Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Avalansele. Conditii, tipuri, riscuri - Alexandru Nedelea, Anca Victorina Munteanu, Narcisa Milian

0,01 Lei

ISBN: 978-606-591-475-9

DOI: 10.5682/9786065914759

Anul publicării: 2012

Editia: I

Pagini: 195

Editura: Editura Universitara

Autor: Alexandru Nedelea, Anca Victorina Munteanu, Narcisa Milian

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065914759 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Avalansele. Conditii, tipuri, riscuri

    Descarca

Muntii sunt areale pe care omul a cautat in permanenta sa le descopere tainele. Intre aceste necunoscute sunt si avalansele, ce reprezinta o manifestare naturala a zapezii, conditionata de anumiti factori locali. A fost in permanenta un dusman sau doar o simpla manifestare a naturii, pentru cei care ajungeau cat mai sus, pe cararile inzapezite ale muntilor. Prezenta activitatilor umane, in continua expansiune, a ajuns si in spatiile guvernate de avalanse. Fie ca se afla pe munte pentru o activitate recreativa, sportiva, muncitoreasca sau din dorinta sa fie cat mai aproape frumusetile naturii, omul a ajuns sa fie afectat de manifestarea acestor avalanse. Astfel, multe calamitati au avut loc. S-a simtit in permanenta nevoia de cercetare amanuntita a tuturor problemelor generate de avalanse, pentru a se cunoaste ce anume este necesar sa se evite viitoare accidente.

Scrierea unei cartii despre avalanse, ca un fenomen complex, ce afecteaza o gama variata de componente ale mediului, reprezinta un pas indraznet, mai ales ca a necesitat o documentare sustinuta. Structurata in trei parti, cuprinse si in titlu, cartea aceasta arata detaliat conditiile de formare, tipologia si riscurile. Imaginile grafice si fotografice aduc un plus de informatie, pe langa cele continute in text.

Vine sa suplineasca lipsa informatiilor din literatura geografica romaneasca, despre acest subiect, prea putin tratat. Se simtea nevoia unui asemenea abordari de tema, care se adreseaza unei game variate de cititori, atat celor care doresc sa afle informatii generale, cercetatorilor, meteorologilor, profesorilor, studentilor, dar in egala masura celor care ajung frecvent pe munte, drumetilor, sportivilor, salvamontistilor, silvicilor, jandarmilor montani, administratorilor de arii protejate, ai drumurilor sau locali, precum si celor care realizeaza diferite lucrari de infrastructura in spatiul montan. Poate fi un util ghid de patrundere in tainele avalanselor.

Pentru a sti cum sa te protejezi fata de riscurile iminente ale ariilor montane, trebuie sa cauti sa cunosti cat mai bine detaliile pe care natura le ascunde. Doar prin cunoastere, poti sa sti ce anume trebuie sa faci, ca sa te protejezi in fata manifestarii acestora.

Aducem multumiri tuturor celor care ne-au sprijinit la realizarea acestei lucrari. In primul rand CNCSIS, pentru finantarea acestei carti si a proiectului Evaluarea si monitorizarea riscului la avalanse in contextul organizarii si amenajarii spatiului montan. Studiu de caz Muntii Fagaras si Piatra Craiului, categoria IDEI, perioada de desfasurare 2009-2011, precum  si proiectului “The strategic grant POSDRU /89/1.5/S/ 58852, Project Program for postdoctoral researchers in science education, co-financed by the European Social Fund within the Sectoral Operational Program Human Resources’ Development 2007–2013".

Multumim de asemenea tuturor colegilor si prietenilor, celor care ne-au sprijinit si ajutat cu informatii, idei, sugestii, fotografii, celor de la Facultatea de Geografie, membrii ai proiectului (Laura Comanescu, Robert Dobre, Catalina Gheorghe), de la Administratia Nationala de Meteorologie, membrilor formatiilor Salvamont Zarnesti, Sibiu, Pitesti, Campulung, Busteni, Brasov, Administratiei Parcului National Piatra Craiului (in special lui Mircea Verghelet, Oliviu Pop, Costi Vezeanu), Clubului Alpin Roman (Dan Vasilescu, Dinu si Marlene Mititeanu, Liliana Becea, Marius Scheaua), membrilor Clubului de Turism Montan Liliecii Brasov (Cosmin Munteanu, Mihai Zegrea, Dan Mazilu, Adi Mazilu, Emil Chambos), cabanierilor de la Curmatura - familia Dic, Jandarmeriei Montane, lui Panescu Iulian, Roxana Trandafir, Vlad Teofil, Vasile Gavrilescu, Radu Emilian, Laurentiu Barza, Irinel Grigore, Francois Sivardiere, Cristina Stoian, Brandusa Balan, Ionut Ursu, Florin Madar, Gina Badea, David Neacsu, Bogdan Costescu, Cosmin Dan, Bogdan Sulica, Victor Gheorghiu.

De asemenea, ii aducem un gand pios celei care a deschis drumul cunoasterii avalanselor in Romania, Maria Dana Motoiu.

