunicarea in conditiile in care o utilizam continuu. Acest curs va arata comunicarea intr-o maniera la care nu va ganditi cand o utilizati. Adica veti intelege ca aplecandu-va asupra comunicarii ajungeti sa va cunoasteti mai bine, sa va intelegeti si sa-i intelegeti pe altii, sa creati relatii si sa va bucurati de ele. Prin cunoasterea comunicarii se pot imbunatati abilitatile naturale si se pot utiliza mijloacele si instrumentele comunicarii mai eficient. O buna comunicare poate duce la obtinerea rezultatelor dorite, la intelegerea sensului experientelor traite, a intamplarilor cotidiene si ajuta la interventiile si demersurile necesare zi de zi.
Reprezentarile noastre despre comunicare pot sa nu coincida cu definitiile stiintifice stabilite de specialisti, pentru care cunoasterea comuna nu este suficienta. Insuficienta cunoastere a acestui domeniu al comunicarii poate genera esecul negocierilor, nereusite in comunicarile individuale sau la nivel colectiv.
Deci ce este comunicarea?
Acest curs are in vedere intelegerea teoretica a comunicarii si corelarea sa cu practica, atat pentru a transmite informatii, pentru a ne intelege, cat si pentru a evolua, pentru dezvoltarea personala.
Avand in vedere pregatirea studentilor in profesia de psiholog si, ulterior, eventual, de psihoterapeut, acest curs contribuie la formarea deprinderilor si abilitatilor de comunicare, cu aplicarea acestora in evaluarea si solutionarea situatiilor existentiale, atat a celor profesionale, cat si a celor personale. Adica ajuta la dobandirea cunostintelor teoretice si a abilitatilor practice pentru a ajunge la succesul profesional.
Comunicarea, realizarea conexiunilor intre comunicare si celelalte procese psihice, intre comunicare si activitatile reglatorii, cunostintele, deprinderile si abilitatile dobandite prin studiul comunicarii si aplicarea acestora in solutionarea si evaluarea unor situatii problema vor ajuta la identificarea aspectelor critice si la realizarea unei interventii eficiente, la pozitionarea fata de ceilalti si fata de propria persoana, pentru o mai buna exprimare de sine si interactiune cu cei din jur.
Acest curs dezvolta si sprijina gandirea, contribuie la suscitarea interesului si curiozitatii pentru dialog, dezbatere, cu alte cuvinte pentru comunicare. Totodata, formeaza si asigura coerenta si rigurozitatea in expunerea opiniilor, deschiderea pentru a asculta, sprijinind in acest fel conduitele umane din domeniul specific al comunicarii.
Comunicare este parte a conditiei umane si face diferenta in viata tuturor.
Imi doresc ca acest curs, dincolo de obiectivele academice, sa fie de folos studentilor in calatoria descoperirii oamenilor, a sinelui si a psihologiei ca profesie.
Autoarea