Fitotehnie - Vol. II - Plante tehnice, medicinale si aromatice

ISBN: 978-606-591-567-1

DOI: 10.5682/9786065915671

Anul publicării: 2012

Editia: I

Pagini: 466

Editura: Editura Universitară

Autor: Valeriu Tabără, Marin Ştefan , Teodor Robu, Mihail Axinte , Gavril Morar , Solovăstru Cernea , Ioan Borcean , Gheorghe Valentin Roman

Cod Produs: SKU-10327 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Fitotehnie - Vol. II - Plante tehnice, medicinale si aromatice

    Descarca

 

Manualul de Fitotehnie este destinat, in principal, studentilor din institutiile de invatamânt superior agricol, fitotehnia fiind disciplina de profil in invatamântul agricol din toata lumea si o componenta de baza a stiintelor agricole. Manualul se adreseaza, in egala masura, tuturor specialistilor interesati in cunoasterea celor mai importante elemente de biologie, ecologie si tehnologie de cultivare a plantelor de cultura mare din România.

Acest Manual de Fitotehnie continua traditia lucrarilor fitotehnice de amploare redactate in colaborare de profesorii de fitotehnie din centrele universitare cu profil agricol din România, incepând cu manualele si tratatele editate de Profesorii Nicolae Zamfirescu, Vasile Velican, Gheorghe Valuta, Nicolae Saulescu, I.Safta, Filip Cantar (1959-1960 si 1965), continuând cu manualele elaborate de Profesorii Gheorghe Bilteanu, Alexandru Salontai, Constantin Vasilica, Florea Ciobanu, Ioan Borcean, Ioan Fazecas, Victor Bârnaure (1979, 1983, 1991) si cu manualele redactate de Profesorii Leon Sorin Muntean, Ioan Borcean, Mihail Axinte, Gheorghe Valentin Roman (1995-2006).

Trebuie evidentiat ca, in ultimii 20 de ani au vazut lumina tiparului lucrari de fitotehnie valoroase elaborate de profesori de la universitatile din Cluj-Napoca (Leon Sorin Muntean, Gavril Morar, Solovastru Cernea, Marcel Duda, s.a.), Timisoara (Ioan Borcean, Paul Pirsan, Valeriu Tabara, Gheorghe David, s.a.), Craiova (Marin Stefan, Ecaterina Feher), Iasi (Aglae Mogârzan).

Volumul II al manualului trateaza plantele tehnice (oleaginoase, textile, tuberculifere, radacinoase; tutun, hamei) si plantele medicinale si aromatice. Alaturi de cereale si leguminoase pentru boabe (tratate in vol. I al manualului) aceste culturi agricole ocupa peste 70% din suprafata arabila a României si detin o pondere insemnata intre plantele cultivate pe glob. Totodata, ele asigura o mare parte din produsele necesare alimentatiei oamenilor si furajarii animalelor, reprezentând si o sursa importanta de materii prime pentru producerea de alte bunuri utile in viata zilnica a comunitatilor umane.

In redactarea manualului autorii au acordat atentie masurilor tehnologice moderne, de inalta productivitate, eficiente economic si fara impact poluant asupra mediului, cu consumuri energetice reduse. Tehnologiile elaborate se bazeaza pe cunoasterea biologiei si ecologiei plantelor si au in vedere punerea in valoare a potentialului genetic al soiurilor si hibrizilor aflati in cultura. S-au urmarit captarea eficienta a energiei solare si sporirea randamentului fotosintetic de producere a biomasei utile, consumuri echilibrate de energie fosila, ingrasaminte chimice si pesticide. Au fost avute in vedere transformarile care au avut loc in agricultura si spatiul rural românesti, in contextul tranzitiei de la economia centralizata spre economia de piata, al modificarilor in organizarea productiei agricole si in formele de proprietate, al aderarii si al integrarii treptate in Uniunea Europeana.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Autorii

C U P R I N S

CUVÂNT INAINTE / 5

CAPITOLUL 4. PLANTELE OLEAGINOASE / 15
      4.1. GENERALITATI / 15
             4.1.1. Sistematica, suprafete, productii / 15
             4.1.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 19
      4.2.  FLOAREA-SOARELUI / 26
             4.2.1. Importanta. Raspândire / 26
             4.2.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 31
             4.2.3. Sistematica. Hibrizi /33
             4.2.4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 39
             4.2.5. Tehnologia de cultivare /49
      4.3.  RAPITA / 62
             4.3.1.  Importanta. Raspândire / 62
             4.3.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 65
             4.3.3.  Sistematica. Soiuri si hibrizi / 66
             4.3.4.  Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 70
             4.3.5. Tehnologia de cultivare / 80
      4.4. INUL PENTRU ULEI / 98
             4.4.1. Importanta. Raspândire / 98
             4.4.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 99
             4.4.3. Sistematica. Soiuri / 100
             4.4.4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 100
             4.4.5. Tehnologia de cultivare / 105
      4.5. SOFRANELUL / 110
             4.5.1. Importanta. Raspândire / 110
             4.5.2. Sistematica. Soiuri / 111
             4.5.3. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 112
             4.5.4. Tehnologia de cultivare / 113

