Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Geografia Statelor Asiei

-20%
65,00 Lei 52,00 Lei

ISBN: 978-606-591-352-3

DOI: 10.5682/9786065913523

Anul publicării: 2012

Editia: I

Pagini: 412

Editura: Editura Universitara

Autor: Vasile Popa

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786065913523 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

Pozitia geografica si limitele Asiei. Asia este, indiscutabil, continentul cel mai intins, mai populat si mai complex din punct de vedere geografic. Pe cei circa 45 milioane km2, se intalnesc multe dintre extremele geografice ale Terrei: cea mai mare altitudine - Everest, cel mai jos punct al uscatului - Marea Moarta, polul frigului din regiunile permanent umanizate - Verhoiansk, polul ploilor - Cherrapunji, cel mai mare lac - Marea Caspica, cel mai adanc lac - Baikal, cea mai intinsa padure - taigaua siberiana, cea mai populata tara - China, cea mai mare arie metropolitana
- Tokyo, etc.
Numele Asia este foarte vechi, fiind folosit pentru prima data de greci, mai precis de Herodot, in anul 440 i.Hr. Asia este mai mult un termen geografic, un concept cultural-istoric, decat un continent unitar, separarea de Europa nefiind foarte clar exprimata. De altfel, Europa este de multe ori privita ca o peninsula a Asiei, formand impreuna Eurasia. Limita dintre aceste doua continente, convenita de cei mai multi geografi, este o linie care porneste de la Oceanul Arctic si continua cu Muntii Ural, fluviul Ural, Marea Caspica, Muntii Caucaz, Marea Neagra, Stramtoarea Bosfor, Marea Marmara, Stramtoarea Dardanele si Marea Egee.
Limita cu Africa este data de Canalul Suez, Marea Rosie, Stramtoarea Bab-el-Mandeb si Golful Aden. Spre sud, est si nord limitele continentului sunt date oceanele Indian, Pacific si Arctic. Stramtoarea Bering, cu o latime de 85 km si o adancime de 30-50 m, separa Asia de America de Nord, iar marile Arafura si Timor o despart de Australia.
In functie de limitele geografice general acceptate, constatam unele discordante fata de frontierele politice. In acest context, identificam mai multe state transcontinentale, precum: Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Cipru, Egipt sau Indonezia. In cazul Rusiei, chiar daca istoric, cultural si economic este integrata spatiului european, mai mult de 75% din teritoriu se afla la est de Muntii Ural. In ceea ce priveste Kazahstanul, acesta are doua provincii, Atirau si Kazahstanul de Vest, care se extind la vest de raul Ural. Georgia si Azerbaidjan au cea mai mare parte a teritoriului in Asia, insa ambele detin mici portiuni la nord de linia celor mai mari inaltimi din Caucazul Mare. In plus, aceste doua state, impreuna cu Armenia, au puternice legaturi politice, economice sau culturale cu Europa.
Turcia, in ciuda faptului ca doar 3% din teritoriul sau se afla in Europa, a devenit membra a Consiliului Europei inca din 1949 si este din 2005 candidata oficiala pentru integrarea in Uniunea Europeana. Cipru, o insula care din punct de vedere geografic este parte a Asiei, a fost admisa in Consiliul Europei in 1961 si in Uniunea Europeana in 2004.
Peninsula Sinai, parte integranta a Egiptului, se afla in Asia, la est de Canalul Suez. In plus, geopolitic, Egiptul este frecvent incadrat Orientului Mijlociu. Stranse legaturi africane are si insula Socotra, situata in largul Cornului Africii, controlata insa de Yemen, ca parte a guvernoratului Aden. Indonezia, comun asociata Asiei de Sud-Est, detine o serie de teritorii care au trasaturi similare Oceaniei. Este vorba despre provinciile estice ale statului, situate dincolo de Linia Wallace.
Daca ne raportam doar la aria continentala, punctele extreme ale Asiei sunt: Capul Baba (Turcia, 2604' longitudine estica), Capul Dejnev (Peninsula Ciukotsk, Rusia, 169040' longitudine vestica), Capul Celiuskin (Peninsula Taimar, 77043' latitudine nordica), Capul Piai (Peninsula Malacca, 1016' latitudine nordica). Luand in considerare intregul spatiu asiatic, inclusiv cel insular, situatia se modifica. Astfel, extremitate sudica a Asiei este data de insula Dana (Pulau Dana, 1105' latitudine sudica) din Indonezia, o insula nelocuita situata la sud de insula Roti. In plus, daca consideram insulele Cocos (Keeling) ca facand parte din Asia de Sud-Est, atunci limita sudica ar trece dincolo de paralela de 120 latitudine sudica.
In acelasi sens, extremitatea nordica este data de Capul Arctic din insula Komsomolets (Severnaia Zemlia), situat la 81013' latitudine nordica. Apoi, in partea centrala a Stramtorii Bering se gasesc doua insule, Diomede Mare si Mica, situate la o departare de circa 4 km, intre care se afla granita intre Rusia si SUA si, in acelasi timp, Linia Datei Internationale (linie imaginara care desemneaza locul de unde incepe fiecare zi calendaristica). Astfel, insula Diomede Mare, cunoscuta in rusa sub numele de Ostrov Ratmanova, parte a districtului Ciukotsk, reprezenta extremitatea estica a Asiei (169005').

