Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Geomorfologie dinamica pluvio-fluviala. Teorie si aplicatii

80,00 Lei

ISBN: 978-606-28-0727-6

DOI: 10.5682/9786062807276

Anul publicării: 2018

Pagini: 480

Editura: Editura Universitara

Autor: Florina Grecu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062807276 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)

Unele dintre cele mai periculoase hazarde sunt eroziunea hidrica pe versanti si inundatiile, datorita caracterului permanent, amplitudinii si frecventei ridicate. Eroziunea solului nu are urmari imediate, acestea sunt uneori imperceptibile cu valori nesemnificative. Actiunea permanenta, accelerata de activitatea antropica, face ca efectul eroziunii solului sa fie dezastruos, cu urmari grave in calitatea vietii, prin diminuarea resurselor agricole. In plus, eroziunea accelereaza procesele de albie indirect, prin transferul de sedimente in albiile de rau. Inundatiile sunt procese hidrogeomorfologice, amplitudinea lor fiind un raspuns si la gestionarea debitelor de catre relieful albiei fluviale. Iata de ce consideram ca lucrarea, prin conceptie, structura si continut se inscrie in problematica majora, teoretica si aplicata, a cercetarilor din Lumea de azi cu viziuni spre cea de maine, avand si din aceasta perspectiva un caracter prospectiv si de noutate.

Lucrarea pastreaza partial structura cartii Geomorfologie dinamica din 2003, din care am preluat materiale considerate a fi optime pentru obiectivul general al lucrarii, respectiv reliefarea rolului apei in crearea unor reliefuri cu implicatii directe sau indirecte in activitatea societatii contemporane si viitoare. Intregul material are amprenta cercetarilor recente in domeniu, atat prin completarile efectuate la textele mai vechi cat si prin continutul materialelor inedite.

Lucrarea are un profund caracter interdisciplinar. Problematica eroziunii solului nu poate fi inteleasa fara o buna cunoastere in domeniile geologiei, pedologiei, morfologiei versantului, biogeografiei, iar aspectele legate de dinamica albiei de rau, ale bazinului hidrografic, fara o cunoastere si in domeniile climatologiei si hidrologiei. Matematizarea si computerizarea fac din lucrare un instrument de lucru util si de actualitate.

Documentarea si formarea mea in domeniul geomorfologiei dinamice ca specialist s-au realizat treptat, incepand cu stagiul doctoral, cu activitatea ca profesor universitar, dublate de activitatea in cadrul unor colective de specialisti din tara si strainatate, cu care am colaborat 1) la proiecte de cercetare ca director (CEMAGREF Lyon, CEMAGREF Grenoble, Universitatea din Pisa, Centrul experimental Draix), coautor (Universitatea Paris VII director Liliana Zaharia);2) schimburi de experienta in acorduri interuniversitare, simpozioane de specialitate, comisii de doctorat etc. la universitatile: Roma3, Palermo, Bari, Milano, Sapienza, Camerino, Cagliari, Modena, Atena, Salonic, Patras, Ostrava, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Polonia, Bulgaria, Cartagina, Monastir, La Manouba, Sfax, Constantine, Msila, Tlemcen, Lausanne, Chambery, Chamonix, Lille, Rennes, Reims, Marne la Valeé, Paris XII, Paris Sorbonne, Paris VII, Paris X, Zaragoza, Alicante, toate simpozioanele nationale de geomorfologie, simpozioane internationale de geomorfologie, de climatologie, de geologie; 3) in universitati si institute de cercetare din Romania (Universitatea din Bucuresti, Universitatea din Cluj-Napoca, Universitatea din Iasi, Academia Romana, Institutul de Geografie, INHGA, ANC, ICPA, etc.). Prin urmare, sincere multumiri tuturor colegilor din institutele mentionate, cu care am avut in permanenta schimburi de idei pe teme dezbatute in lucrarea de fata, sau am colaborat la scrierea unor articole, in colective de studiu ale contractelor de cercetare.

