Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Uniunea Europeana. Institutii, politici, activitati - Vidu Bidilean

ISBN: 978-606-28-0440-4

DOI: 10.5682/9786062804404

Anul publicării: 2016

Editia: a IV-a, revizuita si adaugita

Pagini:

Editura: Editura Universitara

Autor: Vidu Bidilean

Cod Produs: 9786062804404 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Autori
  • Review-uri (0)

Spiritul Europei devine o realitate tot mai pregnanta a zilelor noastre. Dar cati cunosc oare, ca ideea unei Europe unite a fost un elaborat al lui Montesquieu? Privita prin prisma preocuparilor actuale in domeniu, gandirea acestui mare filosof a avut rezonante profetice. Intr-adevar, Charles Louis de Montesquieu a dominat secolul vietii sale, fiind creatorul sociologiei si stiintei politice moderne. Este extraordinar sa observam, de exemplu, ca ideea Europei unite a fost prezenta cu atata forta in spiritul acestui mare ganditor, inca inainte cu doua secole. Opinia lui Montesquieu de a acorda Europei privilegii pentru pozitia si functia pe care o are in lume, este in mod cert o idee eurocentrala, in sensul larg al cuvantului. El vorbeste de “cetatean european” inainte si mai mult decat despre “cetatean francez”.

In prezent, Uniunea Europeana a devenit o realitate. In urma cu peste o jumatate de veac, urmatorii lideri vizionari au creat Uniunea Europeana de astazi: Konrard Adenauer, Joseph Bech, Johan Willem Beyen, Wiston Churchill, Alcide de Gasperi, Walter Hallstein, Sicco Mansholt, Jean Monnet, Robeert Schuman, Paul-Henri Spaak, si Altiero Spinelli etc.

Toti acesti parinti fondatori au fost animati de un ideal comun: crearea unei Europe Unite, pasnice si prospere. Dar, o data cu trecerea timpului sfidarile s-au multiplicat si suntem departe de a vorbi de o Europa cu adevarat unita.

Din aceasta perspectiva generala, prezentul material se constituie intr-un documentar de informare si consultanta care trateaza structurile institutiilor Uniunii Europene, precum si activitatile desfasurate de diverse organe si organisme componente ale acestor institutii.

Pe parcursul lucrarii, a existat preocuparea ca studiul elaborat sa fie cat mai apropiat, in continut si forma, de cele elaborate de Uniunea Europeana, astfel ca ideile sa fie expuse cu claritate pentru o informare clara a celor ce abordeaza astfel de probleme. Pe acest temei, structura generala pe sectiuni, capitole si subcapitole, a fost subordonata tocmai acestui scop, iar acolo unde a fost cazul, s-a facut apel la trimiteri bibliografice pentru o informare mai amanuntita.

De-a lungul celor trei editii elaborate, materialul prezentat a luat mereu in considerare experienta integrarii Romaniei in structurile Europene si Euroatlantice. La interferenta dintre cele doua milenii, obiectivul a devenit tot mai mult o provocare si o sfidare. Pe de o parte, Uniunea Europeana –  institutii, politici, activitati.

Uniunea Europeana, aparea tot mai atragatoare pentru statele candidate, iar pe de alta parte, exigentele impuse in vederea integrarii erau situate la cote ridicate pentru noii parteneri. La data de 1 ianuarie 2007, printr-o munca sustinuta de-a lungul anilor, Romania a fost integrata in structurile Uniunii Europene.

Aduc pe aceasta cale cordiale multumiri domnilor Acad. Prof. Dr. Dr. h.c. Paun Ion Otiman – fost secretar general al Academiei Romane, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, Prof. Dr. Ioan Vida fost Presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Ing. Ovidiu Viorel Bidilean, fost cercetator la Institutul de Economie Agrara din cadrul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti si expert parlamentar, domnului dr. Ionut Ifrim, cercetator stiintific la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, dr. ing. Vili Dragomir, Secretar stiintific al Sectiei de Economie Agrara si Dezvoltare Rurala – ASAS, care au sprijinit aparitia acestei editii si a celor precedente.

Autorul va fi plin de solicitudine la orice observatii si propuneri venite de la cititori, intr-o eventuala noua aparitie.

AUTORUL

  • Uniunea Europeana. Institutii, politici, activitati

    Descarca

Noua reeditare a lucrarii „UNIUNEA EUROPEANA – INSTITUTII, POLITICI, ACTIVITATI” vine sa confirme preocuparea autorului de a aduce mereu in actualitate subiectul prezentarii prin includerea modificarilor care au survenit in perioada de la prima aparitie a cartii (2000) pana in prezent.

Cu deosebire se evidentiaza, pe parcursul intregii lucrari, versiunea consolidata a Tratatului privind Uniunea Europeana, a Tratatului privind functionarea Uniunii Europene inclusiv a protocoalelor/anexelor la aceste tratate, astfel cum au fost ele modificate prin Tratatul de la Lisabona din decembrie 2007, intrat in vigoare la data de 1 decembrie 2009 dupa ratificarea lui de catre toate statele membre ale Uniunii Europene.