Regiunile Asiei. In privinta regionalizarii Asiei, chiar daca exista unele opinii diferite, se pot delimita 6 mari regiuni, fiecare dintre acestea avand multe trasaturi distincte, pe langa localizarea geografica, precum: Asia de Est, Asia de Sud-Est, Asia de Sud, Asia de Sud-Vest, Asia Centrala si Asia Nordica.
Asia de Est este o regiune care, din punct de vedere cultural-istoric, a facut parte din sfera de influenta chineza. Statele si teritoriile incluse aici sunt: China, inclusiv regiunile administrative speciale Hong Kong si Macao, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Taiwan si Mongolia. Acesta din urma, ca si unele parti ale Chinei, care istoric si cultural nu au fost dominate de chinezii han si au un mediu predominant arid, adica regiunile autonome Tibet, Xinjiang Uygur si Mongolia Interioara si provincia Qinghai, sunt asociate partii centrale a Asiei.
Asia de Est mai este perceputa ca intreg teritoriul cuprins intre India si Amur, divizat in Asia de Nord-Est si Asia de Sud-Est. Asia de Nord-Est include uneori si tinutul de la nord de Valea Amurului.
Asia de Sud-Est este regiunea geografica dintre China si India, care cuprinde o parte peninsulara (Peninsula Indochina): Thailanda, Vietnam, Mayanmar, Laos, Cambodgia si Malaezia Peninsulara, si una insulara: Indonezia, Filipine, Malaezia Estica, Singapore, Brunei si Timorul de Est. Insulele Christmas si Cocos (Keeling), din sudul arhipelagului indonezian, sunt considerate parti ale Asiei de Sud-Est, chiar daca sunt administrate de Australia.
Asia de Sud cuprinde regiunea situata la sud de sistemul montan Himalaya – Hindukush, formata din statele: India, Pakistan, Afganistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Bhutan si Maldive. Unele surse, precum Divizia de Statistica a ONU, includ in aceasta regiune si Iranul.
Asia Sud-Vestica (Asia Vestica) corespunde termenilor europeni traditionali de Orientul Mijlociu si Orientul Apropiat, ambii descriind pozitia regiunilor geografice in relatie cu Europa. Aici sunt incluse: Turcia, Cipru, Armenia, Georgia si Azerbaidjan, tari care graviteaza intre Europa si Asia, dar si statele Levantului (Siria, Iordania, Liban si Israel), Irak, Iran, precum si statele Peninsulei Arabe (Arabia Saudita, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Oman, Yemen, Qatar si Bahrain).
Asia Centrala, in context modern, cuprinde cele cinci state foste sovietice: Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan si Kirgizstan. In sens mai larg, aici intra si Mongolia, Afganistanul, precum si vestul Chinei (regiunile autonome Tibet, Xinjiang Uygur si Mongolia Interioara si provincia Qinghai).
Asia de Nord, cuprinzand partea asiatica a Rusiei, la est de Muntii Ural, este un termen mai putin utilizat.

VASILE POPA
Nascut la Falticeni, in anul 1973, unde urmeaza cursurile Liceului teoretic Nicu Gane, Vasile Popa este admis la Facultatea de Geografie din Bucuresti in anul 1992.
Dupa absolvire, in 1997, isi continua pregatirea in domeniul geografic prin studii aprofundate (Gestiunea durabila a peisajelor geografice prin organizare si amenajare regionala) si doctorale.
Din 2005, este doctor in geografie, cu teza Dobrogea – spatiu de interferente geopolitice.
Este cadru didactic al Facultatii de Geografie, Universitatea din Bucuresti, din anul 1999 si titular al cursului Geografia Asiei si Australiei.
Este autor sau coautor la mai multe carti si articole stiintifice din domeniul geografiei regionale, iar in perioada 2008-2011 detine functia de secretar stiintific al Facultatii de Geografie.