CAPITOLUL 5. PLANTELE TEXTILE / 116
      5.1. GENERALITATI / 116
             5.1.1.  Sistematica, suprafete, productii / 116
             5.1.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 119
      5.2. INUL PENTRU FIBRE  / 123
             5.2.1.   Importanta. Raspândire / 123
             5.2.2.   Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari  / 124
             5.2.3.   Sistematica. Soiuri / 125
             5.2.4.   Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice /  127
      5.3. CÂNEPA  / 136
             5.3.1.  Importanta. Raspândire / 136
             5.3.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari /  138
             5.3.3.  Sistematica. Soiuri  /  140
             5.3.4.  Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 14
             5.3.6.  Tehnologia de cultivare a cânepii pentru samânta / 160                             
      5.4. PRELUCRAREA INULUI SI CÂNEPII IN TOPITORII  / 165
             5.4.1.  Topitul biologic / 167
             5.4.2.  Topitul chimic / 169
             5.4.3.  Topitul fizic / 170
             5.4.4.  Zdrobitul si melitatul tulpinilor / 170
      5.5. BUMBACUL / 170
             5.5.1.  Importanta. Raspândire / 170
             5.5.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 173
             5.5.3.  Sistematica. Soiuri / 174
             5.5.4.  Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice /  175
             5.5.5.  Tehnologia de cultivare / 180

CAPITOLUL 6. PLANTELE TUBERCULIFERE SI RADACINOASE / 187
      6.1. GENERALITATI / 187
      6.2. CARTOFUL /  192
             6.2.1. Importanta. Raspândire / 192
             6.2.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari  / 200
      6.3.  SFECLA PENTRU ZAHAR / 273
             6.3.1.  Importanta. Raspândire / 273
      6.4.  CICOAREA / 305
             6.4.1.    Importanta. Raspândire / 305
             6.4.2.    Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari  / 305

CAPITOLUL 7. TUTUNUL / 311
      7.1. Importanta. Raspândire / 311
      7.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 316
      7.5. Tehnologia de cultivare / 320

CAPITOLUL 8. HAMEIUL / 340
      8.1. Importanta. Raspândire / 342

CAPITOLUL 9. PLANTELE MEDICINALE SI AROMATICE / 372
      9.1. GENERALITATI / 372
      9.2. FAMILIA LAMIACEAE (LABIATAE) / 373
      9.3. FAMILIA ASTERACEAE (COMPOSITAE) / 391
      9.4. FAMILIA APIACEAE (UMBELLIFERAE) / 406
      9.5. FAMILIA MALVACEAE / 413
      9.6. FAMILIA VALERIANACEAE / 417
      9.7. FAMILIA HYPERICACEAE / 418
      9.8. FAMILIA IRIDACEAE / 421
      9.9. FAMILIA ARACEAE / 423
      9.10. FAMILIA ROSACEAE / 425
      9.11. FAMILIA RANUNCULACEAE / 428
      9.12.  FAMILIA FABACEAE / 431
      9.13.  FAMILIA CARYOPHYLACEAE / 434
      9.14.  FAMILIA POLYGONACEAE / 438
      9.15.  FAMILIA GENTIANACEAE / 440

BIBLIOGRAFIE / 460 

 

 

 

 

 

                                   

Gheorghe Valentin Roman
Gheorghe Valentin Roman

Inginer agronom (1969).  
Doctor in Agronomie (1974).
Profesor de Fitotehnie la Facultatea de Agricultura din Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
Membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice.
Titularul cursului de "Fitotehnie" la Facultatea de Agricultura din Bucuresti din anul 1990.
Preda cursul "Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor vegetale" incepand din anul 2005, de la prima promotie a specializarii "Controlul si expertiza produselor alimentare", la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucuresti. 


Valeriu Tabără

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe  Agricole şi medicină Veterinară a Banatului din Timişoara


Marin Ştefan

Prof. univ. dr. la Universitatea din Craiova, Facultatea de Agricultură


Teodor Robu

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi


Mihail Axinte

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi 


Gavril Morar

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca 


Solovăstru Cernea

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca


Ioan Borcean

Scrie un review


Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat in wishlist!

A fost sters din wishlist!