Pamantul pe care traim – „Planeta miraculoasa” nu inceteaza sa ne uimeasca, sa ne puna in fata unor mistere, adesea prea greu de dezlegat, sa ne ofere resurse vitale, aparent, fara a cere nimic in schimb, sa ne suporte capriciile, dar sa ne si sanctioneze atunci cand intrecem masura. Dintre toate minunile planetei albastre, viata este fara indoiala cea mai de pret comoara; in absenta ei, cine s-ar mai putea bucura oare de toate celelalte daruri ale Terrei: apa, aer, minerale, lumina, caldura?!
Intr-o era a industrializarii si urbanizarii cvasigeneralizate, fiecare dintre noi cauta un colt de natura vie, insufletita de freamatul frunzelor, parfumul florilor, trilurile pasarilor si zumzetul insectelor; fiecare om poate gasi in mijlocul naturii o sursa de incantare, energie si inspiratie. In acelasi timp, paradoxal, omul a devenit astazi cel mai de temut dusman al plantelor si animalelor de pe Terra. Competitia neloiala a omului cu celelalte fiinte vii, relevata de extinctiile datorate activitatilor umane in timp istoric, face ca, pe termen scurt, mediu si lung, existenta a numeroase specii floristice si faunistice sa fie pusa sub semnul intrebarii.
Cartea, intitulata simplu: „Elemente de biogeografie”, reprezinta o incercare de sintetizare a informatiilor cu valente teoretice si practice din sfera biogeografiei, menita sa incite curiozitatea studentilor, sa-i ajute sa inteleaga mecanismele de functionare a invelisului biotic – atat de perfecte si poate, tocmai de aceea, atat de vulnerabile – sa-i initieze in tehnicile de cercetare a lumii vii, sa-i sensibilizeze si sa le motiveze actiunile indreptate in directia protectiei si conservarii speciilor floristice si faunistice. Continutul sau este structurat in patru parti, care abordeaza: probleme teoretice de taxonomie, ecologie si corologie; caracteristici structurale si comportamentale ale comunitatilor vegetale si animale din cadrul marilor biomuri continentale; aspecte referitoare la necesitatea protectiei si conservarii invelisului biotic; metode si tehnici de cercetare, utilizate in studiile cu caracter biogeografic. Prin continut si problematica abordata, lucrarea se adreseaza in special studentilor care, conform Planului de invatamant, studiaza biogeografia pe parcursul unui singur semestru. In acelasi timp, informatiile cuprinse in carte pot constitui sursa de informare pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, care aleg ca disciplina optionala biogeografia sau anumite probleme de biogeografie.
Prin aceasta lucrare, doresc sa aduc multumiri profesorilor care m-au initiat in tainele biogeografiei, mai intai in anii studentiei si, mai tarziu, pe parcursul carierei universitare: regretatului prof.univ.dr. Ioan Pisota, dascalul care, prin prestanta dublata de simtul umorului, mi-a starnit interesul pentru aceasta disciplina de studiu si d-nei prof.univ.dr. Maria Patroescu – mentor, colaborator si adesea critic constructiv al activitatii desfasurata de subsemnata in slujba biogeografiei.
Autoarea
Scrie un review