 

Introducere / 7

Abrevieri / 9

ASIA DE EST
China / 11
Japonia / 34
Coreea de Nord / 47
Coreea de Sud / 55
Taiwan / 63
Mongolia / 70

ASIA DE SUD-EST
Indonezia / 79
Thailanda / 89
Malaezia  / 98
Vietnam / 106
Filipine / 116
Laos / 124
Myanmar (Birmania) / 130
Cambodgia / 138
Singapore / 144
Brunei / 148
Timorul de Est / 153

ASIA DE SUD
India / 158
Pakistan / 177
Afganistan / 188
Bangladesh / 196
Sri Lanka / 204
Nepal / 211
Bhutan / 216
Maldive / 221

ASIA DE SUD-VEST
Turcia / 226
Cipru / 238
Georgia / 242
Armenia / 250
Azerbaidjan / 257
Israel / 264
Liban / 273
Siria / 280
Iordania / 288
Irak / 295
Iran / 302
Arabia Saudita / 314
Emiratele Arabe Unite / 324
Oman / 330
Yemen / 337
Kuwait / 342
Qatar / 346
Bahrain / 350

ASIA CENTRALA
Kazahstan / 356
Uzbekistan / 363
Turkmenistan / 370
Kirgizstan / 376
Tadjikistan / 382

ASIA DE NORD (Rusia Asiatica) / 389

BIBLIOGRAFIE / 400

Pozitia geografica si limitele Asiei. Asia este, indiscutabil, continentul cel mai intins, mai populat si mai complex din punct de vedere geografic. Pe cei circa 45 milioane km2, se intalnesc multe dintre extremele geografice ale Terrei: cea mai mare altitudine - Everest, cel mai jos punct al uscatului - Marea Moarta, polul frigului din regiunile permanent umanizate - Verhoiansk, polul ploilor - Cherrapunji, cel mai mare lac - Marea Caspica, cel mai adanc lac - Baikal, cea mai intinsa padure - taigaua siberiana, cea mai populata tara - China, cea mai mare arie metropolitana
- Tokyo, etc.
Numele Asia este foarte vechi, fiind folosit pentru prima data de greci, mai precis de Herodot, in anul 440 i.Hr. Asia este mai mult un termen geografic, un concept cultural-istoric, decat un continent unitar, separarea de Europa nefiind foarte clar exprimata. De altfel, Europa este de multe ori privita ca o peninsula a Asiei, formand impreuna Eurasia. Limita dintre aceste doua continente, convenita de cei mai multi geografi, este o linie care porneste de la Oceanul Arctic si continua cu Muntii Ural, fluviul Ural, Marea Caspica, Muntii Caucaz, Marea Neagra, Stramtoarea Bosfor, Marea Marmara, Stramtoarea Dardanele si Marea Egee.
Limita cu Africa este data de Canalul Suez, Marea Rosie, Stramtoarea Bab-el-Mandeb si Golful Aden. Spre sud, est si nord limitele continentului sunt date oceanele Indian, Pacific si Arctic. Stramtoarea Bering, cu o latime de 85 km si o adancime de 30-50 m, separa Asia de America de Nord, iar marile Arafura si Timor o despart de Australia.
In functie de limitele geografice general acceptate, constatam unele discordante fata de frontierele politice. In acest context, identificam mai multe state transcontinentale, precum: Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Cipru, Egipt sau Indonezia. In cazul Rusiei, chiar daca istoric, cultural si economic este integrata spatiului european, mai mult de 75% din teritoriu se afla la est de Muntii Ural. In ceea ce priveste Kazahstanul, acesta are doua provincii, Atirau si Kazahstanul de Vest, care se extind la vest de raul Ural. Georgia si Azerbaidjan au cea mai mare parte a teritoriului in Asia, insa ambele detin mici portiuni la nord de linia celor mai mari inaltimi din Caucazul Mare. In plus, aceste doua state, impreuna cu Armenia, au puternice legaturi politice, economice sau culturale cu Europa.
Turcia, in ciuda faptului ca doar 3% din teritoriul sau se afla in Europa, a devenit membra a Consiliului Europei inca din 1949 si este din 2005 candidata oficiala pentru integrarea in Uniunea Europeana. Cipru, o insula care din punct de vedere geografic este parte a Asiei, a fost admisa in Consiliul Europei in 1961 si in Uniunea Europeana in 2004.
Peninsula Sinai, parte integranta a Egiptului, se afla in Asia, la est de Canalul Suez. In plus, geopolitic, Egiptul este frecvent incadrat Orientului Mijlociu. Stranse legaturi africane are si insula Socotra, situata in largul Cornului Africii, controlata insa de Yemen, ca parte a guvernoratului Aden. Indonezia, comun asociata Asiei de Sud-Est, detine o serie de teritorii care au trasaturi similare Oceaniei. Este vorba despre provinciile estice ale statului, situate dincolo de Linia Wallace.
Daca ne raportam doar la aria continentala, punctele extreme ale Asiei sunt: Capul Baba (Turcia, 2604' longitudine estica), Capul Dejnev (Peninsula Ciukotsk, Rusia, 169040' longitudine vestica), Capul Celiuskin (Peninsula Taimar, 77043' latitudine nordica), Capul Piai (Peninsula Malacca, 1016' latitudine nordica). Luand in considerare intregul spatiu asiatic, inclusiv cel insular, situatia se modifica. Astfel, extremitate sudica a Asiei este data de insula Dana (Pulau Dana, 1105' latitudine sudica) din Indonezia, o insula nelocuita situata la sud de insula Roti. In plus, daca consideram insulele Cocos (Keeling) ca facand parte din Asia de Sud-Est, atunci limita sudica ar trece dincolo de paralela de 120 latitudine sudica.
In acelasi sens, extremitatea nordica este data de Capul Arctic din insula Komsomolets (Severnaia Zemlia), situat la 81013' latitudine nordica. Apoi, in partea centrala a Stramtorii Bering se gasesc doua insule, Diomede Mare si Mica, situate la o departare de circa 4 km, intre care se afla granita intre Rusia si SUA si, in acelasi timp, Linia Datei Internationale (linie imaginara care desemneaza locul de unde incepe fiecare zi calendaristica). Astfel, insula Diomede Mare, cunoscuta in rusa sub numele de Ostrov Ratmanova, parte a districtului Ciukotsk, reprezenta extremitatea estica a Asiei (169005').