Alese ganduri si multumiri Domnilor Profesori: Gr. Posea, N. Josan, V. Surdeanu, V. Garbacea, D. Petrea, I. Irimus, Dan Balteanu, I. Zavoianu, Liliana Zaharia, N. Florea, Octavia Bogdan, Maria Sandu, Maria Radoane, P. Urdea, M. Voiculescu, S. Boengiu, M. Grigore, Maria Patroescu, Laura Comanescu, A. Nedelea, M. Ene, Ileana Patru-Stupariu, Liliana Dumitrache, Iuliana Armas, Gh. Visan, B. Mihai, T. Demeter, Mihaela Verga, Gabriela Osaci, Andreea Andra, S. Dragomirescu, precum si tuturor colegilor mai tineri de la Facultatea de Geografie din Bucuresti, doctoranzilor si colaboratorilor de la centrul de cercetare Degradarea Terenurilor si Dinamica Geomorfologica, Statiunea Geografica Orsova, Filiala Drobeta Turnu Severin. Multumesc colegilor pentru sprijinul in pregatirea manuscrisului sau/si pentru referatele de specialitate, pentru colaborarile la contracte de cercetare sau elaborarea unor articole: Gabriela Ioana-Toroimac, Iulian Sandulache, Robert Dobre, Ionut Savulescu, Mircea Visan, Florina Tatu, Sorin Carablaisa, Cristina Ghita, Mirela Cristea, Madalina Teodor, Stefania Grigorie si multi altii. Nu in ultimul rand multumesc generatiilor de studenti, fostilor si actualilor doctoranzi, cu care am avut in permanenta un schimb alert si pertinent de idei, contribuind astfel la justa selectie a materialului de care au nevoie in instruirea si educatia lor, material care constituie suportul acestei carti, depasind limitele unui curs universitar. Multumesc colectivului Editurii Universitare pentru editare si tiparire. Evident ca lista ar putea continua. Este un adevar, care stipuleaza ideea ca ne sprijinim, in devenirea noastra ca specialisti, pe „umerii altora”. Ii asigur pe toti de sincerele mele ganduri si gratitudine.

Nutrim speranta ca lucrarea de fata va fi utila nu numai studentilor, ci si tuturor care lucreaza in domenii variate ale existentei umane, care au ca scop asigurarea unor conditii de mediu optime pentru dezvoltarea durabila a societatii.

Prof. univ. dr. Florina Grecu

Departamentul de Geomorfologie, Pedologie, Geomatica,

Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti

10 februarie 2018

  • Geomorfologie dinamica pluvio-fluviala. Teorie si aplicatii

    Descarca
Florina Grecu

Prof. univ. dr. Florina Grecu (1 iunie 1944, Satul Sântelec, Judeţul Bihor) este absolventă a Facultăţii de Geografie, Universitatea din Bucureşti (1970), doctor în geografie a Universităţii din Bucureşti, 1986 (Bazinul Hârtibaciului. Elemente de morfohidrologie, publicată în anul 1992 – Premiul Academiei Române). Din 1992 este cadru didactic universitar. În prezent este prof. univ. dr. la catedra de Geomorfologie – Pedologie din cadrul Facultăţii de Geografie, Universitatea din Bucureşti. Este membră în colegiul de redacţie al mai multor publicaţii de specialitate din ţară şi străinătate, director executiv al Centrului de Cercetare „Degradarea terenurilor şi dinamică geomorfologică”, evaluator contracte de cercetare C.N.C.S.I.S., secretar general al Asociaţiei Geomorfologilor din România. Desfăşoară o bogată activitate ştiinţifică pe probleme geografice, cum ar fi: cercetări morfohidrologice, fenomene geomorfologice de risc, dinamica versanţiilor, dinamica albiilor, geomorfologie aplicată, formaţiuni superficiale, glaciologie, analiza cantitativă în gomorfologia dinamică, teorie, metodologie şi istorie geografică, geografie regională. De asemenea conduce doctorate, contracte de cercetare în ţară şi în programe de cooperare internaţională, stagii de predare în cadrul programului U.E. Socrates – Erasmus. Autor a mai multor cărţi şi a peste 100 articole publicate în reviste din ţară şi străinătate.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!