Conflictul a devenit o componenta a existentei umane inca de la inceputurile acesteia, actionand atat ca factor pozitiv, de progres, cat si ca factor negativ, de regres conflicte. Indiferent daca se leaga preponderent de latura biologica, psihologica sau socioculturala, el este inradacinat in structura profunda, dual antagonica a personalitatii umane. Formele si modurile sale de manifestare si desfasurare s-au multiplicat de-a lungul istoriei, pe masura diferentierii si diversificarii domeniilor de activitate, a contextelor socioculturale, a statusurilor si a rolurilor individuale sau de grup.
Desi in fiecare dintre domeniile de cercetare mentionate s-au elaborat lucrari de mare consistenta si valoare epistemica, nu s-a reusit conjugarea lor intr-un tablou teoretico-explicativ cat de cat unitar.
Or, un asemenea demers este nu numai de dorit, ci si imperios necesar. Consideram, insa, ca acest demers nu poate fi intreprins decat in cadrul unei discipline noi, metodologic supraordonata, pe care putem s-o numim Conflictologie. Lucrarea de fata se doreste a fi o succinta argumentare a acestei idei, in lumina careia conflictul, – la nivel uman, – trebuie analizat, explicat si gestionat din trei unghiuri de vedere corelate si integrate: biologic, psihologic, sociologic.
A absolvit in anul 1958 - Facultatea de Psihologie a Universitatii ,,M. V. Lomonoscov” din Moscova, dupa ce a fost repartizat la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Bucuresti, unde a parcurs toate treptele ierarhiei didactice, de la preparator la profesor titular (1990). A obtinut titlul stiintific de doctor in psihologie in 1968. In 1973 a efectuat un stagiu de studii avansate postdoctorale la Universitatea Carnegie – Mellon din SUA, specializandu-se in psihologie cibernetica si psihologie informationala. A indeplinit functii de Presedinte al Asociatiei Psihologilor din Romania (1990-2001); Presedinte al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO (1990-1994); Ministrul Invatamantului si Educatiei (1991-1992); Ministrul Culturii (1992-1993); Membru activ al Academiei Oamenilor de Stiinte din New York (1995); Desemnat ,,Om al anului 1992” de Institutul Biologic American inclus in enciclopediile biografice ”Men of Achievement, ”The International Who’s who”, ”The Maqui’s Who’s who in the World”. A elaborat si a publicat peste 200 de lucrari, studii si articole de psihologie experimentala, psihologie cibernetica, psihofiziologie neurocibernetica, neuropsihologie etc.