Alexandru Vaida Voevod s-a impus atentiei istoricilor si cercetatorilor care au incercat sa surprinda evolutia lui sinusoidala si enigmatica in plan masonic. De aceea, am considerat necesara o revizuire in acest an 2022, in care se implinesc 150 de ani de la nasterea marelui patriot, om politic si francmason. Noi documente inedite se adauga acum, pentru a completa parcursul masonic al lui Alexandru Vaida Voevod.
Documentelor Lojei Ernest Renan din Biblioteca Marelui Orient al Frantei (Bibliothèque du Grand Orient de France), Fondul „Correspondance avec les Loges du Grand Orient de France 1900-1939”; Bibliothèque du GODF carton n°179 (1916-1923) / (1924-1939) du Fonds «Correspondance avec les Loges du Grand Orient de France 1900-1939» si Grand Orient de France: Fichier de Vichy, Arhivele Centrale Istorice ale Romaniei, Serviciile Judetene Sibiu si Iasi, in corespondenta membrilor Lojei Ernest Renan din Paris, precum si documente ale Supremului Consiliu de Grad 33 si Ultim al Ritului Scotian Antic si Acceptat din Romania, au fost deja cuprinse in editiile anterioare (2013 si 2018). De mare interes, ca noutate, am adaugat in aceasta editie interviul acordat de Alexandru Vaida Voevod in anul 1941 lui Laur Preda, care completeaza informatiile cu privire la pozitia lui Vaida Voevod in perioada radicalizarii miscarii antimasonice din Romania, care poate elimina confuzia care persista asupra statutului sau masonic. De asemnea, un document din colectiile Bibliotecii Academiei, care se dovedeste surprinzator in ceea ce priveste activitatea lui Vaida Voevod in organizarea Strajii Regelui ca societate a viitorilor francmasoni. Nu in ultimul rand, este cat se poate de binevenita in actualizarea datelor sale cu privire la statutul de membru al Ordinului Msonic Roman, o informatie preluata din Infratirea Romaneasca, intr-un numar al ziarului din septembrie 1929.
In consecinta, am fost obligat profesional sa completez rezultatele cercetarii cu privire la statutul si parcursul masonic al lui Alexandru Vaida Voevod, in intentia de a clarifica acele aspecte care permit mai bine, acum, o reanalizare si o noua viziune asupra statutului sau.
Aniversarea nasterii lui Alexandru Vaida Voevod, precum si Centenarul Incoronarii regelui Ferdinand I si a reginei Maria la Alba Iulia in 15/28 octombrie 1922, constituie un motiv in plus pentru a reevalua activitatea si rolul Francmasoneriei, a masonilor romani din perioada Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 si a Conferintei de Pace de la Paris (1919- 1920), care au marcat decisiv destinul Romaniei.
Este recunoasterea sigiliului pe care Francmasoneria romana l-a asezat pe istoria tarii.
Autorul
Sibiu, 2022
Scrie un review