Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Ochi de luna

14,00 Lei

ISBN: 978-606-28-1335-2

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062813352

Anul publicării: 2021

Editia: I

Pagini: 92

Editura: Editura Universitara

Autor: Daniela Toma

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062813352 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Daniela Toma accentueaza enigma. Cateodata, himericul acapareaza peisajele lirice. Sunt asteptate „cutremure” care sa repuna totul in discutie. Sensurile realizeaza o sinteza ce are in vedere esentele. Pare ca ne situam pe in teritoriu brazdat de oglinzi daruite lirismului nu o data incendiar. 
 
Octavian MIHALCEA 

Poezia aceasta e tot timpul altfel. Nu te pictisesti niciodata. Simti nevoia s-o recitesti. Nu esti cuprins de suficienta citind-o. Totul e iubire, totul e revenire; si „incheietura dezghetata”, si „glezna”, si „caderea sub clipit”, ca si cand „dragostea ar fi doar o zi pe pamant”. Si cuvintele se iubesc pe ele insele. 
 
Victor MARTIN 

Modernismul poeziei Danielei Toma vine din surprinzatoarele conexiuni intrepatrunse in textele sale, cu variatiuni incredibile pe teme proprii, ce creeaza o vitalitate noua, incitanta si captivanta. Cuvintele sunt un fel de laitmotiv, in jurul lor se invart multe idei ce creeaza dependenta si obsesie.
 
Ionut CALOTA 

Si cum creatia este legata de Creator, Daniela Toma isi lasa in voia Lui, noua forma a fiintei pe care a dobandit-o, lasa aceasta Ana noua, ca pe-o ofranda, generozitatii lui Dumnezeu, pentru a transgresa spre o stare, care ii va da posibilitatea sa probeze cine este ea cu adevarat: „esti radacina, inima, pasare,/ faci un pact cu Dumnezeu/ sa-si arunce navodurile in araturile cele mai ascunse/ ale ochilor/ sa-i deschida...”
 
Mihaela MERAVEI 

Nu mai am nevoie de trup/ fara el ma catar mai usor pe cruce... «remarcabil», cum ar spune regretatul Ciprian Chirvasiu: versuri de revelatie... si tot el spune: «daca cineva poate produce astfel de versuri, noi nu avem treaba, privim catre un Poet!»

Eugen POHONTU
DANIELA TOMA

O simpla referire si o trecere apoi mai departe... / 5

nu mai am nevoie de trup
fara el ma catar mai usor pe cruce
/ 7

pe la colturi se tocmeau palmele lui dumnezeu 
si-mi fosneau raspantii in inima
/ 26
 
cineva imi sterge umerii de marmura 
cu o coasa de lemn
/ 41

papusile mele au fost mereu tinere si frumoase / 62

mi-am cumparat papuci de plaja, ochelari si o sticlă cu vin,
ma asteapta scurta domnie din coltul blocului
/ 77

Unitatea estetica a acestui volum se identifica prin abordarea unor conceptii si prin expresiile lor intense, presupunand, desigur, ca cititorul avizat va intra in legatura cu ele si le va completa prin expunerea judecatilor de valoare sau, implicit, prin retinerea doar a ceea ce e frumos, drept intregire a formei poeziei in totalitatea celorlalte, concrete si vii, deopotriva.
Continutul si motivul fundamental sunt reconsiderate, ambele raportandu-se la cele trei laturi determinante cu care se intersecteaza: cea psihologica si cea spirituala, supuse traiectoriei existentiale generatoare de echilibru si de substanta in tot ceea ce apartine realitatii, dar si in ceea ce se afla dincolo de aceasta.
Tendinta de personalizare, aceea de descatusare a viziunilor poetice, instaureaza exercitiul estetic emotional, combustia launtrica permanenta si profunda, pana la urma si acesta un concept general care, la fel de bine, poate fi inventat ad-hoc, daca e patruns de bucuria frumosului. Desigur, efectul poetic se poate obtine sau nu, din moment ce defectele se stabilesc in functie de calitati...
Necesitatea de a pastra versul deschis si liber se suprapune structural peste forta cu care este inzestrat cuvantul, foloseste la determinarea liniei insesi a poemelor, lasata sa se reverse, daca vreti, pentru a nu pierde din vedere supletea si armonia partilor care formeaza intregul.
Merita sa introducem in ecuatia lirica, la fel ca intr-un proces cu martori, si conceptul de timp, cel care acorda deopotriva ragaz de a intelege poetului si cititorului sau, primului mai mult, urmatorului mai putin, sau invers.
Aceasta consideratie subiectiva se transforma deseori intr-un leit motiv care valorifica si mai mult poezia cu o infatisare exterioara noua, nu intr-o unitate statica, ci intr-una extrem de dinamica si care numai indiferenta nu poate sa ramana.
Simbolurile, semnele, intuitia, imaginatia, sunetul si ritmul reprezinta limite ale intelegerii, se desavarsesc prin ele insele, raman originale, mai ales cand nu sunt analizate si explicate. Starea bruta valorifica sensibilitatea, dar si forta poeziei in sine. A imagina si a concepe echivaleaza cu incercarea de a integra propria gandire in gandirea celorlalti, tinand cont ca diferentele dintre personalitatile indivizilor sunt uneori uriase, chiar si acest fapt poate duce la aparitia unor noi stari, pentru ca solicita intreaga fiinta, ceea ce nu poate fi deloc un lucru rau.
Daca este sau nu necesar sa iesim in intampinarea poeziei in acelasi mod in care ea ni se ofera, ramane o expresie a propriei conceptii, insa, in acest spatiu se desfasoara in voie intrebarile si mi-as dori ca ele sa fie cat mai multe, pana la urma, de ce ar fi necesar sa ne aflam cu totii in lumina ratiunii si nu in limitele de neatins ale misterului intors mereu si mereu in el insusi?
In felul acesta ar trebui ca poezia sa treaca dincolo de obiectul pe care il reprezinta, sa devina abandon absolut, moment necesar siesi mult mai important decat oricare altul, in afara oricarei alte conexiuni, dar neomitand frumusetea niciuneia dintre ele...

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!