Atunci cand, cu multi ani in urma, am citit pentru prima oara romanul „1984” al lui George Orwell si, apoi, la putin timp dupa aceea, „Minunata lume noua” a lui Aldous Huxley, m-am bucurat, printre altele, de imensa distanta care, in mintea mea naiva, ma separa de lumile distopice construite de cele doua capodopere. Erau bucuria celui care revine la realitatea matinala dupa trezirea dintr-un cosmar chinuitor si usurarea de a vedea, de pe malul unei realitati digerabile, ca fictiunea hidoasa crescuse pe malul celalalt, peste o apa de netrecut. La adapostul acestei distante, mi-am permis adesea tihna unor priviri contemplative asupra imediatului, debarasate de mari framantari si temeri, incarcate mai degraba de nostalgie, introspectii si chiar pofta de umor. Am impachetat aceste priviri si ganduri in cateva texte din debutul prezentei colectii, pe post de introducere senina.
Odata cu trecerea timpului insa, mi-am dat seama ca, incet-incet, distanta dintre maluri incepe sa se micsoreze, iar relatia dintre realitate si distopie tinde sa capete aparenta unei amicale, dar periculoase vecinatati. Descoperirea acestei tot mai vizibile apropieri de planuri m-a pus in garda, iar majoritatea articolelor aranjate cronologic in volumul de fata sunt expresia unor autentice dezamagiri, ingrijorari sau semnale de alarma, dupa caz, asociate cu predilectie unor trimiteri comparative la universurile fictionale imaginate de Orwell si Huxley.
Tuca Florentin
Educatie si formare: studii universitare de doctorat, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, absolvite cu distinctia magna cum laude in anul 2007; studii universitare, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, diploma de licenta, 1993.
Experienta profesionala: avocat asociat coordonator al Tuca Zbarcea & Asociatii, din martie 2005 pana in prezent; avocat asociat/avocat asociat coordonator al Musat & Asociatii, ianuarie 1995-martie 2005; preparator al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, 1996-1999.
Activitate. Carti: autor al volumului de eseuri Galceava cu juristul din mine, publicat la editura Humanitas, 2014. Articole de cercetare stiintifica: studii si lucrari pe teme juridice aparute in reviste, publicatii si edituri romanesti (Dreptul, Revista de Drept Comercial, Studia, Revista Juridica, Editura All), precum si in publicatii internationale (International Power Finance Review 2002/2003, Privatisation & Public-Private Partnership Review 2002/2003, World Markets Regulatory Analysis). Eseuri: articole publicate pe blogul personal florentintuca.ro, incepand cu anul 2019; colaborator al revistei Dilema Veche si al site-urilor contributors.ro, adevarul.ro, juridice.ro, hotnews.ro, din 2010. Conferinte: lector si participant la numeroase conferinte si forumuri interne si internationale pe teme actuale din domeniul juridic, incepand din 1992.
Premii: castigator al premiului „Managing Partner-ul Anului din Europa” („European Managing Partner of the Year”), conferit de publicatia britanica „The Lawyer” („The Lawyer European Awards”), 2012.
Cuprins :
Cuvant introductiv / 9
Craciun fericit! (de altadata) / 15
Inauntru-i leopardul / 19
Cateva zile de niponocentrism / 22
Oile, lupii si cainii de paza / 31
Propaganda de razboi si probele ei / 42
Birul pe bacsis, controlul pe organe / 48
Litanii pe altarul drepturilor omului / 53
Istoria ca litera de lege / 63
Sexul corectitudinii politice / 74
FC Eminescu contra FC Creanga / 82
Cat de drept e drumul in drept? / 88
Adevar sau provocare? / 92
Codul slugarnologic, cel mai nou banc cu avocati / 97
Nulitatea corectitudinii istorice / 105
Femeie insarcinata sau persoana insarcinata?… / 111
Influentarul, studentii si decanul / 130
Influentarul, studentii si decanul – Episodul 2, Cursul de fericire / 143
Tot ce se mananca zboara, vrem o tara ca afara / 155
Ce te faci cand vei fi mare? Entitate raportoare! / 167
Era o senina si friguroasa zi de aprilie si ceasurile bateau ora 13 / 178
La poarta de cimitir. Canon vs. Cazon / 189
Sa ne spalam pe maini de lume? / 194
In plica cotului, scuzati cacofonia, 2+2=5 / 200
Legea fotbalului in minunata noua normalitate / 211
Sexul prin perete / 220
Da’ dumneavoastra cine sunteti sa-mi ziceti cand si cum sa dau noroc? Cateva observatii despre virusarea legitimitatii in post-democratie / 225
Motto: Temerea lui Orwell a fost ca se va ajunge la interzicerea cartilor. Temerea lui Huxley a fost ca vom trai timpurile in care nu vor mai exista motive pentru interzicerea cartilor, intrucat nu va mai fi nimeni interesat sa citeasca vreuna. Orwell a anti- cipat ca vom fi privati de informatii. Huxley a anticipat ca ni se va da atat de multa informatie, incat vom fi redusi la pasivitate si egoism. Orwell s-a temut ca vom ajunge sa traim timpul in care adevarul ni se va ascunde complet. Huxley s-a temut de vremea in care adevarul va fi scufundat intr-un ocean al irelevantelor. Orwell s-a speriat la gandul ca vom deveni o cultura captiva. Huxley s-a speriat ca vom deveni o cultura triviala (...) marcata de un infinit apetit pentru dis- tractii (...). Pe scurt, Orwell si-a exprimat temerea ca ceea ce uram ne va distruge, iar Huxley – ca ne va ruina tocmai ceea ce iubim.
(Neil Postman, Amusing Ourselves to Death: Public Discourse in the Age of Show Business)