Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Dinamica teritorial-economica a Municipiului Resita si a zonei sale de influenta. Analiza spatio-temporala prin utilizarea tehnicilor G.I.S. - George Laurentiu Merciu

ISBN: 978-606-28-0221-9

DOI: 10.5682/9786062802219

Anul publicării: 2015

Editia: I

Pagini: 278

Editura: Editura Universitara

Autor: George Laurentiu Merciu

Cod Produs: 9786062802219 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Dinamica teritorial-economica a Municipiului Resita si a zonei sale de influenta. Analiza spatio-temporala prin utilizarea tehnicilor G.I.S.

    Descarca

Cartea de fata este un studiu de geografie urbana dedicata unei zone cu profunde semnificatii istorice si culturale.

In cele opt capitole ale lucrarii autorul, dr. George-Laurentiu Merciu, analizeaza o noua dimensiune a realitatii teritoriale a zonei polarizate de municipiul Resita, din perspectiva dinamicii urbane sub raport spatial, functional si fizionomic, dinamica aflata sub influenta tranzitiei economice si a adaptarii structurilor si componentelor urbane la cerintele economiei de piata (competitivitate, inovatie). Modul original de analiza al autorului ilustreaza coerenta si rigurozitate atat in structurarea problemelor analizate, cat si in interpretarea realitatii obiective, materializate intr-un set de propuneri de dezvoltare a obiectivelor cercetate.

Continutul stiintific este asigurat de o metodologie mixta, autorul folosind atat metode traditionale (observatie, descriere, analiza, comparatie, sinteza), cat si metode moderne (tehnici G.I.S. - modele bi si tridimensionale de reprezentare, interpolare, analiza statistico-matematica). 

De asemenea, lucrarea a fost realizata pe baza unei vaste cercetari de teren si a prelucrarii unui volum mare de date statistice. 

Prima parte a studiului este axata pe evolutia teritoriala si economica a municipiului Resita, evidentiind cele mai importante etape de la formarea primului nucleu de factura rurala, la etapele in care dinamica teritoriala a fost puternic influentata de dezvoltarea uzinelor resitene, pana in perioada actuala. Autorul foloseste si un bogat material cartografic pentru a ilustra etapele de evolutie teritoriala ale municipiului Resita, folosindu-se de cartografia retrospectiva, dar elaboreaza si o serie de harti care reflecta diferentierile arhitecturale ale cartierelor vechi si noi ale orasului. In aceasta prima parte a lucrarii autorul pune in evidenta rolul catalizator pe care l-a jucat industria in evolutia spectaculoasa pe care a inregistrat-o municipiul Resita. Astfel, Resita reprezinta polul economic al Banatului Montan, fapt care argumenteaza si determina dimensiunile zonei sale de influenta, autorul considerand util si pe buna dreptate sa analizeze caracteristicile cadrului geografic si a celui economic care si-au pus amprenta pe configuratia zonei de influenta si de care nu putem sa facem abstractie.

Dinamica domeniului economic este analizata in detaliu, printr-o abordare complexa din perspectiva proceselor de industrializare, dezindustrializare, reindustrializare si tertiarizare. Totodata, autorul releva comportamentul structurilor economice si din perspectiva efectelor generate de criza economica actuala.

O abordare originala este orientata spre cercetarea elementelor de patrimoniu cultural din municipiul Resita si zona sa de influenta, pe care autorul le-a analizat, raportandu-se la criteriile utilizate in literatura de specialitate (vechime, inedit, valoare arhitecturala etc.). Pe baza acestei analize aprofundate a elementelor de patrimoniu cultural, autorul face si o serie de trimiteri la relatia dintre atractivitate turistica si statutul economic al Resitei (oras industrial), fiind doua elemente care la prima vedere par a fi in antiteza. Specificitatea patrimoniului cultural al municipiului Resita este conferita de existenta unui numar insemnat de obiective industriale clasate ca monumente istorice. 

Ultimul capitol are rolul de a sintetiza sub forma unor propuneri de dezvoltare a municipiului Resita si a zonei sale de influenta, masurile active ce trebuie intreprinse pentru a valorifica optim resursele de care dispune teritoriul analizat. Capitolul se caracterizeaza prin finetea analizei, predictibilitate si aplicabilitate practica.

In acest context, autorul a evidentiat ca obiectivele principale care stau la baza revitalizarii teritoriului analizat sunt reprezentate de conservarea, promovarea si valorificarea resurselor naturale si culturale.

Diversitatea obiectivelor industriale din Banatul Montan reprezinta unul dintre argumentele pe care autorul le invoca ca fiind elementul de baza in initierea unui amplu proces de valorificare a acestora. Astfel, autorul propune o serie de trasee culturale (drumul fierului, drumul carbunelui, ruta hidroenergiei, ruta morilor de apa). Asocierea obiectivelor industriale din municipiul Resita cu cele din localitatile aflate in zona sa de influenta, ar fi utila, deoarece ar reflecta complexitatea sistemului industrial din Banatul Montan. Meritul autorului este de a gandi dezvoltarea municipiului Resita in stransa relatie cu zona sa de influenta. Crearea sistemului cultural-industrial, articulat pe existenta muzeelor deja existente si a celor propuse a se vor amenaja in viitor (prin transformarea unitatilor industriale nefunctionale), va contribui la protejarea si valorificarea elementelor istorico-culturale. 

In concluzie, forma de prezentare, tinuta stiintifica, continutul lucrarii, metodologia adecvata, fondul informativ deosebit de bogat si corect interpretat, propunerile pertinente si realizabile menite sa consolideze profilul economic al municipiului si legaturile cu asezarile din zona de influenta, sunt elementele de baza pentru care consider ca lucrarea este una de referinta.

Rezultatele cercetarii au o reala importanta stiintifica, cu larga aplicabilitate in activitatea de organizare si amenajare a teritoriului, fiind utile pentru fundamentarea viitoarelor proiecte de dezvoltare. Acest studiu este prima lucrare ampla focalizata pe dinamica teritoriala si economica a municipiului Resita si a zonei sa de influenta, in cadrul careia eforturile autorului sunt orientate spre eficientizarea relatiilor dintre orasul polarizator si spatiul sau adiacent in sensul sustinerii unei dezvoltari pe termen lung gandita intr-o maniera sistemica si integrata.

 

Prof. univ. dr. Cristian Braghina

 Universitatea din Bucuresti

George Laurentiu Merciu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!