In egala masura sunt prezentate noile state care au devenit membre cu drepturi depline sau candidate la UE, inclusiv cele care au intrat in zona euro sau de libera circulatie prin Acordul de la Schengen. Si nu in ultimul rand schimbarile care au survenit in UE ca urmare a alegerilor parlamentare din anul 2014 s.a.

De asemenea, in lucrare sunt prezente si alte aspecte rezultate din cercetarea unui bogat material bibliografic aparut in ultima vreme in literatura de specialitate referitoare la UE.

Fara a iesi din logica prezentarii, autorul nu a ezitat sa intervina chiar in structura unor capitole, in ideea de a le racorda la noile cerinte impuse de dezvoltarea actuala si de noua perspectiva a constructiei europene. In acest fel, pastrand intact edificiul Uniunii, autorul a inclus in prezentare noi principii, judecati, concepte aparute recent in dezbaterea privind arhitectura Europei comunitare. Profesorul Vidu Bidilean, fost expert parlamentar cu vasta experienta in domeniu, s-a dovedit a fi un militant de forta pentru destinul economiei nationale, prin aceea ca a desprins din literatura de specialitate studiata, necesitatea ca economiile nationale sa beneficieze de mai multa atentie la nivelul deciziilor comunitare tinand seama de principiile generale care guverneaza statele membre – solidaritate, reciprocitate, identitate nationala, suveranitate s.a. O asemenea abordare se va dovedi benefica, in opinia noastra, pentru destinul si viitorul fiecarui stat membru din cadrul UE, inclusiv al cetatenilor sai.

Astazi suntem in fata unei reeditari binevenite pentru cei care doresc sa aiba o imagine de ansamblu asupra constructiei europene actuale: specialistii din cercetare si invatamant, studenti de la facultatile de profil, lumea politica (partide, parlament, guvernanti), reprezentanti ai puterii centrale si locale, mass-media, manageri de societati comerciale, oameni de Uniunea Europeana – institutii, politici, activitati afaceri, organizatii nonguvernamentale, intr-un cuvant toti cei interesati de constructia europeana sau cei care au legaturi, intr-o forma sau alta, cu organe sau organisme ale Uniunii Europene.

Iata de ce, reaparitia lucrarii este de bun augur pentru literatura de specialitate din Romania ca membra a UE, salutand publicarea acesteia intr-o editie noua, revizuita si adaugita.

Prof. Univ. Dr. Ioan Mircea Pascu

Vicepresedinte al Parlamentului European

si al Comisiei pentru Afaceri Externe

Vidu Bidilean
Vidu Bidilean S-a născut în localitatea Albeşti - Bihor, liceul “Samuil Vulcan” din Beiuş. Institutul Agronomic Timişoara şi Institutul Politehnic Bucureşti - cursuri postuniversitare, după absolvire şi-a desfăşurat întreaga activitate în învăţământul superior, ocupând funcţii didactice până la profesor universitar. În anul 1973, a beneficiat, prin concurs, de un stagiu, de specializare la Paris, cu bursă oferită de OIM - Geneva, organism specializat al ONU. După revoluţie a lucrat ca expert la Camera Deputaţilor şi Senatul României, consilier general la Primăria Capitalei, consultant la S.C. Import - Export ROBOT S.R.L. Cluj-Napoca (româno-austriacă) şi consilier la CENTROCOOP. S -a remarcat ca autor al unui număr de 32 apariţii editoriale - tratate, lucrări, cursuri universitare ş.a., publicate singur sau în colaborare, la diverse edituri din ţară şi străinătate; circa 250 articole, comunicări şi studii apărute în reviste de profil sau buletine ştiinţifice; peste 100 de materiale pentru uz didactic - cursuri, lecţii, aplicaţii practice, studii de caz, analize-diagnostic; circa 120 comunicări prezentate la diverse manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale; peste 40 de contracte de cercetare şi analize-diagnostic încheiate cu instituţii centrale economice de cercetare, direcţii agricole judeţene, PHARE ş.a. Amintim şi traducerile din limba franceză a romanelor Cezar Borgia şi Tamerlan. A participat activ la numeroase manifestări ştiinţifice internaţionale - congrese, conferinţe, simpozioane, ş.a.: Hamburg - Germania, Banff - Canada, Padova - Italia, Malaga - Spania, Praga, Budapesta, Copenhaga, Raqqa - Siria, Belgrad, Moscova, Atena, Sofia, Beijing, Cairo ş.a. La Lisabona, a reprezentat România la Conferinţa Generală Europeană F.A.O., A fost profesor visiting la Universitatea din Padova - Italia, iar la Montpellier, Ain şi Melun - Franţa, a susţinut conferinţe pe teme economice. Distincţii: Premiul “Nicolae Titulescu” al Academiei Române; “Meritul Academic” al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Siseşti”; Premiul “N. Densuşianu” al Academiei Dacoromâne; Diplomă de Onoare a Asociaţiei Naţionale “Cultul Eroilor”; ordine şi medalii. Este membru titular al Academiei Dacoromâne. Lucrarea este rezultatul unor studii susţinute, în perioada cât a lucrat la Parlamentul României. Prin întreaga sa acativitate Dl. prof. univ. dr. ing. Vidu Bidilean s-a remarcat ca o personalitate binecunoscută în domeniul economiei atât în România, cât şi în străinătate.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!