Introducere  / 9

1. Avalansele  / 11
    1.1. Ce sunt avalansele / 11
   1.2. Avalanse – scurt istoric al cercetarii si cunoasterii / 12

2. Conditii de formare si producere a avalanselor / 17
    2.1. Factorii potentiali / 17
    2.2. Factorii declansatori / 30
    2.3. Mecanismul de declansare a avalanselor / 36
    2.4. Mecanismul desfasurarii avalanselor / 39
    2.5. Morfologia zonelor de avalansa / 39
    2.6. Alte caracteristici ale avalanselor / 44

3. Tipuri si clasificari ale avalanselor / 47

4. Riscul generat de avalanse / 61
    4.1.  Cum sunt percepute avalansele? / 61
    4.2.  Efectele avalanselor / 65
    4.3.  Programul de nivologie al Administratiei Nationale de Meteorologie /76
    4.4. Activitatile turistice si impactul avalanselor asupra acestora /91
    4.5.  Cum se produc accidentele cu avalanse si recomandari pentru cei care merg in zona montana / 98
    4.6. Sursele de informare despre avalanse / 114
    4.7. Cum se monitorizeaza avalansele? / 115
    4.8. Hartile de risc de avalansa /116
    4.9. Amenajarile antiavalansa 129

5. Exemple de manifestare a avalanselor in diferite areale montane / 141
    5.1. Exemple de manifestare a avalanselor in diferite areale montane din Romania /141
    5.2. Exemple de manifestare a avalanselor in diferite alte areale montane / 171

Bibliografie   / 177

Alexandru Nedelea
Alexandru Nedelea


S-a nascut in 1968 la Corbeni, judetul Arges, a absolvit liceul industrial nr. 1 (silvic) Curtea de Arges (1987) si Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti (1997), fiind apoi masterand in geomorfologie dinamica si protectia mediului terestru (1998).

Din anul 2005 este doctor in geografie cu teza intitulata „Valea Argesului in sectorul montan - studiu geomorfologic”.

In prezent este conferentiar la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Geografie si sef al Catedrei de Geomorfologie-Pedologie.

Domeniile de cercetare implica geomorfologia, geomorfologia aplicata mediilor montane, geomorfologia dinamica si riscurile geomorfologice, geografia regionala a Romaniei.

S-a specializat la Universitatea Joseph Fourier Grenoble-Franta (Institutul de Geografie Alpina)  bursier, 2002, Statiunea de cercetari Abisko a Academiei Regale a Suediei, bursier 2000 si 2001.

Este autor sau coautor la 5 lucrari stiintifice, peste 20 articole de specialitate, dintre care 4 in strainatate si numeroase contracte de cercetare (2 in calitate de director de proiect si 14 in echipe de cercetare).

A participat la peste 40 de simpozioane nationale si internationale (Franta, Algeria, Egipt, Turcia, Belgia).

Din 1998 este membru al Asociatiei Geomorfologilor din Romania si al Societatii de Geografie din Romania, iar din 2008 membru in Consiliul Facultatii si în Senatul Universitatii.


Anca Victorina Munteanu
Anca Victorina Munteanu


S-a nascut in 1976 la Brasov, a absolvit Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti (2000) si masterul de Geomorfologie dinamica si protectia mediului terestru (2001).

Din 2004 colaboreaza cu Departamentul de Geomorfologie  Pedologie si Geomatica si Centrul de Cercetare a degradarilor de teren si dinamica geomorfologica, din Universitatea Bucuresti, Facultatea de Geografie, unde in prezent este asistent.

S-a specializat in probleme de geomorfologie dinamica, hazarde, riscuri, din spatiile montane.

Este doctor in geografie din 2009, teza fiind intitulata „Morfodinamica actuala, riscuri si hazarde naturale, in masivul Piatra Craiului”, unde demareaza primele activitati de identificare si monitorizare a arealelor afectate de avalanse.

A realizat stagii de specializare la Universitatea Jagiellonska din Cracovia, Polonia, Norvegia, Elvetia, Romania.

Are o experienta montana de peste 20 de ani, ceea ce i-a permis abordarea studiului avalanselor.

Este secretar al Comisiei de avalanse a Clubului Alpin Roman si lector al stagiilor organizate de acesta.

A fost membra in expeditii stiintifice in Muntii Polar Ural si la Lacul Aral.

Este autor si coautor la peste 25 articole si 4 carti.

A participat la peste 50 de conferinte nationale si internationale (Polonia, Austria, Franaa, Germania, Finlanda).

A facut parte din echipe de cercetare in 9 proiecte (din care 1 ca si director de proiect).

Din 2006 este membra a Asociatiei Geomorfologilor din Romania.


Narcisa Milian

S-a nascut in 1968 la Medgidia, iar din 1971 locuieste in Sibiu.

A absolvit Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti (1993), cu specializarea Fizica Atmosferei si Pamantului.

Din toamna aceluiasi an se angajeaza la Administratia Nationala de Meteorologie si lucreaza ca meteorolog previzionist la Serviciul de Prognoza a Vremii din Sibiu.

Din februarie 2004 lucreaza in programul de nivologie al Administratiei Nationale de Meteorologie, pentru care a participat la stagii de specializare la Centre d'Etude de la Neige din Grenoble, Meteo France. 

A reprezentat Administratia Nationala de Meteorologie la Congresele Serviciilor Europene de Avalansa din 2007 si 2009 si la Intalnirile Serviciilor de Avalansa din Tarile Sudesto-Carpatice, din anul 2006.

A tradus materiale de nivologie.

Este autor si coautor la peste 30 de articole si al Bilantului Nivologic anual începand din anul 2004.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!