O enigma si un miracol istoric: poporul roman este una dintre principalele sale opere. Asa cum insusi autorul ne marturiseste, aceasta a fost scrisa initial ca un raspuns la o carte a profesorului Ferdinand Lot – al carui student a fost –, examinand capitolul din aceasta consacrat originilor poporului roman. Volumul de fata nu este insa unul exhaustiv, Bratianu recunoscand ca „ar mai fi inca foarte multe de adaugat si de indreptat, dar, din capul locului, lucrarea nu a fost, nici nu trebuie privita ca o examinare completa a unei probleme atat de vaste si de grele. Ea a avut doar rostul de a aduce o lamurire, un raspuns.”
„As fi deplin multumit daca in judecata viitorului, carticica aceasta va aduce o marturie a linistii si a seninatatii cu care neamul nostru, de atatea ori incercat, poate inca o data sa infrunte vremurile, increzator in dreptul si in destinul sau.” (Gheorghe I. Bratianu)
Gheorghe I. Bratianu (1898-1953) a fost un istoric de seama, om politic si de stat, profesor universitar si membru al Academiei Romane. S-a nascut la Ruginoasa, in judetul Iasi, fiind fiul lui Ion I.C. Bratianu si al principesei Maria Moruzi-Cuza, vaduva lui Alexandru Cuza, fiul lui Alexandru Ioan Cuza, fostul domnitor al Principatelor Unite.
In calitatea sa de istoric, Gheorghe I. Bratianu a sustinut cu tenacitate si rigoare stiintifica teza continuitatii poporului roman in spatiul carpato-danubiano-pontic.