Regiunile Asiei. In privinta regionalizarii Asiei, chiar daca exista unele opinii diferite, se pot delimita 6 mari regiuni, fiecare dintre acestea avand multe trasaturi distincte, pe langa localizarea geografica, precum: Asia de Est, Asia de Sud-Est, Asia de Sud, Asia de Sud-Vest, Asia Centrala si Asia Nordica.
Asia de Est este o regiune care, din punct de vedere cultural-istoric, a facut parte din sfera de influenta chineza. Statele si teritoriile incluse aici sunt: China, inclusiv regiunile administrative speciale Hong Kong si Macao, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Taiwan si Mongolia. Acesta din urma, ca si unele parti ale Chinei, care istoric si cultural nu au fost dominate de chinezii han si au un mediu predominant arid, adica regiunile autonome Tibet, Xinjiang Uygur si Mongolia Interioara si provincia Qinghai, sunt asociate partii centrale a Asiei.
Asia de Est mai este perceputa ca intreg teritoriul cuprins intre India si Amur, divizat in Asia de Nord-Est si Asia de Sud-Est. Asia de Nord-Est include uneori si tinutul de la nord de Valea Amurului.
Asia de Sud-Est este regiunea geografica dintre China si India, care cuprinde o parte peninsulara (Peninsula Indochina): Thailanda, Vietnam, Mayanmar, Laos, Cambodgia si Malaezia Peninsulara, si una insulara: Indonezia, Filipine, Malaezia Estica, Singapore, Brunei si Timorul de Est. Insulele Christmas si Cocos (Keeling), din sudul arhipelagului indonezian, sunt considerate parti ale Asiei de Sud-Est, chiar daca sunt administrate de Australia.
Asia de Sud cuprinde regiunea situata la sud de sistemul montan Himalaya – Hindukush, formata din statele: India, Pakistan, Afganistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Bhutan si Maldive. Unele surse, precum Divizia de Statistica a ONU, includ in aceasta regiune si Iranul.
Asia Sud-Vestica (Asia Vestica) corespunde termenilor europeni traditionali de Orientul Mijlociu si Orientul Apropiat, ambii descriind pozitia regiunilor geografice in relatie cu Europa. Aici sunt incluse: Turcia, Cipru, Armenia, Georgia si Azerbaidjan, tari care graviteaza intre Europa si Asia, dar si statele Levantului (Siria, Iordania, Liban si Israel), Irak, Iran, precum si statele Peninsulei Arabe (Arabia Saudita, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Oman, Yemen, Qatar si Bahrain).
Asia Centrala, in context modern, cuprinde cele cinci state foste sovietice: Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan si Kirgizstan. In sens mai larg, aici intra si Mongolia, Afganistanul, precum si vestul Chinei (regiunile autonome Tibet, Xinjiang Uygur si Mongolia Interioara si provincia Qinghai).
Asia de Nord, cuprinzand partea asiatica a Rusiei, la est de Muntii Ural, este un termen mai putin utilizat.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!